Danske F16-fly har været på den første mission i Nordirak

To danske fly har været i luften i Irak.

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) bekræfter, at to danske F16-fly har været i luften. (© DR)

Danske jagerfly har for første gang været i luften i kampen mod Islamisk Stat i Nordirak.

Det oplyser forsvarsminister Nicolai Wammen.

- To danske F16-fly har været i aktion over Irak her i de tidligere morgentimer. De har støttet op omkring de tropper på landjorden, der bekæmper IS. Det er en offensiv mission. Det vil sige, at man kunne have kastet bomber mod IS's stillinger. Det var der ikke behov for i den konkrete opgave, siger Nicolai Wammen.

Der har været kritik af, at det har taget lang tid at få flyene på vingerne. Men forsvarsministeren siger, at der har været arbejdet i døgndrift.

- Det blev vedtaget 2.oktober, at Danmark skulle deltage. Flyene skulle afsted, man har skullet bygge logistikken op og en række tilladelser skulle på plads, siger Nicolai Wammen.

Begge fly er tilbage på Ahmed Al Jaber basen i Kuwait.

Det danske luftmilitære bidrag omfatter fire operative F-16 kampfly og tre i reserve. Med flyene følger et mandskab på op til 140 personer.

Også nødhjælp er sendt afsted

Det er alle Folketingets partier pånær Enhedslisten, der har besluttet, at Danmark skal bidrage med jagerfly i kampen mod Islamisk Stat.

Folketinget gav sidst i august mandat til dansk transport af våben og nødhjælp til Nordirak.

- Det bliver ikke nogen let kamp. Den er heller ikke ufarlig. Men det er en kamp vi ikke kan undlade at involvere os i, og de danske piloter er sammen med resten af mandskabet både veluddannede og erfarne, siger Nicolai Wammen.

Facebook
Twitter