Dansk politiker kalder norsk taliban-besøg for et granatchok: 'En hån mod de faldne soldater'

15 taliban-medlemmer ankom i går til Oslo. Herhjemme afviser politikerne dialog.

Repræsentanter fra taliban-regimet ankom i går aftes til Norges hovedstad, Oslo. Her vil de mødes med norske, amerikanske, franske og britiske repræsentanter. (Foto: TERJE BENDIKSBY © Ritzau Scanpix)

15 højtstående taliban-medlemmer landede lørdag aften i Oslo. Med sig i hånden havde den en invitation fra den norske udenrigsminister Anniken Huitfeldt fra det norske Arbeiderpartiet.

De 15 taliban-folk er blandt andre Amir Khan Muttaqi, udenrigsminister i Afghanistan. Desuden var Anas Haqqani, der tidligere har været sortlistet af USA for terrorvirksomhed, også med på flyet. Han er bror til en af verdens mest eftersøgte terrorister, Sirajuddin Haqqani, der nu er indenrigsminister i Afghanistan.

Den norske udenrigsminister understreger, at besøget hverken er en legitimering eller anerkendelse af taliban-regimet. I stedet vil de tale om menneskerettigheder og den voldsomme humanitære krise, Afghanistan netop nu står i. Men derfor kritiseres den norske invitation alligevel med hårde ord fra Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen.

Med i flyet til Norge var Anas Haqqani (i midten). Har er bror til Sirajuddin Haqqani, der er blandt verdens mest eftersøgte terrorister. Det såkaldte Haqqani-netværk, som Sirajuddin Haqqani tidligere ledede, har stået bag flere voldsomme terrorangreb i Afghanistan de seneste 20 år. Sirajuddin Haqqani er nu indenrigsminister i Afghanistan. (© Det norske udenrigsdepartement)

Han kalder det helt forkert og et kæmpe granatchok, at taliban-folkene er bragt til den norske hovedstad med et privatfly, der er sendt af den norske regering.

- Det sender det værste signal overhovedet. Det er en kæmpe pr-sejr for Taliban, der ønsker anerkendelse fra forskellige lande.

- Indtil videre har vi kunnet holde fast i, at vi selvfølgelig ikke anerkender et terrorregime, som nu har taget magten, og som undertrykker sin egen befolkning. Norge bryder den musketered, der er i en lang række lande, siger Michael Aastrup Jensen.

En hån mod de faldne soldater

Han peger på, at Norge er et Nato-land, og at den norske regering bryder Natos linje om ikke at samarbejde med et terrorregime.

Ifølge ham håner den norske udenrigsminister forsvarssamarbejdet, men også de mange ofre, krigen i Afghanistan har ført med sig.

Michael Aastrup Jensen (V) anerkender, at man afghanere er hårdt ramt. Men det skyldes blandt andet, at Taliban er kommet til magten. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

- Det er en direkte hån, at et Nato-land går ind og forhandler med dem, der har dræbt så mange afghanske civile og ikke mindst er årsag til de mange faldne Nato-soldater. Regeringen håner de mange ofre og faldne, der har været i denne konflikt.

Han afviser derfor, at Danmark på nogen som helst måde skal samarbejde med taliban-regimet.

Minister: Vi ønsker ikke at mødes med Taliban

Samme vurdering kom fra den danske udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i torsdags, hvor han var med i Orientering på P1. For ifølge norsk TV2 var Norges ambassadør og to andre diplomater allerede i mandags i Kabul for at have samtaler med Taliban.

- Det vedkommer ikke mig at kommentere på eventuelle norske bestræbelser med Taliban. Det må den norske regering tage sig af. Det, der er vigtigt for Danmark er, at vi gør vores kritik klar for Taliban. Men vi har fra dansk side på ingen måde planer om at anerkende taliban-regimet, og vi ønsker heller ikke at mødes bilateralt med Taliban, sagde ministeren i torsdag.

Afghanernes situation er voldsomt forværret, siden talibanerne overtog magten sidste sommer, og FN beretter at store dele af befolkningen sulter. Men de to politikere mener i stedet, at Danmark skal hjælpe via de internationale organisationer og nødhjælpsorganisationerne.

Enhedslistens Eva Flyvholm, der er partiets udenrigsordfører, er derimod mere positiv over for nordmændenes besøg. Hun understreger, at regimet er dybt undertrykkende, men det er ifølge hende afgørende at hjælpe befolkningen.

- Situationen i Afghanistan er nu så desperat - så mange millioner mennesker sulter - og derfor er det desværre også nødvendigt at have en kontakt med Taliban, så nødhjælp kan komme ind i landet, siger hun.

Fattige afghanere modtager her gratis brød, som bliver delt ud i det vestlige Kabul. Stort set hele befolkningen anslås at lide af underernæring, og omkring ni millioner menes at leve på grænsen til hungersnød, vurderer FN. (Foto: STRINGER © Ritzau Scanpix)

Eksperter: Der er ikke mange andre muligheder

Til gengæld mener Mona Kanwal Sheikh, der er seniorforsker ved DIIS og ekspert i taliban-bevægelsen, ikke, at der lige nu er andre muligheder, end det Norge gør. Det skyldes netop den dybe humanitære krise, som Afghanistan er havnet i.

- Selvom Talebans magtovertagelse selvfølgelig ikke er ønskescenariet for liberalt tænkende mennesker, er der på nuværende tidspunkt ikke mange alternativer end at gå i dialog med dem, der de facto sidder på magten. Det er situationen i Afghanistan for akut til, siger Mona Kanwal Sheikh.

Hun siger, at Taliban bliver nødt til at gøre noget ved krisen, hvis de vil beholde magten i Afghanistan. Og det er i sidste ende bedre, at taliban-regimet gør sig afhængige af vestlige lande i stedet for autoritære styrer, der ikke stiller krav om respekt om menneskerettigheder.

Peter Viggo Jakobsen, der er lektor ved Forsvarsakademiet, roste i går både Norge og taliban-delegationen - også selvom turen til Oslo ville blive brugt som taliban-propaganda.

- Det er ikke i nogens interesse, at folk dør af sult, også selvom det kan ses som en hjælp for regimet, sagde Peter Viggo Jakobsen.

Det er ifølge norske medier planen, at den talibanske delegation skal være i Norge frem til tirsdag.