Danske politikere 'positivt overraskede' over TDC's valg af svensk 5G-leverandør

Folketingsmedlemmer bifalder teleselskabets fravalg af kinesiske Huawei.

- Det virker som om, at TDC har lyttet til bekymringen, og at de har truffet den beslutning selvstændig, udtaler Naser Khader (K) (Foto: © Sarah Christine Nørgaard og Henning Bagger, Scanpix)

Danske politikere er over en bred kam glade for, at TDC har valgt den svenske netværksleverandør Ericsson til at bygge televirksomhedens kommende 5G-netværk.

- Det betyder, at der nu kan komme hastighed på den opgave, som er meget, meget vigtig, udtaler energi-, forsynings- og klimaminister, Lars Christian Lilleholt.

TDC har fravalgt deres nuværende netværkspartner Huawei til fordel for svenske Ericsson, som ifølge den nye aftale begynder at udrulle 5G bredt i Danmark fra næste år.

Ministeren ønsker dog ikke at "blande sig" eller spekulere i årsagerne til den danske televirksomheds konkrete valg af partner.

5G-teknologien er kraftigere og hurtigere end det nuværende 4G-netværk og bliver ifølge eksperter det mest mest kritiske stykke infrastruktur, som noget land bygger.

Flere politikere, blandt andet forsvarsminister Claus Hjorth Frederiksen, har derfor tidligere udtrykt bekymring over sikkerheden med hensyn til Huaweis tilknytning til den kinesiske stat.

I dag er ministeren "meget tilfreds" med, at TDC har truffet en kommerciel beslutning. Men han vil ikke erklære sig lettet over den.

- Jeg holder mig neutral i den forbindelse, men jeg kan konstatere, at de har fået et godt tilbud, siger Claus Hjort Frederiksen.

K: 'Virker som om, TDC har lyttet'

Formand for Folketingets forsvarsudvalg, Naser Khader (K), erklærer sig derimod 'positivt overrasket' over TDC's beslutning. Han tror, virksomheden har lyttet til den skepsis, som politikeren også selv har fremsagt tidligere.

- Det virker som om, at TDC har lyttet til bekymringen, og at de har truffet den beslutning selvstændigt. Det vil sige, at vi ikke har lavet hverken ny lovgivning eller andet. De har selv truffet beslutningen, og det synes jeg er positivt.

Naser Khader understreger, at han ikke ønsker 'at koble sig på USA’s handelskrig med Kina'. Men politikeren mener, at særlige omstændigheder gør sig gældende med kritisk infrastruktur som 5G.

Sikkerhed det vigtigste for SF

Også SF's it-ordfører, Lisbeth Bech Poulsen, er positiv stemt over for TDC's aftale med Ercisson.

- Vi er rigtig glade for beslutningen i SF, fordi vi har været meget kritiske over for Huawei, der som kinesisk virksomhed er forpligtet af lovgivningen til at samarbejde med efterretningstjenesten i Kina, siger hun.

SF's ordfører vil dog ikke spekulere i, om TDC har fravalgt en bedre og billigere løsning fra Huawei efter pres fra danske politikere.

- Sikkerheden er for mig det absolut vigtigste, men jeg kender ikke til, hvad de forskellige virksomheder har budt. Det kan også være, at Ericsson bare har strammet sig an og kommet med et godt bud.

Socialdemokratiets forsvarsordfører, Henrik Dam Kristensen, føler sig "tryg" ved TDC's valg af Ericsson som netværksleverandør. Han tror som Nasar Khader, at overvejelser om sikkerheden har spillet en rolle.

- Det er jeg sikker på er indgået i de overvejelser, som TDC har foretaget. Så vi kan være trygge som danskere og nation med den partner, som nu er valgt.

Rettelse: Underrubrik hed tidligere "Bekymringen over den kinesiske virksomhed Huawei er nu forstummet".