Dansk våbeneksport til Tyrkiet: Flertal kræver hasteredegørelse fra regeringen

Danske myndigheder har givet tre tilladelser til våben- og militæreksport til Tyrkiet siden 2018.

Et flertal uden om regeringen lægger nu et massivt pres på Jeppe Kofod for, at Danmark helt stopper eksporten af våben til Tyrkiet. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

Det var en hård og restriktiv linje, EU's udenrigsministre nåede frem til tirsdag, da de krævede et stop for al fremtidig våbeneksport til Tyrkiet.

Det var i hvert fald budskabet fra udenrigsminister Jeppe Kofod (S), da han mødte pressen efter rådsmødet.

Konklusionerne står imidlertid i skærende kontrast til de konklusioner, som et flertal i Folketinget er nået frem til.

For EU-beslutningen gælder fremtidige tilladelser, men forhindrer ikke eksport med de tilladelser, der fortsat er aktive. Og nye oplysninger fra Rigspolitiet, der formelt står for at godkende tilladelser af våben- og militærudstyr til Tyrkiet, har fået flere partier op i det røde felt.

Rigspolitiet har gravet i tilladelserne og er nået frem til, at der fortsat er én gyldig tilladelse til eksport af våben- eller militærisenkram til Tyrkiet af de 19 tilladelser, der blev givet i perioden fra 2013 til 2017. Derudover har Rigspolitiet godkendt yderligere tre ansøgninger siden 2018, men det er vel at mærke tilladelser til eksport af teknologi og isenkram, som Udenrigsministeriet ikke vurderer kan bruges i kamphandlinger i Syrien.

Det er uklart, præcis hvilket våben- og militærudstyr tilladelserne gælder til - og det har ikke været muligt for DR at få svar på det spørgsmål.

Radikale kræver øjeblikkelig redegørelse

I regeringens støtteparti De Radikale kræver udenrigsordfører Martin Lidegaard et stop for eksporten.

- Mit udgangspunkt er, at Danmark hverken direkte eller indirekte skal bidrage til det, der foregår i det nordlige Syrien i øjeblikket, siger han.

Han forlanger derfor en redegørelse fra Jeppe Kofod, når udenrigsordførerne mødes med udenrigsministeren på onsdag i Udenrigspolitisk Nævn i Folketinget.

- Jeg mener ikke, at nogen af os kan leve med nogen tvivl om, hvorvidt der bliver brugt danske våben i de blodige handlinger, der finder sted i det nordlige Syrien i øjeblikket, siger Martin Lidegaard.

Det er lidt mere end en uge siden, at tyrkerne indledte en offensiv rettet mod kurdiske grupper i det nordlige Syrien - blandt andet militsen YPG, som er en søsterorganisation til den kurdiske gruppe PKK, der er på Tyrkiets, USA's og EU's terrorlister.

Den amerikanske vicepræsident, Mike Pence, oplyste i går aftes, at der var indgået en aftale om det, han kaldte en våbenhvile i området, i 120 timer.

Dual-use-produkter i søgelyset

En redegørelse og et stop for eksporten er også et krav fra oppositionspartiet Venstre, siger udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen.

- Jeg synes, vi burde sørge for, der var et komplet våbenstop til Tyrkiet. Det er et af de eneste diplomatiske redskaber, vi har. Jeg mener, at i stedet for at prøve at dele det op, så vil det ende med, at sådan en sanktion ingen virkning har.

Foruden de fire tilladelser har Erhvervsstyrelsen givet grønt lys til 30 såkaldte dual-use tilladelser til Tyrkiet i 2018. Tilladelserne er givet til eksport af produkter til Tyrkiet, som kan bruges til både civile og militære formål.

Tyrkiet igangsatte i sidste uge en offensiv i det nordlige Tyrkiet. Her ses en tyrkisk-støttet kriger affyre et våben i byen Tal Abyad i Syrien. (Foto: KHALIL ASHAWI © Scanpix)

Den eksport ser udenrigsordfører Rasmus Nordqvist fra Alternativet kritisk på.

- Der bør signaleres tydeligt her og laves et generelt forbud mod våben og dual-use-produkter til Tyrkiet, og ikke blot hvor de vil kunne eller skulle bruges i Syrien, siger Rasmus Nordqvist.

Enhedslisten kritiserer slap regeringslinje

Heller ikke i Enhedslisten er man imponeret over den aftale, som Jeppe Kofod har landet med de øvrige EU-lande. Udenrigsordfører Eva Flyvholm bakker op om kravet om en redegørelse fra Jeppe Kofod.

- Vi ønsker et fuldt stop. Kofod har afvist vores forslag om eksportstop ved at sige, at reglerne allerede er stramme nok. Det er de tydeligvis ikke. Og det er vigtigt at bruge forbuddet til at sende et klart signal til Erdogan, ligesom vores nabolande har gjort, siger hun.

Også De Konservative kræver et øjeblikkeligt stop for våbeneksport, bekræfter udenrigsordfører Naser Khader. De fire partier kan tilsammen mønstre 89 mandater.

I regeringens støtteparti SF er formand Pia Olsen Dyhr åben for en våbenembargo, men vil først have afklaret de juridiske muligheder for at rive de eksisterende tilladelser over.

- Situationen i Nordøstsyrien er så alvorlig, at vi som land må gøre vores til at presse Erdogan på alle tænkelige måder. Vi ønsker derfor en redegørelse for aktuelle kontrakter og at se på muligheden for et totalstop for våbensalg til Tyrkiet i den nuværende situation, siger hun.

Udenrigsminister klar til at orientere nævn

Udenrigsminister Jeppe Kofod bekræfter i et skriftligt svar til DR Nyheder, at der stadig er fire gyldige eksporttilladelser.

- To af dem er dog allerede anvendt og kan derfor ikke længere bruges. De to sidste tilladelser drejer sig om eksport af software til enheder, der indgår i Nato-regi. Jeg kan af fortrolighedsmæssige grunde ikke give flere detaljer. Men jeg orienterer gerne Udenrigspolitisk Nævn herom i fortrolighed, skriver han og fortsætter:

- Jeg kan blot bekræfte, hvad jeg hele tiden har sagt, nemlig at Udenrigsministeriet allerede siden foråret 2018, da Tyrkiet indledte sin operation i Afrin, ikke har givet tilladelse til eksport af våben og militært udstyr, som vi har vurderet kunne anvendes militært i Syrien.