Dansk laboratorium er klar til at teste dit spildevand for corona – men myndighederne tøver indtil videre

Smitteudbrud i Kolding kunne måske været opdaget for en uge siden, hvis man testede spildevandet systematisk, siger miljøanalyse-direktør.

Vandprøver fra en boring som den her kan afsløre, om der er et smitteudbrud af coronavirus under opsejling i et lokalområde lang tid før, borgerne lader sig teste og myndighederne ellers vil registrere det. Men modsat lande som England og Holland bruges metoden stort set ikke i Danmark endnu. (Foto: UNIVERSITY OF CALGARY © Scanpix)

Mens smitten stiger voldsomt i Kolding, sidder direktør Jesper Gamst utålmodigt på en stol i Vejen ikke langt derfra.

Han er direktør for virksomheden Eurofins, der lever af at lave analyser for industrien. De har blandt andet opfundet en metode til at teste, hvorvidt der er coronavirus i den urin og afføring, som borgerne skyller ud i toilettet.

Indtil videre har Jesper Gamst og hans ansatte imidlertid knapt så travlt med at teste spildevandsprøver. For kun Hjørring og Ishøj Kommune benytter sig indtil videre af metoden, der ifølge direktøren kan sige, hvorvidt smittetrykket er på vej op eller ned i kommunen.

- Hvis alle kommuner testede på den her måde, så ville vi vide, i hvilke kommuner smittetrykket er på vej op, og i hvilke kommuner smittetrykket er på vej ned. Alle afleverer mere eller mindre en prøve hver dag.

- Hvis man havde vidst det i Kolding for en uge siden, så var man begyndt at teste massivt i Kolding. Så kunne man – måske – have reduceret smittespredningen, siger han.

Jesper Gamst er direktør for Eurofins Miljø i Danmark, der lige nu tester spildevandet for to kommuner for udbrud af COVID-19. Han håber, myndighederne vil prioritere indsatsen og udbrede den til hele landet.

Dunke med pis og lort køres ind hver aften

Eurofins får leveret dunke med nogle liter spildevand kørt ind fra kommunerne om aftenen. Herfra bliver vandet centrifugeret i en maskine, der kan adskille coronavirussets dna fra resten af prøven.

Når prøven er centrifugeret, hældes væsken fra. Se mere i videoen her.

Herefter kan Eurofins analysere, om der er coronavirus i den.

Spildevand lyver ikke

Prøverne kan blandt andet bruges til at sige, om der er et smitteudbrud på vej i en kommune, eller om tiltag i kommunen virker til at stoppe smittespredningen. Da dele af Nordjylland i november blev lukket ned af frygt for en farlig mink-mutation, kunne Jesper Gamst og hans folk straks se, at der var mindre coronavirus i spildevandet i Hjørring Kommune. Det var altså et tydeligt tegn på, at restriktionerne virkede.

Spildevandet lyver ikke?

- Nej, det gør det ikke. Og alle afleverer en prøve mere eller mindre dagligt, fortæller Jesper Gamst.

Alligevel erkender han, at spildevandsprøverne ikke kan erstatte tests af befolkningen.

- Den kan ikke erstatte de almindelige prøver, men spildevandet kan sige, hvor vi skal lede henne af, siger han.

Hvis metoden med test af spildevand udvides til alle renseanlæg i landet, estimerer direktøren, det vil koste 100 millioner kroner om året. Der er cirka 2.000 renseanlæg.

- Omkostningen ved at teste 2.000 spildevansprøver om ugen er ikke den samme som at teste 11 millioner PCR-prøver om ugen, konstaterer han.

Det vil nemlig koste 100 milliarder kroner om året, hvis alle danskere skal testes for coronavirus to gange om ugen, som regeringen har lagt op til. Det vurderer professor og sundhedsøkonom ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (Vive) Jakob Kjellberg til avisen Berlingske.

Hårdt ramt kommune fisker i kloakken

Kommunen Ishøj, der er hårdt ramt af et nyt smitteudbrud, er hver dag ude og fiske spildevand op af brønden, som de kan sende til Eurofins.

Sådan her ser det ud, når prøvetagerne i Ishøj hiver vand op af brønden, der skal analyseres.

Her fortæller Rikke Hamberg Hesselø, der er leder af sundhed og analyse i Ishøj Kommune, at metoden lige nu er et pilotprojekt, de har store forhåbninger til.

- Det er en indsats, hvor vi håber, vi kan vide noget tidligere. Måske kan det hjælpe os til at se, hvor vi skal intensivere vores smitteopsporingsarbejde, og hvor vi skal opfordre folk til at blive testet, siger hun.

Ishøj har fået de første svar på prøver af spildevandet.

- Vi kan se på prøverne fra i går, at der er påvist smitte i et område. Vi håber, når vi tager prøver de kommende dage, at kunne se, om smitten er stigende eller faldende. Skal vi gøre mere eller er det, vi gør, tilstrækkeligt?

Myndighederne vil gerne teste vandet på sigt

Foruden overvågningen af spildevandet i Ishøj og Hjørring, opererer Eurofins også i blandt andet Monaco, Norge, Frankrig, Tyskland, Belgien og Tyskland med at teste spildevandet.

Sundhedsminister Magnus Heunicke har ikke ønsket at stille op til et interview, men på et samråd tidligere i februar sagde han, at test af spildevandet ”er på vej”.

- Min forventning er, at vi inden for en overskuelig fremtid kan anvende test på spildevand i Danmark. Det skal selvfølgelig gøres klogt. Vi kan eksempelvis overvåge specifikke områder, hvor der ikke er stor tilslutning til test, sagde Magnus Heunicke.

Statens Serum Institut har leveret et notat til Sundhedsministeriet om brugen af spildevand til at smitteopspore. Indtil videre er notatet dog ikke offentliggjort. Direktøren i SSI, Henrik Ullum, erkender dog i et interview med Berlingske, at Danmark halter bagefter lande som England, Holland og USA på test af spildevand.

- Vi ville også gerne have været førende på spildevand, og det kan også være, at det kunne have været en fordel, hvis vi havde rakt før ud til kapaciteter på det område, men når jeg snakker med mine eksperter, siger de, at de løber så stærkt, de overhovedet kan, siger Henrik Ullum til avisen og fortsætter:

- Jeg tror bare, man må sige, at det ikke er alle bolde, man lykkes med at løbe efter. Der er mange firmaer, der vil snakke med seruminstituttet om mange løsninger, og jeg tror ikke, at firmaerne oplever, at vi snakker nok med dem, siger han.

Eurofins siger til DR, at de er klar til at gå i gang med at teste vandet fra alle renseanlæg i landet på mandag. Det kræver blot, at myndighederne ringer.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter