Dansk Folkeparti og SF vil stoppe orlov med løn til lokale politikere

Orlovsregler for politikere skal ligne dem, der gælder på almindelige arbejdsmarked, lyder forslaget.

Niels Clemmensen sidder i byrådet for Venstre i Vejle. Sidste år tog han orlov for at tage på ferie i Caribien.

Det skal være slut med, at byrådspolitikere skal have mulighed for at tage orlov med løn til blandt andet ferie, studier og arbejde.

Sådan lyder det fra både SF og Dansk Folkeparti, der nu vil fremsætte et beslutningsforslag i Folketinget.

- Vi er parat med et forslag i Dansk Folkeparti, så vi sikrer, at de regler, der er for by- og regionsrådsmedlemmer, kommer til at ligne dem, vi kender fra det almindelige arbejdsmarked. Politikerne skal ikke have særregler, siger Peter Skaarup, gruppeformand for Dansk Folkeparti.

SF er klar med et forslag, der vil afskaffe løn under frivillig orlov.

- Vi mener, at det er dybt urimeligt, at politikere, som vælger at tage frivillig orlov, skal have løn ved siden af for at stykke arbejde, som de ikke udfører, siger SF's gruppeformand Jacob Mark.

Meldingerne kommer i kølvandet på, at DR Nyheder har kortlagt brugen af orlov med løn i landets 98 byråd.

I denne valgperiode har194 politikere haft orlov. I grafikken herunder kan du se, hvad der har været årsag til politikernes orlov.

Orlov uden løn

Som reglerne er i dag, kan politikere få orlov med løn i op til tre måneder uanset, hvad årsagen til orloven er. DR Nyheders kortlægning, at det i flere tilfælde er blevet brugt til lange ferierejser.

Der gives orlov i ni måneder til sygdom og barsel. Og i forhold til sygdom kræver det ikke, at der skal afleveres lægeerklæring for at dokumentere sygdommen.

Men de ting vil Dansk Folkeparti ændre. Forslaget retter sig mod de tre måneders orlov, som ifølge DF altid skal være uden løn. Og når det kommer til sygdom, skal der afleveres en lægeerklæring.

- Der skal gælde de samme regler som på det almindelige arbejdsmarked. Her er det altså sådan, at hvis man skal have sygeorlov, så skal man aflevere en lægeerklæring. Og hvis man skal have orlov til at alt mulig andet, så skal man selv betale, siger Peter Skaarup.

Det er Jacob Mark enig i.

- Det giver mening at få lavet en ordning, hvor man ligesom på det almindelige arbejdsmarked skal redegøre for, hvorfor man er syg, siger Jacob Mark.

Han mener, at de nuværende regler svækker tilliden til politikerne.

- Jeg tror, det skaber politikerlede, og jeg tror, det skaber en afstand mellem befolkningen og politikere, når politikere har nogle særlig lukrative vilkår, siger han.

Minister har gang i servicetjek

Reglerne for løn til de lokale politikere hører hjemme i Social- og indenrigsministeriet, hvor Astrid Krag (S) er minister.

Hun er i gang med at se reglerne efter i sømmene. Og så længe det arbejde står på, vil hun ikke sige konkret, hvad der eventuelt skal ændres.

- Jeg har sat gang i et arbejde sammen med Danske Regioner og Kommunernes Landsforening for at kigge de her regler igennem og se, om vi kan gøre noget, så vi får strammet op på den del.

- Det er noget, jeg regner med, at vi kan konkludere på relativt snart, siger hun.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter