Danske politikere nægtet adgang til omstridt ø

To venstrefløjspolitikere samt Naser Khader må ikke som planlagt besøge den australske ø Nauru, hvorfor hele Udlændingeudvalget nu dropper turen.

Angiveligt skyldes nægtelsen af adgangen, at Johanne Schmidt-Nielsen, og SF-gruppeformand Jacob Mark har udtalt sig stærkt kritisk om flygtningelejren og flygtningenes forhold på øen. (Foto: © DAVID GRAY, Scanpix)

Enhedslistens integrationsordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, og SF-gruppeformand Jacob Mark er i Australien blevet nægtet adgang til den stærkt omdiskuterede ø-stat Nauru, der huser flygtninge som en del af Australiens stramme flygtningepolitik.

Det sker, selvom de to folketingspolitikere sammen med dele af Folketingets Udlændingeudvalg i denne uge er på studietur og længe havde planlagt et besøg på øen for at inspicere forholdene for flygtningene.

Udenrigsministeriet bekræfter over for DR Nyheder, at Jacob Mark og Johanne Schmidt-Nielsen – i hvert fald i første omgang – er nægtet adgang til Nauru.

Angiveligt skyldes nægtelsen af adgangen, at de to røde politikere har udtalt sig stærkt kritisk om flygtningelejren og flygtningenes forhold på øen.

De Konservatives Naser Khader er ligeledes blevet nægtet adgang til øen i første omgang. Det står ikke klart, hvorfor den konservative ordfører er nægtet adgang.

De andre udlændingeordførere fra henholdsvis Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti er ifølge DR Nyheders oplysninger ikke blevet nægtet adgang til Nauru, men dropper nu også besøget på øen.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) skriver på Twitter, at ministeriet fortsat arbejder på at sikre adgang til Nauru for samtlige danske folketingsmedlemmer, som deltager på turen.

https://twitter.com/Kristian_Jensen/status/770499300229021696

Udenrigsministeriet oplyser over for DR Nyheder, at Kristian Jensen er i kontakt med sin kollega i Naurus udenrigsministerium med henblik på at få samtlige danske folketingsmedlemmer til Nauru.

Flygtningelejren på Nauru er på det seneste kommet i offentlighedens søgelys, efter at det engelske medie The Guardian for nylig stod bag et stort læk af omkring 2.000 hændelser, der dokumenterer overfald, børnemishandling og forsøg på selvskade blandt flygtninge og migranter på øen Nauru.

Lejren, der ligger over 3.000 kilometer øst for Australien, huser bådflygtninge, som har forsøgt at komme til Australien, der ikke vil have dem til landet, og derfor betaler for at få dem huset på Nauru. En model, som både Johanne Schmidt-Nielsen og Jacob Mark har kritiseret.