Dansk Folkepartis ledelse blev tilbudt bestyrelsespost i skandaleombrust EU-fond

Morten Messerschmidt skrev direkte til partiets ledelse og bad dem finde en kandidat, der kunne komme i bestyrelsen i fonden FELD, siger Søren Espersen.

Dansk Folkepartis næstformand blev i maj 2012 spurgt, om han ville være bestyrelsesmedlem i FELD. Nu risikerer han bøde- eller fængselsstraf for sin plads i bestyrelsen. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Dansk Folkepartis næstformand, Søren Espersen, erkender, at han blev tilbudt at sidde i bestyrelsen i den skandaleombruste FELD-fond i perioden, hvor partiet tilsyneladende uberettiget modtog penge fra fonden, der var tilknyttet den europæiske partialliance MELD.

- Der er en enkelt mail, hvor Morten (Messerschmidt, red.) skriver til os i ledelsen, at han skal være bestyrelsesmedlem i det ene (MELD, red.), og så har han brug for et navn – en af os – til det andet (FELD, red.), forklarer Dansk Folkepartis næstformand til P1 Orientering.

Men Søren Espersen svarede aldrig klart ja eller nej på, om han ville være med i bestyrelsen.

- Så svarer jeg dagen efter: ”Hvad indebærer det her? Og hvad drejer det sig om?” Så får jeg svar: ”Et til to møder om året.” Og så hører jeg ikke mere, forklarer Søren Espersen.

Ved ikke, hvordan han blev meldt ind

Kort tid efter blev han dog valgt ind i bestyrelsen på et møde i FELD, hvor han ikke selv var til stede.

Men det var Morten Messerschmidt ifølge dokumenter fra mødet, som Ekstra Bladet offentliggjorde i sidste uge.

På et andet møde i FELD kort tid efter bliver Søren Espersen udnævnt som vicepræsident, selvom han ikke er til stede.

Søren Espersen var vicepræsident i FELD fra 2012 til fonden blev opløst i 2015.

Han siger, han ikke ved, hvordan han blev meldt ind, eller hvem der var ansvarlig for det.

- Nej, men jeg kan godt forstå, at man tager mit spørgsmål (til Morten Messerschmidt, red.) som et ja. Fordi det er, som jeg forstår det, noget, der er rent proforma. Der skal bare stå et navn, og der er jeg så skrevet på, siger Dansk Folkepartis næstformand.

Risikerer bøde og fængsel

Søren Espersen risikerer at blive straffet for sin rolle i FELD, fordi han har pådraget sig bestyrelsesansvar.

- Det er klart, at hvis man sidder i en bestyrelse, så har man jo dermed et ledelsesansvar for fonden. Hvis den fond begiver sig af med noget, der måske er ulovligt, så vil Søren Espersen under visse omstændigheder kunne bære et personligt erstatningsansvar for det tab, som EU har lidt, siger Henning Bang Fuglsang Sørensen, lektor ved juridisk institut på SDU, til P1 Orientering.

Han bakkes op af juraprofessor på Aalborg Universitet Lars Bo Langsted, der tilføjer, at strafferammen lyder på fængsel i op til halvandet år, hvis det viser sig, at Dansk Folkeparti har vildledt EU i sagen om støttekroner.

Søren Espersen mener, det handlede om tillid, da han sad i bestyrelsen.

- Jeg ville have gjort det samme igen, hvis beskeden fra Morten (Messerschmidt, red.) til mig var - sådan som det åbenbart er foregået - at det var nødvendigt, at en af os sad der, og bare havde vores navn på. Vi må have et parti, der bygger på tillid, siger næstformanden i DF.

Du siger, det har bygget på tillid. Synes du generelt, man kan gå ind i bestyrelser og sige, at man ikke behøver at være et fuldgyldigt medlem af bestyrelsen?

- Nu er det en fransk fond. Jeg har ikke nogen anelse om, hvordan sådan noget bestyrelsesansvar er i Frankrig. Men jeg ved ikke, hvordan folk ser på det. Jeg kan forstå, at det virker underligt på folk, siger Søren Espersen.

Skiftende forklaringer

Søren Espersen har tilsyneladende ændret forklaring et par gange, efter det i sidste uge kom frem, at han havde været vicepræsident i FELD.

Tirsdag i sidste uge lød det som om, han kendte til sin post i bestyrelsen.

- Det er rent proforma. Der skal stå nogle navne. Men det er formanden, som kører biksen. Det er helt normalt i de kredse dernede, sagde Søren Espersen på det tidspunkt til Ekstra Bladet.

Onsdag, dagen efter, sagde han til P1 Orientering:

- Jeg har på intet tidspunkt vidst, at jeg var medlem af de bestyrelser. Jeg ved ikke, hvordan mit navn er kommet til at stå der i de papirer.Det er lige så overraskende for mig som for alle andre. Jeg er kommet på anklagebænken i forhold til noget, som jeg ikke har anet noget som helst om.

Nu siger han, at han faktisk havde hørt om det og spurgt Morten Messerschmidt til arbejdet i FELD's bestyrelse, men at han ikke var klar over, at han var blevet meldt ind.

- Efter den lille, korte mailkorrespondance i 2012 har jeg ikke skænket det her en tanke. Jeg har ikke anet noget om det. Jeg har skudt det ud af min bevidsthed, siger Søren Espersen til P1 Orientering.

Afviser at fremlægge dokumentation

Søren Espersen læste efter eget udsagn i går korrespondancen med Morten Messerschmidt højt på et lukket møde for Dansk Folkepartis folketingsgruppe.

Han afviser at fremlægge den mailkorrespondance, han havde med Morten Messerschmidt i maj 2012.

- Nej, den må du ikke se. Jeg har faktisk ikke rigtig lyst til at dele den mail med nogen. Der er ikke andre der hat set den. Jeg læste den op i vores folketingsgruppe i går for at forklare, hvad der var sket. Du må tro på det. Vi skal have tillid til hinanden, ved du, siger Dansk Folkepartis næstformand.

FacebookTwitter