Danske ministre: Forholdet til Island er vigtigt og historisk

Der var store roser til Island fra de danske ministre på vej til gallataffel tirsdag aften.

Det islandske statsbesøg er i fuld gang, og her til aften blev besøget af præsident Guðni Jóhannesson og hans hustru, Eliza Jean Reid, fejret ved et fornemt gallataffel på Amalienborg med regentparret som værter.

Og de danske ministre havde på vej ind til festen mange rosende ord at sige om Island og forholdet til landet, der indtil 1947 hørte ind under den danske krone.

- Et statsbesøg som dette er enormt vigtigt, for det er en del af vores nordiske historie. Vi har et sprogfællesskab, fordi man i Island stadig taler dansk mange steder og dyrker det, man sender unge ned, som får deres uddannelse i Danmark - og det værdifællesskab, som ligger deri, er blevet flot understreget i dag, lød det fra udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), da han ankom til aftenens fest.

Minister for nordisk samarbejde Karen Ellemann påpegede, at et statsbesøg er mere end galla og flotte kjoler.

- Der er ingen tvivl om, at det er et af de rigtigt vigtige statsbesøg. Selvfølgelig er alle statsbesøg vigtige, men det nordiske samarbejde står alle vores hjerter nært, sagde Karen Ellemann og fortsatte.

- Det gør en forskel med sådant et besøg. Det betyder noget, at vi mødes, og at vi har gode relationer. Når Island har en stor erhvervsdelegation med på over 20 personer, så fremmer det de vigtige relationer, vi har landene imellem. Island er den samhandelspartner, der pr indbygger køber flest danske varer, så det betyder også noget for hele den danske økonomi, sagde Karen Ellemann (V).

Vi kan lære af islændingene

Hun fremhævede også, at det går kraftigt og hurtigt fremad med den islandske økonomi, der ellers krakkede helt og for alvor satte gang i finanskrisen i 2008.

- Vi kan lære noget sejhed, noget vedholdenhed og noget styrke fra islændingene. Det islandske folk er nogle gæve mennesker, som trods svære tider formår at finde finde vejene igen. Og det glæder mig umådeligt meget, sagde Karen Ellemann.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) påpegede, at der er meget tætte relationer mellem Danmark og Island, både socialt, kulturelt, familiemæssigt, historisk og politisk.

- Vi er rundet af de samme værdier, og der ruller det samme vikingeblod i vores årer, lød det fra statsministeren, der som Karen Ellemann også nævnte de stærke handelsbånd mellem landene.

- Island fylder, hvis man ser på antallet af indbyggere i landet, meget i vores eksport, og vi har et tæt samkvem med dem. Og omkring de tætte erhvervsmæssige relationer, så siger man lidt spørgefuldt, at man danske og islandske erhvervsfolk har gået på de samme skoler, sagde Lars Løkke Rasmussen med henvisning til, at mange unge islændinge især tidligere valgte at tage til Danmark for at tage deres videregående uddannelser.

Se interviewet med Lars Løkke Rasmussen i videoen herover