Dansk Sygeplejeråd til valfartende sygeplejersker: 'Bliv nu i Danmark'

Tidligere anbefalede fagforeningen nyuddannede at rejse ud i verden.

Julie Stenbjerg er en af de danskere, der er rejst til Norge for at arbejde som sygeplejerske. Hun er i Frederikstad Kommune. - Her er flere sygeplejersker at sparre med og få gode råd fra, når man er på vagt, siger hun.

For små ti år siden anbefalede Dansk Sygeplejeråd deres medlemmer, sygeplejerskerne at rejse ud i verden for at holde deres kompetencer ved lige.

Dengang var der arbejdsløshed blandt nyuddannede sygeplejersker på grund af finanskrisen, og man håbede, de ville komme tilbage igen.

Men de seneste ti år har situationen ændret sig. I dag mangler vi sygeplejersker. Begge statsministerkandidater vil uddanne og ansætte flere - og imens får omkring 500 danske sygeplejersker hvert år autorisation til at arbejde i Norge.

Og det er en ærgerlig udvikling, mener Grete Christensen, der er formand for Dansk Sygeplejeråd.

- Jeg synes, det er uheldigt og problematisk, at danske sygeplejersker tager til andre lande for at arbejde. Vi har jo brug for dem herhjemme.

(Gense, hvad Mette Frederiksen og Lars Løkke Rasmusse hver især for nyligt sagde om sygeplejerske-problemet i 21 Søndag-debatten)

Grete Christensen ville ønske, at der blev taget et ordentligt kig på forholdene for de danske sygeplejersker i dag.

- Vi har markant mangel på sygeplejersker - og hører fra dem, at de er pressede på, at der er alt for meget arbejde til for få. Der er simpelthen for få kolleger at dele arbejdsbyrden med, siger hun.

Et spørgsmål om løn - og mere til

Nabolandet mod nord har længe tiltrukket danske sygeplejersker - og det er der en god grund til.

- Det handler rigtig meget om løn, forklarer Grete Christensen.

En af de danske sygeplejersker, der arbejder i Norge, som DR har været i kontakt med, fortæller, at han som nyuddannet sygeplejerske får 30.000 norske kroner udbetalt om måneden efter skat.

Grethe Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd fra sidste års overenskomstforhandlinger. Hun forklarer i dag, at vi i øjeblikket smider penge ud af vinduet ved at uddanne sygeplejersker uden at tænke på, hvordan vi fastholder dem i Danmark. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

- Men udover lønnen betyder arbejdsvilkår også rigtig meget. Dem, der tager til Norge, fortæller, at der er flere kolleger at dele arbejdet med - og det gør en kæmpe forskel, da de kan lave arbejde af en højere kvalitet.

Det samme siger Kjeld Møller Pedersen. Han er professor i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet. Han er ikke overrasket over, at danske sygeplejersker søger mod Norge.

- Der er jo spændende opgaver deroppe. Men det er primært tre ting, der skal forbedres, hvis man vil fastholde dem i Danmark. Det er udfordrende arbejdsopgaver og udviklingsmuligheder, et godt arbejdsmiljø og lønnen.

Han synes ikke, at 500 sygeplejersker er mange i det store billede.

- Men vi mangler desperat, så 500 ville da hjælpe rigtig meget.

Og i dag anbefaler Dansk Sygeplejeråd absolut ingen at rejse til andre lande.

- Vi har virkelig brug for alle de sygeplejersker, vi har i Danmark, siger Grete Christensen.

Rettet 2. maj: I en tidligere version blev forskellen mellem en nyuddannet sygeplejerskes løn i hhv. Danmark og Norge sammenlignet. På grund af forskellige skatteforhold, ansættelsesforhold og bonusser i de to lande er det svært at sammenligne direkte. Derfor har vi slettet den del.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter