Dansk Folkeparti vil blive i EU

Partiet har stemt nej til både euro'en og EU's forfatningstraktat, men partiets leder Pia Kjærsgaard slår nu fast, at hun faktisk er tilhænger af EU.

Dansk Folkepartis leder er ikke kun glad for Dannebrog. På sin 60 års fødselsdag afslører hun, at hun mener, at Danmark skal blive i EU. (Foto: Stock.xchng © Stock.xchng)

Nej til euro og nej til forfatningstraktaten lyder måske ikke lige som en EU tilhænger, men faktisk afslører Dansk Folkepartis leder nu, at partiet vil have, at Danmark skal blive i EU.

Pia Kjærsgaard slår i Kristeligt Dagblad fast, at hun er tilhænger af EU og ikke vil anbefale, at Danmark træder helt ud af samarbejdet. Hun understreger dog samtidig, at hun er skeptisk overfor det tidligere forslag til en forfatningstraktat.

Vil bryde regler

Selvom partilederen nu er sprunget ud som EU tilhænger mener hun dog ikke, at det er nødvendigt at følge reglerne for at være med i det europæiske samarbejde.

Pia Kjærsgaard synes ikke Danmark skal være duks, når det gælder om at gennemfører EU's direktiver.

- Jeg synes, vi burde revurdere, hvor mange EU-direktiver vi siger ja til. Det er jo meget voldsomt. Masser af andre lande inden for EU blæser på mange direktiver, og der sker dem ikke en pind, siger hun.

Stueren EU skepsis

Hidtil har Dansk Folkepartis modstand mod EU været det centrale argument for, at partiet aldrig kan komme med i en borgerlig regering, men DF's leder tror ikke på, at det holder i længden.

- Der skal også være plads til skeptikere. Man skal kunne være i en regering, selvom man ikke er jublende glad for EU, siger hun.

Både herhjemme og i resten af Europa vil EU-skepsis blive "stueren" for regeringspartier, lyder hendes vurdering.

- Jeg ved, at Dansk Folkeparti kommer i regering en dag. Opnår jeg selv at være med, vil det være en fantastisk oplevelse, det vil jeg ikke lægge skjul på, siger hun op til sin 60 års fødselsdag fredag.

Skaber glæde i Venstre

Selvom det er Dansk Folkepartis leder, der altså har fødselsdag, så får hendes udsagn regeringspartierne til at tale, som om de har fået en gave.

- Jeg ser det som en naturlig proces, at en stærk og dygtig partileder kommer til den erkendelse, at der er flere fordele end ulemper ved dansk EU-medlemsskab. Det vidner om en glædelig realisme hos Dansk Folkeparti, siger Venstres politiske ordfører Troels Lund Poulsen.

Facebook
Twitter