Danske a-kasser advarer imod regeringens efterlønsbonus

Det kan være en dårlig forretning at sige nej til efterløn for at få en skattefri bonus.

Der kan være ulemper i regeringens tilbud om efterlønsbonus, især for dem, der er tæt på efterlønsalderen (Foto: Òlafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Regeringen har et tilbud til dem, der har betalt ind til efterlønsordningen. Sig nej til efterløn og få udbetalt en skattefri bonus.

Det er et af de tiltag, regeringen kommer med i sit pensionsudspil, som skal sikre, at flere bliver længere på arbejdsmarkedet.

Men direktør i Danske A-kasser Verner Sand Kirk advarer om, at det ofte ikke kan svare sig at opgive efterlønsordningen.

- Især de ældre skal være opmærksomme på, at de faktisk direkte kan tabe penge på at tage pengene ud i stedet for at vente, siger han.

Ifølge regeringens egen opgørelse vil dem, der har betalt i længst tid til efterlønsordningen kunne få omkring 106.000 kroner skattefrit, hvis de tager imod regeringens tilbud.

De penge kan de med regeringens tilbud få udbetalt skattefrit næste år, hvis de samtidig frasiger sig retten til at gå på efterløn, inden de når folkepensionsalderen.

Der findes allerede bonusordning

Hvis man derimod beholder efterlønsordningen og alligevel arbejder frem til pensionsalderen, så er der en større pose penge i sigte, siger Verner Sand Kirk.

- Hvis man arbejder til man går på pension i stedet for at bruge efterlønsordningen, så får man skattefrit udbetalt 160.000 kroner. Og selvom man så skal blive ved med at betale efterlønsbidrag, så er det alligevel, især for de ældre, en meget stor fordel i forhold til at få skattepengene ud nu, siger han.

Det er især dem, som er relativt tæt på efterlønsalderen, hvor regeringens tilbud ikke kan svare sig.

Og foruden at miste muligheden for at komme på efterløn, så mister man også rettighederne til den såkaldte seniorjob-ordning, som betyder, at hvis man mister din dagpengeret, og har mindre end 5 år til din efterlønsalder, så har du ret til at få et arbejde.

- Det er altså en skidt fidus, fordi man fraskriver sig de rettigheder. Og som kold økonomisk beregning, så er der mere økonomi i at vente på den skattefri præmie, end at få den udbetalt nu.

Op til den enkelte

Hos regeringspartiet Venstre mener man ikke, at det er et problem. Det er nemlig op til den enkelte at tage imod tilbuddet eller ej, siger partiets finansordfører Jacob Jensen.

- Man skal selvfølgelig altid tænke sig godt om, når man får et tilbud. Men det er jo netop et tilbud, som nogen kan benytte sig af, fordi man føler, at man har mere behov for pengene her og nu, siger han.

Kan det ikke tage lidt af luften ud af intentionen med den skattefri indbetaling, nemlig at I gerne vil have flere til at blive på arbejdsmarkedet, hvis for mange siger, at de beholder deres efterløn?

- Hvis man fortsætter med at arbejde for at hæve den ekstra præmie, der allerede i dag gælder, så kan man jo sige, at vi har opnået noget at formålet, nemlig at folk bliver længere på arbejdsmarkedet. Men det her er en ekstra frivillig mulighed, som man kan tage. Og så må vi jo se, hvor mange der gør det.

Verner Sand Kirk, der er direktør i Danske A-kasser, stiller op for Socialdemokratiet ved det kommende folketingsvalg.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk