Danske respiratorer kan ikke bruges til Italiens coronapatienter: 'Jeg synes ærlig talt, at det er et mærkeligt signal'

Venstre og Radikale vil have udenrigsministeren til at genoverveje hjælpen til Italien.

Særligt hospitalerne i Norditalien er hårdt ramt og overbelastet med patienter med coronavirus. (Foto: © PIERO CRUCIATTI, Scanpix)

- Jeg troede, at det var en joke, da jeg hørte det.

Sådan lyder det fra Venstres EU-ordfører, Jan E. Jørgensen, efter at det er kommet frem, at de danske respiratorer, der bliver sendt til Italien, ikke kan bruges til patienter med Covid-19.

Forsvarsministeriet oplyser, at der vil blive sendt 15 til 20 respiratorer fra det danske forsvar til det hårdt prøvede Italien.

Særligt i det nordlige Italien er hospitalerne så hårdt belastet af mængden af patienter indlagt med coronavirus, at læger og sygeplejersker har svært ved at beskytte sig selv for smitte og har advaret om krigslignende tilstande i flere regioner.

Respiratorerne er simple såkaldte transport- eller nødrespiratorer.

Soldater gennemfører kontroller under nedlukningen af områder i det nordlige Italien. (Foto: © SERGIO PONTORIERO, Scanpix)

Den type kan bruges til at give ilt til en patient, der ikke har skader på lungerne, men de kan ikke bruges til patienter med den slags skader, som coronavirus påfører lungevæv.

- En transportrespirator er en meget simpel maskine, der kan give noget basalt flow af ilt og nogle helt basale indstillinger til, hvor meget støtte den skal give, og hvor meget modstand der skal være i kredsløbet, siger Arash Afshari, overlæge på anæstesi- og operationsklinikken på Rigshospitalet.

- Med en alt for grov maskine kan man ende med at påføre patientens lunger skade, fordi den rent faktisk giver for meget eller for lidt støtte, tryk og modstand og også ilt, tilføjer han.

'Jeg er nærmest helt flov'

Arash Afshari tilslutter sig de intensivlæger, der allerede i sidste uge forklarede, at de danske respiratorer fra Forsvaret overhovedet ikke kan bruges til patienter med Covid-19.

Det undrer også Radikale Venstres politiske ordfører, Sofie Carsten Nielsen.

- Jeg havde fået indtryk af, at de kunne bruges til behandling af coronapatienter.

- Jeg tror nok, at de fleste af os, der ikke er fagpersoner og tester respiratorer, havde fået indtryk af, at vi sendte respiratorer ned for at hjælpe med at håndtere det katastrofale antal af Covid-19-patienter, de har i Italien, siger hun.

Venstre-manden Jan E. Jørgensen er ikke bare forundret over det danske bidrag, han er også flov.

- At man sender noget udstyr afsted, man ikke kan bruge til at behandle coronapatienter, overgår simpelthen min vildeste fantasi, siger han og fortsætter:

- Jeg synes, vi sender et signal om, at vi sender noget gammelt skrammel afsted, som vi ikke selv kan bruge, og så kan de tage til takke med det nede i Sydeuropa. Jeg synes ærlig talt, at det er et mærkeligt signal fra Danmarks side, og jeg er nærmest helt flov.

Jan E. Jørgensen anerkender, at de danske respiratorer muligvis kan bruges til andre patientgrupper, så der på den måde bliver frigjort andre respiratorer til patienter med coronavirus.

- Men så har jeg altså også virkelig taget ja-hatten på, siger han.

Ud over de 15-20 respiratorer fra Forsvaret sender Danmark også et ubemandet felthospital til Italien sammen med 7,5 millioner kroner til italiensk Røde Kors.

Vil have udenrigsministeren på banen

Både Venstre og Radikale Venstre undrer sig over, at Danmark ikke har kunnet hjælpe med andre respiratorer eller med andet udstyr, set i lyset af hvor let et pres corona-epidemien har sat på det danske sundhedsvæsen.

- Vi kunne have sendt noget afsted, der virkede, eller sendt noget personale afsted. Eller taget imod nogle patienter, som de har gjort i Tyskland. De dør som fluer i Italien, og de har sendt et nødråb afsted til Danmark, siger Jan E. Jørgensen.

- Jeg vil spørge udenrigsministeren, om det virkelig er det bedste, vi kan sende afsted fra dansk side. Hvis det er det, så må jeg selvfølgelig acceptere det svar, eftersom jeg ikke har overblikket over kapaciteten i det danske sundhedsvæsen.

Samme melding kommer fra Radikale Venstre.

- Jeg kan forstå, at der ikke er lagre nok i nogen som helst lande. Men jeg synes godt, at vi kunne gøre noget mere, og det synes jeg, at vi skal gøre, siger Sofie Carsten Nielsen, der ligesom Venstre-manden vil spørge ind til, om Danmark kan bidrage med mere.

- Men jeg accepterer selvfølgelig også svaret, hvis de siger, at vi skal bruge det hele selv, siger hun.

Den italienske ambassade i Danmark takkede i bedste dimplomatiske stil anno 2020 for den danske hjælp på Twitter, da udenrigsminister Jeppe Kofod (S) havde annonceret den.

Udenrigsministeriet oplyser i en mail til DR, at 'de danske og italienske myndigheder er i positiv dialog om det danske bidrag'.

- Både de italienske myndigheder og italiensk Røde Kors har udtrykt stor glæde over det danske bidrag, i lyset af det enorme pres som hele det italienske sundhedssystem for tiden er under, lyder det i et skriftligt svar fra ministeriet.