Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år

Forhandlinger om at sætte en stopper for den automatiske stigning af pensionsalder skal allerede ske til efteråret, mener DF.

Kristian Thulesen Dahl mener ikke, at pensionsalderen skal være højere end 70 år. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Samtidig med, at regeringen til efteråret skal forsøge at lave en aftale om valgkampens store slagnummer om ret til tidlig pension, skal der sættes en stopper for den automatiske stigning i pensionsalderen.

Sådan lyder det nu fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl. Han mener, at stigningen i pensionsalder skal slutte ved 70 år. Efter de nuværende fremskrivninger bliver pensionsalderen hævet til 70 i 2040.

- Jeg vil gerne opfordre regeringen til at indkalde velfærdsreformspartierne til en forhandling.

Så parallelt med forhandlingerne om tidlig pension skal der være forhandlinger om at stoppe med at hæve pensionsalderen ved 70 år?

- Ja, det vil være rigtig fint, siger Kristian Thulesen Dahl.

Stigningen i pensionsalder er aftalt i et stort velfærdsforlig fra 2006. Som det ser ud i dag, vil en 18-årig eksempelvis først kunne gå på pension som 75-årig.

Herunden kan du se, hvornår du selv kan gå på pension som reglerne er i dag.

Fornuftigt med loft på 70 år

Meldingen fra Kristian Thulesen Dahl kommer i forbindelse med, at Dansk Folkeparti holder sommergruppemøde.

Det sker som start på en politisk sæson, hvor et af de helt store emner ved siden af corona-pandemien bliver forhandlinger om den ret til tidlig pension, som Socialdemokratiet præsenterede i starten af 2019. Den tidlige pension skal gå til folk, der har været længe på arbejdsmarkedet og er udsat for nedslidning.

Den generelle pensionsalder vil derimod fortsat stige, i takt med at vi lever længere. Men det vil Dansk Folkeparti altså have sat en stopper for.

- Jeg synes, det er rigtig fornuftigt, at man lægger et loft på 70 år. Ved 70 år er der alligevel så store grupper, som vi må respektere ikke kan blive på arbejdsmarkedet, som vil skulle undtages. Så er det lige så klogt at vende det på hovedet og sige, at så stopper man der. Og så motiverer man snarere dem, der kan og har lyst til at blive ved, siger Kristian Thulesen Dahl.

Den radikale leder, Morten Østergaard, foreslog tidligere på sommeren også at stoppe med at hæve pensionsalderen ved 70 år.

- Det er godt, det er De Radikale, der er kommet med det. Det er dem, der har været mest ivrige for, at pensionsalderen skulle sættes op, siger DF-formanden.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) vil i første omgang afvente en kommission, der netop skal se på, om det er behov for at hæve pensionsalderen yderligere end til de 70 år. Kommissionen blev nedsat, da blå blok før valget sidste år lavede en aftale om seniorpension for nedslidte sammen med De Radikale.

- Vi er åbne over for at diskutere, om folkepensionsalderen skal blive ved med at stige efter 2040. Men vi agter at gøre det, som et flertal uden om den nuværende regeringen har besluttet, nemlig at nedsætte en kommission om det, siger Peter Hummelgaard.

Beskæftigelsesministeren siger, at han står ved forliget fra 2006, men ved siden skal gives en ret til tidlige pension for udvalgte grupper.

- Vi står ved velfærdsforliget i den forstand, at det er giver fin mening, at pensionsalderen stiger med levetiden. Men samtidig er vi nødt til at korrigere for, at nogle mennesker starter meget tidligt på arbejdsmarkedet, har hårdere arbejdsliv og på den måde har en legitim ret til at trække sig tilbage, inden de er slidt ned til under sokkeholdere. Det er det væsentlige problem, som regeringen agter at adressere allerede nu, siger han.

Udlændinge skal betale for tidlig pension

Kristian Thulesen Dahl og Dansk Folkeparti byder sig ikke kun til i forhold til at stoppe med at hæve pensionsalderen ved 70 år. Partiet er klar til at forhandle med regeringen om retten til tidlig pension. Det kan blive afgørende for beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), som står for forhandlingerne, da De Radikale er modstandere af idéen. Derfor skal flertallet findes et andet sted.

Kristian Thulesen Dahl foreslår en række besparelser på udlændingeområdet, som efter hans mening skal være med til at betale for den tidlige pension. Da Socialdemokratiet lagde planen frem, lød det, at det ville koste tre milliarder kroner. DF-formanden vurderer, at regningen kan blive tre til seks milliarder kroner.

DF vil have hjemsendt asylansøgere fra Syrien, der har mistet deres opholdsgrundlag eller har fået afvist deres ansøgning om asyl. Også selv om Danmark lige nu ikke samarbejder med Syriens præsident Bashar al-Assad og derfor ikke kan lave aftaler om tvangshjemsendelse.

- Jeg mener ikke, der er nogen vej udenom. Vi er ilde stedt som land, hvis syrere selv kan bestemme, om de vil hjem eller ikke hjem. Alternativet er, at i al den tid, som Assad sidder ved magten, så kapitulerer vi og siger, at vi ikke kan sende syrere tilbage. Det vil være helt uholdbart, siger Thulesen Dahl.

Derudover går DF til forhandlinger med krav om loft over den årlige indvandring fra ikke-vestlige lande. Besparelser på ydelser til udlændinge og et optjeningsprincip til offentlige ydelser for udlændinge.

- Der er en pris, som skal betales til Dansk Folkeparti for, at vores 16 mandater går ind og leverer det flertal til Socialdemokratiet, som de håber, vi gør.

Er der tale om ultimative krav fra jeres side?

- Vi kommer ikke med ultimative krav, men man skal kunne se, vi har været med i forhandlingerne. Det kan ikke være sådan, at der bliver lagt en model frem, som vi ikke kan stille særlig mange spørgsmål ved, og finansiering, som vi heller ikke kan stille spørgsmål ved, og så skal vi bare levere flertallet. Sådan fungerer det ikke, siger Kristian Thulesen Dahl.

Han forventer, at de besparelser han foreslår på udlændingeområdet, kan give omkring en milliard til finansieringen af den tidlige pension.

Fremlægger snart plan

Peter Hummelgaard vil på nuværende tidspunkt ikke forholde sig til kravene. Men han glæder sig over, at Dansk Folkeparti er klar til at forhandle.

- For mig er det helt naturligt, at Dansk Folkeparti vil være med til at lave en ret til tidlig pension. Det er et forslag og en tanke, som DF selv har fremført siden 2006: At man i takt med den stigende pensionsalder skulle sørge for, at de, der har været længst tid på arbejdsmarkedet og er mest udsat for nedslidning, skal have en mulighed for at trække sig tidligere tilbage. Så det er naturligt og positivt, at Dansk Folkeparti allerede er villige til at indgå i forhandlinger. Hvordan de skal forløbe må tiden vise.

Kan besparelser på udlændingeområdet bruges på tidlig pension?

- Det første og vigtigste skridt er, at regeringen får fremlagt sin model. Så må vi tage øvrige spørgsmål derefter, siger han.

Regeringen ventes af fremlægge modellen for tidligere pension senere på måneden.

Facebook
Twitter