Danske politikere dumper på Twitter

Danske poltiikere er langt mindre aktive end flere af deres europæiske kolleger, viser undersøgelse. Ekspert mener, politikerne mister på det.

Helle Thornings-Schmidt har ingen Twitter-profil, og Lars Løkke Rasmussen bruger sjældent sin, viser ny undersøgelse. (Foto: © Keld Navntoft)

Danske politikere sakker bagud i forhold til mange af deres europæiske kolleger, når det handler om at være aktiv på det sociale medie Twitter.

Over halvdelen af de danske folketingspolitikere har aldrig skrevet en opdatering - en såkaldt tweet - på Twitter. Knap 40 har skrevet under 100 tweets på deres profil, mens andre er helt inaktive. Tilbage er 38 politikere, som regelmæssigt skriver på det sociale medie.

Tallene fremgår af en undersøgelse, som britiske Jon Worth har foretaget blandt danske folketingspolitikere. Du kan læse hele undersøgelsen her. Han er bosat i Danmark, rådgiver regeringsorganer i flere europæiske lande om teknologi og skriver en blog om politik og teknolgi.

Statsministeren er ikke på Twitter

Selvom Facebook er et langt mere populært socialt medie i Danmark, er Jon Worth overrasket over, at danske folketingspolitikere bruger Twitter så lidt.

- Bortset fra Margrethe Vestager er der meget få politikere, der bruger Twitter i Danmark. Ledere af de største partier, Socialdemokraterne og Venstre, er næsten ikke til stede på Twitter. Det er usædvanligt, hvis man sammenligner med andre nordiske lande, siger Jon Worth til dr.dk.

Han peger på, at mens Helle Thorning-Schmidt ikke har en Twitter-profil, er hendes norske kollega Jens Stoltenberg en særdeldes aktiv Twitter-bruger.

Det samme gælder den finske og den svenske udenrigsminister, Alex Stubb og Carl Bildt.

- Det er ikke sådan, at Twitter bliver brugt aktivt af politikere i alle europæiske lande, men det vil ikke være urimeligt at sige, at Danmark er noget bagefter i forhold til andre europæiske lande, siger Jon Worth.

Det er Twitter godt til

Den britiske Twitter-ekspert peger på flere ting, der ifølge ham gør, at danske politikere burde få en Twitter-profil.

Han forklarer, at politikere kan nå et andet publikum gennem Twitter, at der er godt til at få nyheder ud, og at det er overkommeligt at bruge, fordi det kan flettes ind i ens hverdag.

Mere end en tredjedel af politikerne i Folketinget er på Twitter, men størstedelen af dem har ikke formået at tage det sociale til sig. Jon Worth peger på flere ting, der er galt.

- Nogle bruger de samme opdateringer, som de skriver på Facebook. Andre har ikke været aktive siden valgkampen i 2001, og andre igen føler, at de skal tale på partiets vegne. Det er ikke særlig spændende eller involverende, siger han.

Twitter-dronningen

Dronningen af Twitter i Danmark er Margrethe Vestager, der har tweetet 287