Danske Gymnasier: Lovlige 'pjækkedage' er ikke vejen frem

Rektor dumper Alternativets forslag om 10 gyldige fraværsdage per skoleår.

(Arkivfoto) Ifølge Alternativet bør lovlige demonstrationer i skoletiden ikke udløse fravær for elever på landets ungdomsuddannelser. Danske Gymnasier er modstandere af forslaget. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Det er en gevinst for samfundet, når unge mennesker vælger at engagere sig i demokratiet. Derfor er hensigten med Alternatives forslag om 10 gyldige fraværsdage i løbet af et skoleår fin, men det er ikke den rigtige løsning.

Det mener formanden for interesseorganisationen Danske Gymnasier og rektor på Gefion Gymnasium Birgitte Vedersø.

- Jeg kunne godt frygte, at hvis elever får 10 fraværsdage om året, at det så ikke er alle dagene, der vil blive brugt på demokratisk dannelse, siger Birgitte Vedersø.

Diskussionen om fraværsregler er på dagsordenen, fordi Alternativet i dag fremlægger et nyt beslutningsforslag, der skal tillade gyldigt fravær for elever, der deltager i samfundsrelevante aktiviteter i skoletiden.

Birgitte Vedersø er bekymret for, at nogle elever vil udnytte ordningen og holde fri i stedet for at deltage i samfundsnyttige aktiviteter.

- Forslaget vil formentlig også blive brugt til at tage på cafe og tage ud og shoppe, siger Birgitte Vedersø.

Hør herunder, hvad elever på Gladsaxe Gymansium mener om Alternativets forslag:

Fastlåste fraværsregler

Alligevel mener hun, at der er behov for at ændre de gældende fraværsregler, som ifølge hende er blevet for fastlåste.

- Indtil vi fik den nye fraværsbekendtgørelse i oktober, har vi i det individuelle tilfælde på skoleniveau fint kunne vurdere, om der var begrundelse for fravær, som kunne accepteres, siger Birgitte Vedersø og understreger, at det gamle system var bedre for de enkelte skoler.

Sidste år indførte undervisningsministeren en række nye regler med henblik på at nedbringe fraværet på de gymnasiale uddannelser. Efterfølgende har flere rektorer, heriblandt Birgitte Vedersø, kritiseret reglerne for at være for rigide.

Undervisningsministeriets nye fraværsregler kom blandt andet i kølvandet på en stikprøveundersøgelse, der viste, at eleverne på enkelte gymnasier i gennemsnit er fraværende i helt op til en femtedel af undervisningen.

Det gennemsnitlige fravær i det almene gymnasium er cirka 15 procent.

Å: Unge skal ikke straffes for samfundsengagement

Ifølge Alternativets forslag skal arbejde for civilsamfundsorganisationer, deltagelse i foreningsliv, politisk arbejde og lovligt anmeldte demonstrationer blåstemples som lovligt fravær.

- Demokratiet er svækket, vi kan se, at de unges engagement i foreningslivet er dalende, siger Alternativets leder Uffe Elbæk og uddyber:

- Vi skal fremme, når unge mennesker virkelig går ind i de demokratiske processer og tager del i de demokratiske beslutninger. Så når unge har lyst til at involvere sig i samfundet, hvad enten det er NGO'er, foreninger eller i demonstrationer, så skal de kunne gøre det uden at få fravær, siger Uffe Elbæk.

Hverken regeringspartiet Venstre eller Socialdemokratiet støtter Alternativets forslag.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk