Danske politikere raser over Trumps aflysning af statsbesøg: En diplomatisk farce

Den amerikanske præsident får hårde ord med på vejen fra Christiansborgs politikere.

- Under alle omstændigheder opfører man sig normalt ikke sådan her, men Trump er jo heller ikke normal, siger De Radikales udenrigsordfører Martin Lidegaard. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Det bliver modtaget med hovedrysten af danske politikere, at USA's præsident Donald Trump har valgt at aflyse sit officielle statsbesøg grundet statsministerens afvisning af, at Grønland skulle være til salg.

Udenrigsordfører for De Radikale Martin Lidegaard kalder hele miseren for en "diplomatisk farce".

- Det er svært at finde dækkende ord for det her, for det er så usædvanligt og en grotesk situation. Jeg kalder det en diplomatisk farce, men man kunne også bruge stærkere ord. Under alle omstændigheder opfører man sig normalt ikke sådan her, men Trump er jo heller ikke normal, siger han.

Martin Lidegaard har særligt svært ved at forstå præsidentens beslutning set i lyset af den strategiske værdi af det arktiske område.

- Netop fordi Grønland ikke er til salg, så burde USA jo have al mulig interesse i at diskutere Arktis med Rigsfællesskabet og Danmark og Grønland især, siger han.

Donald Trump har gjort det klart på Twitter, at udskydelsen af statsbesøget skyldes statsminister Mette Frederiksens (S) afvisning af at ville sælge Grønland. Den amerikanske præsident skriver desuden, at Mette Frederiksen har "sparet en masse omkostninger og ulejlighed for både USA og Danmark ved at være så direkte". (Foto: TOBIAS SCHWARZ © Scanpix)

Enhl.: Endnu en grund til at tænke, at manden er et fjols

Heller ikke hos Enhedslistens udenrigsordfører, Eva Flyvholm, får Donald Trumps udmelding nogen varm modtagelse.

- Der er i forvejen mange gode grunde til at tænke, at manden er et fjols, og man må bare sige, at nu har han givet endnu en god grund. Det er jo absurd det her, siger hun.

Eva Flyvholm mener ikke, at statsministeren - og de øvrige politikere på Christiansborg - kunne have gjort meget andet end klart at afvise enhver tanke om at sælge Grønland:

- Man kan ikke bare gå rundt i en nykolonialistisk tankegang og forestille sig, at man gerne vil købe Grønland.

- Hvis det er det udgangspunkt, Trump har haft - at det skulle handle om et salg af Grønland - så er det sådan set også bedst, at han ikke kommer. Det må man bare sige. For det har ikke nogen gang på jord, siger hun.

Heller ikke i Venstre er der megen forståelse for præsidentens beslutning.

- Der, hvor vi troede, at det ikke kunne blive mere absurd i cirkus Trump, må vi bare erkende, at det er det blevet, siger udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen og kalder det en "direkte fornærmelse mod Danmark og Kongehuset.

- Jeg troede, at Donald Trump - i hvert fald med hjælp fra sine rådgivere - kunne agere bare nogenlunde udenrigspolitisk, men nu står jeg tilbage med et klart billede af, at han virkelig er en kæmpe elefant i en glasbutik, når det handler om helt basale diplomatiske egenskaber.

Vermund: Ingen grund til at være så pigefornærmet

Står det til Nye Borgerliges leder, Pernille Vermund, så er der dog ingen grund til at gå og være pigefornærmet over Trumps udskydelse af statsbesøget.

Faktisk kan hun godt se pointen i, at den amerikanske præsident sætter sit besøg lidt på standby.

- Nu kom hele besøget jo til at handle om, hvorvidt USA skulle købe Grønland eller ej. Så på den måde er det måske meget fint, at han udskyder det og så siger, at nu kommer jeg tilbage, når jeg har lidt mere tid, og så kan I tænke over imens, hvad I har af interesser i Grønland, og hvordan vi kan sikre både vores Nato-forbindelser og i virkeligheden også Arktis, siger hun.

"Nu kom hele besøget jo til at handle om, hvorvidt USA skulle købe Grønland eller ej. Så på den måde er det måske meget fint, at han udskyder det," siger Nye Borgerliges leder, Pernille Vermund, om Donald Trumps beslutning om at udskyde sit officielle statsbesøg. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

Pernille Vermund anerkender dog, at Trumps fremgangsmåde ikke er sådan, som man kender den fra andre vestlige statsledere. I stedet beskriver hun det, som at han kaster en håndgranat, der får alle til at stå blændede tilbage.

- Når røgen så har lagt sig, så ser man måske i virkeligheden tingene i et lidt klarere lys. Og i forhold til Grønland har vi jo i hvert fald fået en debat - både om Grønland, men forhåbentligt også snart om vores sikkerheds- og forsvarspolitik, som reelt er det, som vi bør diskutere i den her sammenhæng, siger hun.

Naser Khader, udenrigsordfører for Konservative, ærgrer sig over, at den amerikanske præsident ikke har kunnet se bort fra, at Grønland ikke er til salg.

- Der er meget at tale om - meget mere end Grønland. Der er flere ting, hvor vi har fælles interesser med amerikanerne, så det ærgrer mig rigtig meget, siger han.

- Vi er jo allierede med USA, ikke den amerikanske præsident. USA er vores tætteste allierede og har været det i rigtig mange år, og jeg tror ikke og håber ikke, at dette ødelægger forholdet mellem Danmark og USA:

DF: Hvorfor ikke bare aflyse?

Også i Dansk Folkeparti bliver nyheden modtaget med en slet skjult irritation.

Partiets udenrigsordfører Søren Espersen - der i øvrigt beskrev Trumps tanker om at købe Grønland som hovedrystende - opfordrer nemlig på Twitter præsidenten til helt at aflyse sit besøg.

- Nå, Hr. Trump. Du har besluttet at udskyde dit besøg til Danmark. Hvorfor ikke bare aflyse? Vi har så travlt med andre ting...

DR Nyheder har forsøgt at få en uddybende kommentar fra Søren Espersen, men han skriver i en sms, at han ikke har andre kommentarer, end den han skrev på Twitter.

DR Nyheder har også forsøgt at få en kommentar fra både udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og Socialdemokratiets udenrigsordfører Annette Lind, men de henviser begge til statsminister Mette Frederiksen (S), som det ikke er lykkes at få kontakt til.

Trump: Danmark er et meget særligt land

USA's præsident, Donald Trump, skulle have besøgt Danmark fra 2. til 3. september.

På Twitter har præsidenten gjort det klart, at udskydelsen af besøget sker på grund af statsminister Mette Frederiksens (S) klare afvisning af at diskutere et muligt salg af Grønland til USA.

- Danmark er et meget særligt land med en fantastisk befolkning, men på baggrund af statsminister Mette Frederiksens kommentarer om, at hun ikke har nogen interesse i at diskutere et køb af Grønland, vil jeg udsætte vores møde, der er planlagt til om to uger, til et andet tidspunkt, skriver Donald Trump.