Dansk forfatter blander sig i svensk valg og får skarp kritik af danske politikere

Carsten Jensen advarer i svensk avis mod danske tilstande. Ikke fair og til tider direkte usandt, lyder det fra V og S.

Venstres Marcus Knuth (tv) og Socialdemokratiets Mattias Tesfaye (th) er ikke imponerede af den kronik, forfatteren Carsten Jensen (i midten) har skrevet for den svenske avis Dagens Nyheter.

”Det er nu en officielt accepteret sandhed, at udlændinge ikke har nogen plads i Danmark”.

Sådan lyder en af sætningerne i en kronik, som den danske forfatter og debattør Carsten Jensen har skrevet for den svenske avis Dagens Nyheter forud for det svenske Riksdagsvalg i næste uge.

Carsten Jensens kronik, som er den første i en serie på i alt tre, bærer overskriften ”Lær af os danskere – kapituler ikke overfor Sverigedemokraterna”, og her advarer den danske forfatter mod danske tilstande, hvor regeringsbærende partier som Socialdemokratiet og Venstre ifølge Carsten Jensen er stormet i favnen på Dansk Folkeparti og er faldet til den højrepopulistiske pat.

- Partiets (DF’s, red.) fremgang er reelt et vidnesbyrd om noget helt andet end dets egen gennemslagskraft. Nemlig en dyb krise for midterpartierne, som i ængstelig opportunisme giver populisterne en plads, som de aldrig kunne have fået af egen kraft, skriver Carsten Jensen.

- Her findes en vigtig lektie for Sverige: Sverigedemokraterna kommer aldrig til magten, med mindre midterpartierne kapitulerer, skriver forfatteren med henvisning til Dansk Folkepartis svenske søsterparti, der i meningsmålinger står til et godt valg.

Venstre: Han udelader helt fundamentale sandheder

Det er ingen hemmelighed, at Carsten Jensen i årevis har været fundamentalt uenig i den udlændinge- og integrationspolitik, partierne i blå blok samt Socialdemokratiet har ført i de seneste år.

Men Carsten Jensens kronik vækker alligevel opsigt hos Venstres udlændingeordfører, Marcus Knuth.

Knuth siger, at han respekterer Jensens holdninger og uenighed, men Venstre-manden mener til gengæld, at den danske forfatter og debattør har et særligt ansvar, når han beskriver dansk udlændingepolitik i en udenlandsk avis, hvor læserne ikke nødvendigvis har fulgt den danske udlændingedebat synderligt nøje og dermed ikke har grundlag for at sætte Jensens skriverier ind i en sammenhæng.

- Han udelader helt fundamentale sandheder og kommer mere bare med et ideologisk surt opstød, som jeg ser det, siger Marcus Knuth.

Som dansk meningsdanner og debattør har man en særlig forpligtelse til at referere samfundsforhold i Danmark nuanceret, når man beskriver dem for et udenlandsk publikum, mener Venstre-ordføreren.

- Han har i hvert fald en forpligtelse til at belyse de basale fakta, såsom det massive fald i antallet af asylansøgere, vi har, og at vi slet ikke har de kriminalitets- integrationsproblemer som Sverige har. Det skøjter han fuldstændig hen over, siger Marcus Knuth.

- Nu er han jo et kendt navn i den danske debat. Det ved jeg ikke, om han er i Sverige, men hvis de ser det som den eneste måde, tingene er udlagt på, så er det et meget, meget skævt billede, han tegner af udviklingen i Danmark. Så kan man være enig eller uenig i politikken, men han belyser ikke situationen på nogen som helst objektiv måde, siger han.

’Decideret forkert udlægning af vores politik’

Særligt Carsten Jensens formulering om, at det i dag er en ”officielt accepteret sandhed, at udlændinge ikke har nogen plads i Danmark” falder Venstres udlændingeordfører for brystet.

- Det er præcis den slags formuleringer, der gør det her til et helt skævt indlæg, siger Marcus Knuth.

- Vi vil gerne være åbne for de udlændinge, der bidrager, og lukket for dem, som ikke gør. Hvor han jo bare slår det hele sammen og siger, at Danmark er lukket for udlændinge. Det er jo en decideret forkert udlægning af vores politik, siger han.

Når du udtaler dig i danske medier om det svenske valg og tilstandene i Sverige, har du så ikke samme tendens, du beskylder Carsten Jensen for at have, med at udelade en masse ting og bare promovere dine egne holdninger?

- Det er der, hvor jeg siger, at man på den ene side selvfølgelig skal holde fast i fakta. Og jeg lægger jo ikke skjul på, hvor mange asylansøgere, der er kommet til Danmark versus Sverige eller kriminalitetsrater og så videre. Det er jo det han gør.

- Så er der den politiske løsning. Der kan man godt være uenig. Jeg siger selvfølgelig, hvad jeg mener er rigtigt, og det kan godt være, at han mener noget andet. Men det ikke at forholde sig til de basale fakta i forhold til udfordringerne i Sverige, som vi slet ikke i samme omfang har i Danmark, det omgår han fuldstændig, og det er ikke fair, siger Marcus Knuth.

Tesfaye: Tre-fire-fem direkte usandheder

Også Socialdemokratiets udlændingeordfører, Mattias Tesfaye, er lettere rystet over Carsten Jensens kronik i Dagens Nyheter.

Mattias Tesfaye mener, at Carsten Jensen klarer tjansen som politisk analytiker markant ringere end jobbet som skønlitterær forfatter.

- Jeg læser de fleste af hans bøger og synes, at han skriver rigtig godt. Men når jeg læser et indlæg som det her, så kan jeg slet ikke genkende det samfund, jeg selv bor i og er politiker, siger Mattias Tesfaye.

- Det er ikke rigtigt, at danske medier bare er følgagtige overfor Dansk Folkeparti, og jeg synes heller ikke, det er rigtigt, at det bare er en vedtaget sandhed i Danmark, at der ikke er plads til udlændinge. Og så er der en tre-fire-fem direkte usandheder omkring det danske socialdemokrati, siger han.

Tesfaye henviser med udtalelsen om ”de direkte usandheder” til en passage i kronikken, hvor Carsten Jensen blandt andet konstaterer, at Socialdemokratiet er med til at holde hånden under udlændingeminister Inger Støjberg, når hun begår (V) ”endnu et lovbrud”, og at socialdemokraterne er enige i, at indvandrere med ikke-vestlig baggrund ”aldrig skal kunne regnes som rigtige danskere”.

- Det bliver jeg selvfølgelig lidt træt af at læse, for jeg ved, at den danske udlændingepolitik er en vigtig del af den svenske valgkamp, og jeg synes, vi har en forpligtelse om at fortælle – bare nogenlunde – sandheden, når vi fortæller om vores land i et andet lands medier, sige Mattias Tesfaye.

Har Carsten Jensen ikke bare helt ret, når han skriver, at I socialdemokrater er løbet i favnen på DF og har omfavnet højrepopulismen?

- Jamen, jeg synes ikke, det er rigtigt. Nu laver vi det her interview, mens jeg sidder i min bil i Albertslund. Det var en af de socialdemokratiske kommuner, som op igennem 80’erne og 90’erne – før der overhovedet var nogen, der havde tænkt på Dansk Folkeparti – påpegede nogle af de udfordringer, der var ved indvandringen og fx foreslog at sprede indvandrere ud til alle danske kommuner, så nye flygtninge ikke kun fik anvist boliger i nogle få kommuner på den københavnske vestegn og i storbyerne. Og det er jo den politik, der er blevet til hele landets politik, siger Mattias Tesfaye.

- Det er meget gammel, socialdemokratisk politik, der er blevet gennemført. Jeg vil snarere sige, at vores parti har fundet tilbage til rødderne, og det er i virkeligheden også det, som det svenske socialdemokrati har været i gang med i de seneste par år, siger han.

Carsten Jensen: Samfundspligt at udstille derouten

Carsten Jensen afviser kritikken fra de to udlændingeordførere.

Forfatteren mener ikke, at han har nogen ”som helt forpligtelse til, når jeg skriver i udlandet, andet end at sige min mening om, hvad der sker i Danmark”.

- Jeg er ikke Danmarks ambassadør, og det er med en følelse af pligt, at jeg i udenlandske aviser – jeg har også gjort det i Le Monde, hvor jeg har skrevet om det danske socialdemokratis deroute – viser, hvor galt det kan gå, når man opportunistisk begynder at tale den yderste højrefløj efter munden, siger Carsten Jensen.

- Jeg anser det nærmest for en samfundspligt i disse år at udstille Danmarks deroute, siger han.

Han forklarer, at han af Dagens Nyheter, som han i en årrække har skrevet kronikker for, er blevet bedt om at skrive tre kronikker frem mod det svenske Riksdagsvalg søndag 9. september, og de har alle fokus på den danske udlændingepolitik.

Carsten Jensen vil med egne ord bruge Danmark og det danske socialdemokrati som et ”advarende eksempel på, hvad der kan ske, hvis man kommer til at ligge under for taktisk-opportunistiske hensyn til det populistiske højre”.

Sverige og det svenske socialdemokrati har ifølge Carsten Jensen stadig en mulighed for at ”undgå den danske vej”.

- Hvis vi taler om det svenske socialdemokrati, så består min advarsel af seks ord: Bliv aldrig som de danske socialdemokrater. Fremgang, ja, bare noget så beskedent som stagnation i vælgertilbagegangen, kan også betales for dyrt, siger Carsten Jensen.

Facebook
Twitter