Dansk Folkepartis folketingsgruppe er splittet i to lejre inden formandsvalg

957 medlemmer vælger næste weekend ny formand. Uanset valget kan det give efterdønninger langt ud i fremtiden.

957 delegerede skal næste søndag afgøre, hvem der skal være Dansk Folkepartis næste formand. Blandt de fire kandidater anses Martin Henriksen (tv.) og Morten Messerschmidt som værende favoritter. (© Asger Ladefoged - Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix Collage: DR Nyheder)

Da den amerikanske forfatter Joseph Heller for 51 år siden udgav sin roman Catch-22, havde han næppe forventet, at titlen i dette årtusinde ville være så rammende for et formandsvalg i et politisk parti.

For udtrykket Catch-22 er blevet en vending, der bruges om paradokset, når man ikke kan komme gunstigt ud af en situation, uanset valget man træffer.

Det er netop sådan en situation, som Dansk Folkeparti kan være havnet i. Partiet står i en eksistentiel krise, og uanset hvem der ender som formand, kan det være svært at se, hvordan partiet skal hænge sammen på den anden side af formandsvalget.

Det formelle er lige til. Næste søndag møder 957 medlemmer op i Herning Kongrescenter for at bestemme, hvem der skal være Dansk Folkepartis blot tredje formand i historien.

Formelt kandiderer fire personer til posten. To er bredt kendt i offentligheden: Næstformand og stemmesluger Morten Messerschmidt samt tidligere udlændingeordfører og nuværende medlem af hovedbestyrelsen Martin Henriksen.

Derudover stiller også byrådsmedlemmet Erik Høgh-Sørensen samt det tidligere folketingsmedlem og nuværende hovedbestyrelsesmedlem Merete Dea Larsen op til posten. Men ingen af de to mønstrer indtil videre officielt opbakning blandt nogen i den 16 personer store folketingsgruppe.

  • Morten Messerschmidt er næstformand i Dansk Folkeparti. Han er tidligere medlem af EU-Parlamentet for partiet. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)
  • Martin Henriksen er medlem af hovedbestyrelsen i Dansk Folkeparti. Han er tidligere udlædningeordfører for partiet i Folketinget, ligesom han han været ansat som konsulent. (Foto: Claus Fisker © Scanpix Denmark)
  • Merete Dea Larsen er medlem af DF's hovedbestyrelse og tidligere medlem af Folketinget. Nu er hun også formandskandidat. (Foto: Bo Amstrup © Bo Amstrup / Ritzau Scanpix)
  • Erik Høgh Sørensen er medlem af byrådet i Hjørring for Dansk Folkeparti og samtidig formandskandidat. (Foto: Bo Amstrup © Ritzau Scanpix)
1 / 4

Delte meninger

Her er der tre grupper. Dem der støtter Martin Henriksen. En større gruppe der peger på Messerschmidt. Og så en gruppe, der enten er uafklaret eller ikke vil sige, hvem de peger på.

Uanset, hvem der ender med at blive valgt som formand næste søndag, risikerer det imidlertid at efterlade Dansk Folkeparti sønderskudt. Indfødsrets- og integrationsordfører Marie Krarup har truet med at forlade partiet, hvis Morten Messerschmidt bliver formand.

Arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted er den anden Martin Henriksen-støtte i folketingsgruppen. Han siger, at han afventer resultatet af formandsvalget og de første to uger efter resultatet, før han gør sin fremtid i partiet op.

At der er meget på spil for Dansk Folkeparti, lægges der ikke skjul på blandt folketingsmedlemmerne. Udenrigsordfører Søren Espersen er en af dem, der endnu ikke har gjort sin stilling op. Han kalder optakten til formandsvalget for "uværdig", der fortjener "hurtig glemsel".

I en opdatering på Facebook lægger han ikke skjul på, at partiet lige nu er delt.

- Omend nogen i mit parti gerne vil nedtone det - så har der nu i DF dannet sig to lejre, skriver Søren Espersen.

Landbrugsordfører Lise Bech skriver i en sms til DR Nyheder, at hun har lagt sig fast på, hvem hun støtter, men at "det ikke er noget, jeg vil offentliggøre".

Partistifter støtter Messerschmidt

Blandt den 16 mand store folketingsgruppe har fem - foruden Messerschmidt selv - officielt meldt ud, at de peger på ham som ny formand for partiet. Heriblandt partistifter og værdiordfører Pia Kjærsgaard.

- Jeg stemmer på Morten Messerschmidt uanset hvad. Jeg synes, han er den absolut bedst kvalificerede af de fire kandidater.

Hun har samtidig opfordret til, at de sidste dage i valgkampen bliver mere ordentlig, for "der har været mudderkast nok".

Posten som formand for partiet bliver ledig, fordi nuværende formand Kristian Thulesen Dahl har valgt at stoppe. Valget har han truffet efter et kommunalvalg, hvor Dansk Folkeparti tabte 133 pladser i landets byråd og blev mere end halveret.

Landspolitisk er det også svære tider for partiet. I den seneste måling fra Epinion foretaget for DR og Altinget, står partiet til 4,8 procent af stemmerne. Ved folketingsvalget i 2015 satte 21,1 procent af vælgerne kryds ud for partiet.

Thulesen holder mund

Den afgående formand, Kristian Thulesen Dahl, vil ikke selv sige, hvem han peger på som ny formand for partiet.

Kan du sige noget om Morten Messerschmidts styrker og svagheder?

- Det kan jeg sagtens, jeg kan sige noget om alle fire hver især. Men altså. Jeg ønsker ikke at kaste mig ind i sådan en diskussion. Nu handler det om, at de her fire, der er, de byder sig til, og så tager baglandet ansvaret for, hvem der skal være formand.

Mange har jo allerede meldt ud, hvem de støtter. Blandt andre Pia Kjærsgaard, der siger, at hun støtter Morten Messerschmidt. Hvad tænker du om, at vigtige medlemmer af topledelsen melder ud, hvem de støtter?

- Det er er jo fuldstændig op til hver især, hvordan man synes, man gør tingene bedst og bidrager bedst muligt til, hvordan denne her proces fungerer bedst muligt.

Du siger, du vil have en værdig ordentlig proces, og siger på den måde også implicit, at det sikres måske bedst ved, at man ikke melder ud, hvem man støtter, eller hvordan skal det forstås?

- Nej, det er i forhold til mig selv. Hvad andre vælger at gøre, det må de vurdere. De kan have forskellige årsager til at melde ud, som de gør. Det synes jeg ikke, jeg skal gøre mig til dommer over.

FacebookTwitter