Dansk Folkeparti: Racismedom får ingen konsekvenser for Mogens Camre

Ordet racist er i bund og grund et latterligt begreb, lyder partiets reaktion på Camres dom.

Mogens Camres fremtid i Dansk Folkeparti er ikke i fare trods dagens dom, siger næstformand Søren Espersen. (Foto: DR © DR)

Det får ingen betydning for Mogens Camres fremtid i Dansk Folkeparti, at han i dag er blevet dømt for racisme ved Retten i Glostrup.

Det fastslår partiets næstformand, Søren Espersen, som understreger, at Mogens Camre for det første har anket racismedommen, og at sagen dermed ikke er afsluttet.

- For det andet er det en af de her sager, hvor vi med det samme, da det kom frem, bad Mogens om at fjerne det, ændre det og beklage det, og det gjorde han med det samme. Allerede på det tidspunkt, da han havde gjort det, var sagen ude af verden for vores vedkommende, siger Søren Espersen.

Men får det konsekvenser, at han nu er dømt for racisme?

- Nej. Vi havde allerede på det tidspunkt bedt ham om at fjerne det. Det gjorde han med det samme, og dermed levede han op til de krav, vi stillede. Nu er det anden sag, der kører juridisk, og jeg forstår ikke, hvorfor sådan en sag ender i retten, når manden med det samme trækker det tilbage.

Hver sag er forskellig

Hvis landsretten finder frem til samme resultat, får det så konsekvenser?

- Nej, for sagen var afsluttet for vores vedkommende, da Mogens Camre trak det tilbage og beklagede.

Men er situationen ikke en anden, nu hvor en domstol har dømt ham for racisme?

- Nej, for vores vedkommende var sagen afsluttet, da vi bad ham fjerne det, og han med det samme gjorde det. Så levede han op til vores krav, og det er vi tilfredse med.

Det er langt fra første gang, at Mogens Camre har udtalt sig kontroversielt om muslimer. Hvor mange chancer skal den mand egentlig have i jeres parti?

- Jamen, hver sag er jo forskellig, og hver udtalelse er forskellig. Der er i hundredvis af anmeldelser mod Dansk Folkeparti og har været det igennem årene ustandseligt. Folk synes, det er vældig morsomt at lægge sag an mod os, og det er så også sket her. Jeg ved ikke, hvor mange sager vi har været igennem, og vi tager en sag ad gangen, og så gør vi vores bedste, og det har vi også gjort her.

Latterligt begreb

Er du enig med byretten i, at Mogens Camres udtalelser var racistiske?

- Jeg behøver ikke være enig med byretten. Jeg taler på vegne af partiet, og partiets holdning var, at da Mogens Camre med det samme trak det tilbage og beklagede, så var sagen forbi for vores vedkommende.

Men en ting er vel, om sagen er forbi eller ej, men ser I i Dansk Folkeparti Mogens Camre som racist?

- Sagen var forbi for vores vedkommende, da Mogens Camre trak det tilbage, som vi bad ham om, og han beklagede bagefter.

Okay, men vil du svare på, om I synes, at de her udtalelser var racistiske?

- Ordet racist er i bund og grund et latterligt begreb, som vi har haft problemer med altid i hele vores levetid. Ordet racist bliver brugt i alle mulige sammenhænge. Jeg ved da ikke, hvor mange gange jeg og andre tillidsfolk i DF har fået det prædikat, og efterhånden er det begreb blevet så udvandet, at vi ikke rigtig tager det alvorligt mere, siger Søren Espersen.

8.000 kroner i bøde

Mogens Camre blevet idømt i alt 8.000 kroner i bøde for sine udtalelser, som han kom med sidste sommer i en statusopdatering på Twitter.

Her skrev han følgende:

- Om Jødernes situation i Europa: Muslimerne fortsætter, hvor Hitler sluttede. Kun den behandling, Hitler fik, vil ændre situationen.

Mogens Camre har anket dagens dom.