Danske ministre og arbejdsgivere siger nej tak til EU's barselsforslag

Regeringen bliver ikke fødselshjælper på EU-forslag om øremærket forældreorlov ifølge Karen Ellemann.

Regeringen mener ikke, at hverken EU eller den danske stat blander sig i, hvordan familierne fordeler orloven. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Hverken EU eller den danske stat skal blande sig i, hvordan forældre fordeler deres barselsorlov mellem sig.

Det siger Karen Ellemann (V), der er minister for ligestilling og nordisk samarbejde i en skriftlig kommentar til det forslag om øremærket barselsorlov, som EU-Kommissionen har fremlagt i dag.

- Den danske regering er stor tilhænger af, at danske forældre fordeler forældreorloven mellem sig, og vi ser gerne, at flere fædre tager mere orlov.

- Men vi er ikke tilhængere af, at hverken EU eller den danske stat blander sig i, hvordan familierne fordeler orloven, siger hun.

Har ikke gang på jord

I dag har danske forældre ret til 32 ugers forældreorlov, der frit kan deles mellem mødre og fædre.

Forslaget er "skønne spildte kræfter", for man kommer til at diskutere noget, som ikke har gang på jord, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

- Det er forkert, det er en bjørnetjeneste, man gør. Man får nogle forkerte diskussioner. Det er i værste fald med til at gøre det sværere at skaffe den nødvendige opbakning til et vigtigt tema, nemlig det europæiske samarbejde.

- Vi kommer nu til at diskutere et forslag, som ikke har gang på jord, siger Troels Lund Poulsen.

Men hvad med de kvinder, som ikke nyder godt af samme fordele som danske?

- EU skal ikke blande sig i ting som arbejdsmarkedspolitik, socialpolitik og andre velfærdsområder, det kan medlemsstaterne udmærket selv, siger ministeren.

Nej tak fra DA

Også Socialdemokraterne har tidligere i dag sagt, at EU-Kommissionen går for vidt med sit forslag om øremærket barsel. Og heller ikke Dansk Arbejdsgiverforening er glad for kommissionens forslag.

- Det hverken er eller bør være kommissionens opgave at diktere, hvordan danske familier fordeler forældreorloven mellem sig. Vi har i Danmark rigtig gode orlovsvilkår, og kommissionens forslag vil kun lægge bånd på danske familiers valgfrihed, siger Jacob Holbraad.

Ritzau og DR Nyheder

Facebook
Twitter