Danske partier dybt bekymrede: Trump laver skræmmekampagne om Danmark

S og EL kræver, at regeringen retter henvendelse til det Hvide Hus efter misvisende rapport.

Flere danske partier beskylder Trump-administrationen for at bedrive fake news og skræmmekampagne mod Danmark. (Foto: ALEXANDER DRAGO © Scanpix)

Fronterne er trukket skarpt op i USA.

Både Republikanerne og Demokraterne kæmper i øjeblikket for at vinde flertallet i både Senatet og Repræsentanternes Hus i forbindelse med det forestående midtvejsvalg.

Undervejs i valgkampen har flere markante demokratiske stemmer fremhævet Norden som socialistiske foregangslande med særlig henvisning til de nordiske landes velfærdsmodeller.

Omvendt har Republikanerne tordnet imod forestillingen om, at den nordiske velfærdsmodel skulle være til gavn for amerikanerne.

Senest har Donald Trumps rådgiverstab i en ny rapport ligefrem advaret mod ”nordisk socialisme” og konkluderet, at levestandarden er mindst 15 procent højere i USA end i de nordiske lande, herunder Danmark.

- Det her er en skræmmekampagne, siger Socialdemokratiets udenrigsordfører Nick Hækkerup og fortsætter:

- Man fremhæver fakta, der er misvisende og misbruger den ved at tegne et billede, der ikke stemmer overens med virkeligheden. Den rapport er, for hvad jeg ved, ikke det papir værd den er skrevet på.

S: Det Hvide Hus spreder fake news

Den 72 sider lange rapport er lavet af Donald Trumps økonomiske rådgiverstab og nævner undervejs Danmark 20 gange.

Stabsrådgiverne konkluderer blandt andet, at ”selv fattige husholdninger i USA” i visse henseender har en bedre levestandard end den gennemsnitlige indbygger i Danmark, Sverige og Finland.

- Det er dybt bekymrende, at det Hvide Hus på denne her måde spreder, hvad man i bedste fald kan kalde for fake news, siger Nick Hækkerup og understreger, at rapporten kalder på handling fra den danske regering.

- Jeg synes, at der i højeste grad er behov for at udenrigsministeren og for så vidt også statsministeren tager hånd om det her.

- Der er tale om Det Hvide Hus. Det er magten i USA, som taler decideret forkert og derfor er der behov for, at vores udenrigsminister får fortalt, at det her simpelthen ikke passer.

Hvordan forestiller du dig konkret, at det skal ske?

- Det skal ske direkte overfor Det Hvide Hus, enten statsministeren eller udenrigsministeren skal have fat i de kontakter man har i Washington og få fortalt, at det her simpelthen ikke er en rimelig fremstilling af vores land, siger Nick Hækkerup.

Enhedslisten: Rapporten mangler kontekst

Hos enhedslisten har man også svært ved at genkende rapportens konklusioner. Ifølge partiets udenrigsordfører, Eva Flyvholm, er der tale om konklusioner uden kontekst.

- Nu har jeg kigget lidt på rapporten og der er ikke en særlig klar forklaring på, hvordan man er nået frem til de her konklusioner, siger Eva Flyvholm og tilføjer:

- Hvis man sammenligner det danske og det amerikanske samfund, så er jeg bestemt ikke i tvivl om, at det er bedre for almindelige mennesker at bo i Danmark end det er i USA.

Hun fremhæver blandt andet, at rapporten undlader at inddrage USA’s store ulighed. Og ligesom Socialdemokratiet mener man i Enhedslisten, at regeringen bør sætte foden ned over for Trump-administrationen i forbindelse med denne her sag.

- Selvfølgelig ville det give god mening, hvis udenrigsministeren gik ind og tog fat i det her, siger hun.

Amerikansk indenrigspolitik

Rapporten fra Det Hvide hus kommer kort før det amerikanske midtvejsvalg. Og ifølge Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, skal rapporten netop ses som et led i den igangværende valgkamp.

- Man (Republikanerne, red.) forsøger at slå fast, at hvis man ønsker at gå demokraternes vej, som jo er tættere på Danmark end Republikanerne er, så vil verden gå under.

- Men selvom Donald Trump nu forsøger med en skræmmekampagne, så får det os ikke til at ryste på hånden herhjemme, tværtimod får det os kun til at grine, siger Michael Aastrup Jensen.

Det er ikke første gang USA bliver kritiseret for at stå bag misvisende sammenligner.

Tidligere på året opstod der en lignende episode, da en studievært fra den højreorienterede Tv-station FOX-News sammenlignede Danmark med Venezuela.

Formålet med sammenligningen var blandt andet at vise dårligdommene ved en omfattende velfærdsstat.

Dengang stod danske politikere i kø for at kritisere FOX-News. Både udenrigsministeren og finansministeren var på banen og sidstnævnte udtalte blandt andet til Politiken:

- Undskyld min direkte sprogbrug, men hun (studieværten, red.) skal simpelthen ikke pisse på Danmark.

Michael Aastrup Jensen, bør en dansk minister også i denne her sag gå på banen og markere sig over for amerikanerne?

- Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at når vores ambassadører næste gang mødes med deres modparter i den amerikanske centralregering, så vil vi klart sige, at vi er dybt, dybt uenige med hele rapporten, siger Michael Aastrup Jensen.