Tema Slaget om Mosul

Danske penge skal fjerne miner og genopbygge Mosul

Et større genopretningsarbejde venter i Mosul, og Danmark afsætter derfor flere penge til indsatsen.

Der er sket store ødelæggelser i den gamle by i Mosul, og det vil koste milliarder at genopbygge den. (Foto: AHMAD AL-RUBAYE © Scanpix)

Infrastrukturen skal genoprettes, skoler og hospitaler skal genopføres, og miner skal ryddes i Mosul.

I går udråbte Iraks premierminister, Haider al-Abadi, sejr over Islamisk Stat i den irakiske storby, og den danske regering øger det afsatte beløb til genopbygning at Mosul.

- Der venter en enorm opgave med at få byen tilbage på fode og sikre, at nye konflikter ikke opstår. Derfor afsætter vi 21 millioner kroner i 2017 og yderligere 25 millioner kroner i 2018 til minerydning, siger udenrigsminister Anders Samuelsen (LA).

Han siger også, at regeringen planlægger at øge bidraget til stabilisering af både Irak og Syrien med et trecifret millionbeløb senere på året.

Lise Grande, FN's koordinator på området, sagde forleden, at arbejdet kommer til at koste omkring 6,5 milliarder kroner.

Mosul kom under Islamisk Stats kontrol i juni 2014 og var gruppens sidste store bastion i landet. Det vurderes, at mere end 800.000 mennesker er fordrevet fra Mosul. Omkring 200.000 er allerede begyndt at vende tilbage til den irakiske storby, der er landets næststørste.

Islamisk Stat kontrollerer stadig landområder i Irak, og i Syrien sidder Islamisk Stat fortsat på byen Raqqa.

/ritzau/