Danske ministre bliver væk fra vinter-OL i Kina, men har ikke besluttet sig for VM i Qatar endnu

Flere partier støtter regeringens beslutning om at blive væk fra vinter-OL.

Danmark sender i år rekordmange atleter afsted til vinter-OL - men der kommer ikke nogen politikere med, som ministrene her, der ofte dukker op til store sportsbegivenheder. Fotos: Jens Dresling / Henrik R. Petersen / Henrik R. Petersen, Ritzau Scanpix

Hverken udenrigsministeren, kulturministeren eller for den sags skyld nogen som helst andre danske ministre kommer til at vifte med Dannebrog fra tribunerne ved vinter-OL i Beijing i Kina om mindre end en måned.

For den danske regering har besluttet ikke at sende ministre afsted til vinter-OL, der begynder 4. februar.

Det er ellers almindeligt, at der er ministre afsted til OL, men menneskerettighedssituationen i Kina får regeringen til at blive væk. Det siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

- Vi støtter de danske atleter, men vi har valgt ikke at deltage med støtten i Beijing i Kina.

Andre lande, eksempelvis USA, har allerede taget lignende beslutninger. Når den danske regering ikke har gjort det før nu, skyldes det ifølge udenrigsministeren, at man har forsøgt at få EU-landene til at lægge en fælles linje.

- Det ville alt andet lige være bedre, hvis vi havde en fælles standpunkt på det spørgsmål her, siger han.

Risikerer du og regeringen ikke at sætte mange års diplomatisk samarbejde med Kina over styr?

- Nej, det vi gør ud fra en samlet betragtning er ikke at deltage med ministre i Beijing. Men vi støtter vores atleter, og vi har afsøgt, om man i EU kunne have en fælles holdning. Det ville have en effekt, siger Jeppe Kofod og uddyber.

- I forhold til spørgsmål om menneskerettigheder og så videre, så er det sådan, at det tager vi op. Jeg var selv i Kina sidste år, hvor jeg tog en - på et diplomatisk sprog - åbenhjertig og ærlig dialog om menneskerettighedsspørgsmål og spørgsmål, vi så meget forskelligt på.

Hvad med VM i Qatar?

Fra regeringens støtteparti Enhedslisten er der opbakning til beslutningen. Det siger udenrigsordfører Eva Flyvholm.

- Det er rigtig fornuftigt at lave en diplomatisk boykot for at sætte fokus på, at menneskerettighederne er vigtige, og de skal overholdes. Og vi ved, der er store problemer i Kina, siger hun.

Også fra den anden side af folketingssalen bakker Venstre op om beslutningen.

- Jeg synes, det er det helt rigtige. Som det er nu, hvor USA og en række af vores venner laver en diplomatisk boykot, så er det kun godt, at vi også gør det, siger udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen.

Men for Enhedslisten skal der stadig mere til. For vinter-OL i Kina er ikke den eneste store sportsbegivenhed i år, hvor værtslandet har et problematisk forhold til at overholde menneskerettighederne.

Til november afholdes VM i fodbold for mænd nemlig i Qatar, der blandt en række andre problemer har fået hård kritik for at lade migrantarbejdere arbejde under ekstremt dårlige vilkår med at bygge de stadioner, som turneringen skal spilles på.

- Jeg synes, at regeringen nu skal få en helt konsistent linje for alle de her store sportsbegivenheder, hvor man siger, at vi boykotter både i forhold til Kina og i forhold til Qatar, for der er så voldsomme menneskerettighedsproblemer, siger Enhedslistens Eva Flyvholm.

'En ting ad gangen'

Men det er der endnu ikke taget en beslutning om i regeringen.

- Det er altid en samlet afvejning, når man skal se på, hvordan man påvirker situationer bedst. Og så er det vigtigt at holde fast i, at skiftende regeringer – og det gør den her regering også – holder fast i at adskille sport og politik i den forstand, at vi altid støtter vores atleter og idrætsfolk, uanset hvor de tager hen i verden, siger Jeppe Kofod og fortsætter.

- Så kan der være nogle forhold, hvor vi vælger ikke at deltage fra politisk side, og det er det, der har gjort, at vi ikke deltager i Beijing i Kina.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har ikke besluttet, om danske ministre skal afsted til VM i Qatar. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Hvorfor så ikke også blive væk fra VM i Qatar? Hvorfor ikke melde det ud nu eller tage det skridt nu?

- Altså, en ting ad gangen. Vi har ikke taget stilling endnu til det spørgsmål i regeringen. Men det er klart, at vi ser på, hvordan vi bedst kan fremme spørgsmålet om migrantarbejdere i Qatar. Jeg tog selv spørgsmålet op med Qatars udenrigsminister sidste år, fortæller Jeppe Kofod.

- Men tingene skal gøres ud fra en samlet afvejning, også af hvordan man fremmer menneskerettigheder bedst og undgår, at idrætsfolk bliver taget som gidsler i et geopolitisk spil.