Danske EU-parlamentarikere vrede og glade over fordeling at topjobs

EU-Parlamentet skal afgøre, om det vil godkende de nye folk til EU’s højeste stillinger.

SF's Margrete Auken føler, at stats- og regeringscheferne tromler EU-Parlamentet. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Efter tre dages heftige forhandlinger blev EU-landenes stats- og regeringschefer i aftes enige om fordelingen af topjobs – med tyskeren Ursula von der Leyen som ny formand for EU-Kommissionen og Margrethe Vestager på en næstformandspost.

Men det betyder ikke, at forhandlingerne om topjobs i Bruxelles er slut. For løsningen mangler stadig at blive godkendt af et flertal i EU-parlamentet, og der hersker meget forskellige holdninger blandt de danske EU-parlamentarikere, som DR fik fat på sent i går.

SF’s Margrete Auken håber, at det bliver et nej til Ursula von der Leyen.

- Det kan godt være, at vi kan få mobiliseret et nej til hende. Det skal jo trods alt stadig godkendes i Parlamentet, selvom Rådet tror, at de fuldstændig kan skalte og valte med Parlamentet, som de vil, siger Auken.

Hun er fortørnet over, at stats- og regeringscheferne har peget på en kandidat, som ikke er en af de såkaldte ”spitzenkandidaten”, EU-Parlamentets grupper på forhånd havde udpeget.

Se Vestagers reaktion på udpegningen her:

S og R er bare glade for Vestagers post

Spørger man De Radikale eller Socialdemokratiet, er der dog ikke det store problem i, at det endte med Ursula von der Leyen.

- Jeg har aldrig været stor fan af den spidskandidat-proces. Det har været EU-Parlamentets forsøg på at tage noget magt til sig, som ikke er beskrevet i EU’s regelsæt. Jeg synes, det er fint, at statsministrene udpeger, og at det er os, der godkender, siger Christel Schaldemose, der medlem af EU-Parlamentet for Socialdemokratiet.

Hun går mere op i, at Margrethe Vestager står til at blive den ene af de to øverste næstformænd i EU-Kommissionen.

- Jeg glæder mig mest af alt over, at Margrethe Vestager har fået så fremtrædende en post. Det er virkelig stort at blive første næstformand i EU-Kommissionen, og det glæder jeg mig over, siger hun.

Vestagers partifælle Morten Helveg Petersen er ikke overraskende også meget begejstret for resultatet. Han kan ikke forstå, at det skulle være problematisk, at stats- og regeringscheferne er landet på en anden løsning, end EU-Parlamentet havde lagt op til.

- Det er ligesom ved kommunalvalg i Danmark, hvor man sætter sig sammen med partierne og deler posterne mellem sig, siger Morten Helveg Pedersen.

- Det er ikke alle i denne her pakke, som jeg er lige begejstret for, men det er altså en samlet pakke, og i den indgår Margrethe Vestager som en stærk nummer to i Kommissionen. Det er der grund til at glæde sig over.

FacebookTwitter