Danske politikere om tyrkiske tilnærmelser: I bliver aldrig medlem af EU

"Bindegalt" og "islamisk diktatur" er blandt reaktionerne på, at den tyrkiske premierminister i går krævede at få gang i optagelsesprocessen til EU.

Tyrkiet forhandler med EU om at hjælpe med flygtningekrisen. Landet vil dog have flere ting til gengæld. (Foto: Emmanuel Dunand © Scanpix)

Kritikken fra danske politikere hagler ned over Tyrkiet, efter landets premierminister, Ahmet Davutoglu, i går på EU-topmødet stillede en række krav til EU for til gengæld at hjælpe med at håndtere flygtningekrisen.

Især kravet om at få processen for Tyrkiets optagelse i EU i gang igen vækker harme.

- Tyrkiet skal aldrig være medlem af EU. Tyrkiet er ikke et europæisk land, og den udvikling, som landet har haft de seneste år, går jo i retning af, at Tyrkiet er på vej ned af slisken mod at blive et islamisk diktatur, siger Dansk Folkepartis EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth.

- Der er intet godt at sige om Tyrkiet i forhold til EU.

EL: Bindegalt

Og i Enhedslisten er man for en sjælden gangs skyld helt enig med Dansk Folkeparti, mens man dog ikke kan fortænke Ahmet Davutoglu og Tyrkiet i at forsøge.

- Forestil jer engang, at vi har et land, hvor den største oppositionsavis bliver angrebet af kampklædt politi, hvor journalister bliver tæsket ud af lokalerne og angrebet med tåregas, et land, der på alle måder undertrykker ytrings- og forsamlingsfriheden, og så bliver premierministeren fra det land modtaget med kys og klap i Bruxelles, siger EU-ordfører Søren Søndergaard (EL) og fortsætter:

- Hvorefter statslederne og vores egen Lars Løkke Rasmussen udtrykker deres store tilfredshed med forholdet til EU. Så kan man da ikke undre sig over, at manden tænker, at de der fjolser, dem kan jeg da få til alt.

Han mener, det er en skandale, når EU ser ud til at ville intensivere forhandlingerne, når menneskerettighederne går den forkerte vej.

- Jeg synes selvfølgelig, det er bindegalt i forhold til den situation, der er i Tyrkiet, siger Søren Søndergaard.

R: Regeringen skal tale i klart sprog

Tidligere udenrigsminister og nuværende udenrigsordfører for De Radikales Martin Lidegaard understreger også, at Tyrkiet er langt fra et medlemskab af EU.

Både på grund af menneskerettigheder, men også rent teknisk.

Han mener, at regeringen bør bruge det her som en anledning til at fortælle Tyrkiet, hvordan landet ligger.

- Den danske regering skal i meget klart sprog fortælle Recep Erdogan (Tyrkiets præsident red.), at der ikke bliver noget Tyrkiet i EU, hvis ikke de begynder at behandle deres medier på den måde, man kan forvente, og at man ikke går på kompromis med menneskerettigheder, siger han.