Danske politikere: Russisk dom til Jehovas vidne er et angreb på menneskerettigheder

Venstre vil have sagen for Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Socialdemokraten Nick Hækkerup (til venstre) opfordrer udenrigsminister Anders Samuelsen (til højre) til handling i sag om en dansker, der er fængslet i Rusland. Arkivfoto. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Det er et alvorligt angreb på menneskerettighederne, at en russisk domstol har idømt det danske Jehovas vidne Dennis Christensen seks års fængsel for ekstremisme.

Det mener Socialdemokratiets udenrigsordfører, Nick Hækkerup, der vil have udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) til at forsøge at få Dennis Christensen udleveret.

- Udenrigsministeren bør rejse sagen over for de russiske myndigheder og prøve at få den dømte udleveret. Og vores ambassade i Moskva skal følge sagen tæt, så vi er sikre på, at der er ordentlige forhold, hvis den dømte får brug for hjælp, siger han.

Dommen er faldet på baggrund af en russisk lovændring, som gør Jehovas Vidner til en ekstremistisk organisation, der udgør en trussel mod borgernes sikkerhed og mod offentlig ro og orden.

Her ses Dennis Christensen kort efter dommen i retsbygningen i den russiske by Orjol. (Foto: Mladen Antonov © Scanpix)

Men Nick Hækkerup mener godt, at man fra dansk side kan blande sig i russisk lovgivning.

- Det er derfor, vi har lavet menneskerettigheder. Vi har sagt, at der er nogle rettigheder, som gælder for os, alene fordi vi er mennesker. Noget af det er tros- og religionsfriheden.

- Den rettighed beskytter vores ret til at tro og tænke frit, og den bliver altså trådt under fode af russerne med den her dom, understreger Nick Hækkerup.

V vil gå til menneskerettighedsdomstol

Hos regeringspartiet Venstre mener udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen også, at dommen strider mod menneskerettighederne.

- Der er nogle menneskerettigheder, som selv Rusland har skrevet under på, at de vil overholde. Derfor er det også meget over stregen, at Rusland nu dømmer en person for at være medlem af Jehovas Vidner. Det må vi ikke acceptere i 2019.

Han mener derfor, at Danmark bør gøre alt for at få Dennis Christensen løsladt. Ud over at bede Rusland om at udlevere ham, indebærer det også at bringe sagen videre til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

- Vi kan prøve at få sagen rejst ved menneskerettighedsdomstolen. Rusland er stadig medlem af Europarådet, og derfor har vi en chance for, at domstolen kan komme med en klar dom om, at det er helt på månen, og at manden skal løslades igen, siger han.

Under al kritik

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) er i USA, og det har derfor ikke været muligt at få et interview med ham på nuværende tidspunkt. Men i en skriftlig kommentar til DR skriver han, at den russiske lovgivning er under al kritik.

Udenrigsminister Anders Samuelsen mødtes sidste år med den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov. Her tog Samuelsen efter eget udsagn også Dennis Christensens sag op. (Foto: Sergei Karpukhin © Scanpix)

- Vi gør, hvad vi kan, for at holde Rusland op på respekten for de fundamentale frihedsrettigheder, herunder religions- og trosfrihed. Og det vil vi blive ved med.

- Jeg har selv taget emnet op under mit møde med Lavrov (Ruslands udenrigsminister, Sergeij Lavrov, red.) sidste år – hvor jeg i øvrigt også tog Dennis Christensens sag op, skriver han.

Han understreger samtidig, at Udenrigsministeriet og den danske ambassade fortsat vil yde konsulær bistand til Dennis Christensen, også hvis han anker dommen.

Dennis Christensen har siden udenrigsministerens kommentar meldt ud, at han har i sinde at anke sagen.