Danske politikere efter terrorangreb: Det kunne også ske i Danmark

Fra Enhedslisten til Dansk Folkeparti fordømmes angrebet på satiremagasinet Charlie Hebdo.

Franske soldater patruljerer ved Eiffeltårnet. Beredskabet i Paris er hævet efter terrorangrebet mod satiremagasinet Charlie Hebdo. (Foto: Gonzalo Fuentes © Scanpix)

Dagens terrorangreb mod det franske satiremagasin Charlie Hebdo, der kostede mindst 12 personer livet, vækker bred forargelse på Christiansborg.

Over hele linjen fordømmes angrebet i Paris, og hos Enhedslisten kalder politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen det et "angreb på demokratiet og det grundstof, vores samfund er gjort af".

- Den stærkeste reaktion mod denne vanvittige ting er, at vi ikke lader os skræmme af usle fundamentalister og ligger under for deres trusler, men insisterer på at leve i et samfund, hvor vi har ret til at tænke og tale frit, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

DF: Indfør nødret

Dansk Folkepartis værdiordfører, Pia Kjærsgaard, er ligeledes rystet, men hun mener, at der skal mere til end fordømmelse.

- Jeg er overbevist om, at det ikke længere går, at man bare går ud og tager afstand og siger, at det ene og det andet ikke kan lade sig gøre. Det er det, vi hører i disse dage, hvor der har været så meget ståhej om Grimhøj-moskeen i Aarhus, siger Pia Kjærsgaard.

- Jeg tror, vi er nødt til efterhånden at benytte os af en nødret og sige, at det her kan vi ikke acceptere, siger hun.

Nødret er betegnelsen for en handling, der under normale omstændigheder ville være strafbar, men som under ekstraordinære omstændigheder ikke er strafbar.

Søren Pind: Et spørgsmål om tid

Venstres udenrigsordfører, Søren Pind, blev dybt rystet, da han hørte om angrebet i Paris, som gav ham mindelser om terrorangrebene i Boston, Madrid, Norge og i USA den 11. september 2001.

- Det har jo næsten kun været et spørgsmål om tid. I Danmark har vi været heldige, og vores efterretningstjeneste har været fantastisk dygtige. Derfor har vi blandt andet undgået angreb på JP/Politikens Hus, siger Søren Pind.

- Men sagen er jo, at med de friheder, vi har i det vestlige samfund, hverken kan eller skal man kontrollere alting. Når perverterede mennesker søger at ramme os på denne måde, så er der jo desværre i sidste ende grænser for, hvad vi kan gøre. Det ser vi nu resultatet af, siger han.

Konservative: Home grown terrorists udgør stor risiko

Gruppeformand Brian Mikkelsen fra De Konservative mener, at risikoen for lignende angreb i Danmark i høj grad er til stede.

- Jeg tror desværre, at det er en risiko, vi kan opleve i mange forskellige lande. Der er home grown terrorists, som det hedder, der bor i vores lande, og som vil angribe vores fundamentale værdier i form af ytringsfriheden, institutioner og offentlige personer, siger Brian Mikkelsen.

- Der er også kræfter i Danmark, som vil indskrænke ytringsfriheden og bedrive terror, siger han.

SF: Vigtigt at efterretningstjenester arbejder sammen

SF-formand Pia Olsen Dyhr kalder onsdagens angreb mod Charlie Hebdo for et "alvorligt slag mod demokratiet og ytringsfriheden".

- Det er det, som de krænker, og derfor er det vigtigt, at vi i Europa står sammen, at vores efterretningstjenester går i gang med at opklare, hvem der står bag, siger Pia Olsen Dyhr.

- Det giver jo de tanker, at der er ved at ske en radikalisering i Europa. Ikke kun i Frankrig, men også i Danmark. Det ser vi blandt andet med Grimhøj-moskeen. Jeg synes derfor, vi skal sørge for, at efterretningstjenester også i fremtiden kan samarbejde på tværs af grænser. Det kræver blandt andet, at vi er med i Europol, og det håber jeg, at vi vil blive ved med at være, siger hun.

12 personer dræbt

Omkring onsdag middag blev Paris-redaktionen af det satiriske tidsskrift Charlie Hebdo angrebet. Fransk politi bekræfter, at 12 personer er døde, herunder to politifolk.

Mindst fire personer skulle desuden være alvorligt sårede.

3000 betjente er sat ind i jagten på tre gerningsmænd.