Dansk Folkeparti ser helst AstraZeneca-vaccine pillet ud af vaccineprogram

Flere lande pauser brugen af vaccine. DF frygter, at en fortsat brug vil få færre til lade sig vaccinere.

Brugen af coronavacciner fra AstraZeneca er sat på pause i foreløbig 14 dage i Danmark. (Foto: Alain Jocard © Scanpix)

På dagen hvor stikkene med AstraZenecas vaccine midlertidigt er blevet indstillet, siger Dansk Folkeparti nu, at tilliden til vaccinen er trykket så meget i bund, at partiet "helst ser, vi fravælger den".

Det siger partiets sundhedsordfører, Liselott Blixt.

- Først og fremmest skal vi have undersøgt, hvad der er med de bivirkninger, og hvordan folk har reageret – også i andre lande. Men det her vil jo skabe noget større mistillid. I forvejen får jeg rigtig mange henvendelser fra folk, som helst vil undgå AstraZeneca, fordi de har læst meget om de bivirkninger, der har været.

- Vi skal overveje den risici ved, at folk siger nej til en vaccine. Så jeg ser helst, at vi fravælger den og så fortsætter med de andre. Men det skal helt sikkert undersøges. Jeg ved bare, at der er mange, der føler sig utrygge, og derfor skal vi måske lade være med at bruge den og henholde os til, at vi har bestilt rigtig mange af vacciner.

Brug af vaccinen blev i dag sat på pause efter indberetninger om alvorlige tilfælde med blodpropper hos personer, der er blevet vaccineret med covid-19-vaccinen fra AstraZeneca.

Sundhedsmyndighederne skal nu undersøge, om der er en sammenhæng mellem vaccinen og de mulige bivirkninger. Det er der endnu ikke bevis for.

Fakta om vaccinen:

  • Vaccinen fra AstraZeneca blev godkendt til brug på det europæiske marked i januar.

  • Herhjemme har foreløbig 142.102 fået første stik af en AstraZeneca-vaccine, hvilket svarer til en fjerdedel af dem, der er blevet førstegangsvaccineret med en coronavaccine.

  • I første omgang blev vaccinen tilbudt frontpersonale i social- og sundhedssektoren, da der manglede dokumentation for dens effekt for de ældste aldersgrupper, som står længere fremme i vaccinationskøen.

  • Siden har de danske myndigheder besluttet, at den kan tages i brug for alle over 18 år.

Frygter mistillid i befolkningen

Liselott Blixt, hvis vi som samfund siger, at vi ikke vil bruge deres vaccine længere – skal det så være permanent?

- Det kommer an på, om de ændrer noget ved den, eller om man undersøger den til bunds, og folk kan få tillid til den igen. Det er vigtigt, at folk ikke har mistillid, så folk fravælger at lade sig vaccine. Det vil have store konsekvenser for vores strategi på vaccineplanen.

- Så vi håber da, at man meget nøje overvejer i Sundhedsstyrelsen og i Statens Serum Institut, om vi i det hele taget skal bruge AstraZeneca igen.

Foruden Danmark har Norge også besluttet at sætte vaccinen på pause, mens myndighederne i Østrig, Litauen, Luxembourg, Estland, Letland har valgt at stoppe vaccinerne fra ét bestemt parti.

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, siger, at beslutningen er truffet ud fra et 'forsigtighedsprincip', og at han grundlæggende har tillid til vaccinen.

- Vi har grundlæggende også tillid til, at det er en veldokumenteret vaccine, siger Søren Brostrøm.

Se, hvad Søren Brostrøm siger om tilliden til vaccinen og bivirkningerne herunder. Artiklen fortsætter efter videoen.

På pause i flere lande

Er det her ikke mere et udtryk for, at sundhedsmyndighederne opererer med et ekstremt forsigtighedsprincip?

- Jo, og det kan også godt være, at der ikke er de helt store bivirkninger, men hvis folk først har mistet tilliden til den og er bange for at blive vaccineret med AstraZeneca, så gør vi mere gavn ved at sige, vi fravælger vi den.

Søren Brostrøm siger, at han har grundlæggende tillid til, at det er en veldokumenteret vaccine. Er du enig med ham i det?

- Det kan jeg jo ikke sige, når man nu pauser den og har fravalgt den i andre lande, så bliver vi nødt til at se på, hvad det vil betyde, hvis vi skal fortsætte med den og tilliden befolkningen har til vaccinerne.

Professor: Lad myndighederne vurdere

Jens Lundgren, der professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet, advarer mod, at politikerne blander sig, mens sagen undersøges:

- Jeg synes, man skal holde krudtet tørt og ikke konkludere - og slet ikke som politiker - på nuværende tidspunkt. Man bør i stedet lade myndighederne lave den vurdering, siger han til DRs vaccinepodcast Stikket Dybere.

Hans bedste bud og forhåbning er, at AstraZeneca-pausen er midlertidig, og at dødsfaldet ikke skyldes vaccinen.

- Nu må vi lade myndighederne bruge den tid, de skal bruge for at vurdere, om det er fornuftigt at genopstarte vaccinen, så vi ikke begynder at konkludere for tidligt og på den måde er med til at sætte en negativ spiral i gang for noget, som vi ikke ved hvordan hænger sammen - og måske er i tvivl om overhovedet passer, siger han.

DF-ordfører: Jeg taler borgernes sag

Liselott Blixt, har du tillid til AZ’s vaccine?

- Jeg føler mig da utryg, men hvis man kommer tilbage og siger, at det her er tilfældigheder, og der er ikke nogen bivirkninger, andet end at du kan blive syg og få feber, som man kan ved en normal vaccine også, så er jeg tryg nok ved den.

Hvad vil du gøre, hvis du får tilbudt AZ’s vaccine?

- Jeg tager den vaccine, som man mener er sikker til mig, og så håber jeg på, at der ikke kommer nogle bivirkninger ud af det.

Risikerer du ikke, at du er med til at skubbe til mistilliden, når du som politiker siger, at du helst ser, vi ikke bruger den mere?

- Det kan godt være, at fordi vi går ud og siger, at der er muligheder for at vi skal fravælge den, at man får mistillid til den. Men jeg skal også tale borgernes sag. Jeg skal tage deres bekymringer alvorligt.