To danske skibe skal sejle kemiske våbenrester væk fra Libyen

Regeringen foreslår, at to skibe skal sendes til Libyen for at sejle kemiske våbenrester væk.

- De kemiske stoffer må ikke falde i hænderne på ekstremistiske grupper, der befinder sig i landet, siger udenrigsminister Kristian Jensen (V). (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen © Scanpix)

To skibe og en stab på over 200 personer. Sådan lyder regeringens bud på et dansk bidrag til en international operation for at fjerne kemiske våbenrester fra Libyen.

Det danske bidrag skal bestå af et civilt transportskib med en besætning på 18 personer, et fleksibelt støtteskib med en helikopter og 120 personer, en føringsstab på cirka 20 personer og en række støtteelementer med op til cirka 90 personer.

- De kemiske stoffer må ikke falde i hænderne på ekstremistiske grupper, der befinder sig i landet, herunder Isil (Islamisk Stat, red.), siger udenrigsminister Kristian Jensen (V) i en pressemeddelelse.

- Derfor er det vigtigt, at vi sammen med en række andre lande hjælper den FN-støttede libyske samlingsregering med at bortskaffe de kemiske våbenrester.

Forsvaret anslår, at det vil koste cirka 12 millioner kroner per 30 dages indsættelse, hvis operationen finder sted i andet halvår af 2016.

Meromkostningerne forbundet med udsendelsen skal afholdes af Forsvarets reserve til internationale operationer. Eventuelle meromkostninger, der overstiger dette års råderum, vil kunne finansieres af Forsvarsministeriets opsparing.

Danmark har tidligere bidraget til at fjerne kemiske våben fra Syrien. Libyen-operationen forventes at være mindre kompleks end den syriske operation.

Beslutningsforslaget skal førstebehandles i Folketinget onsdag og færdigbehandles fredag.

/ritzau/

  • Fakta: Resterne af Libyens kemiske våben skal fjernes

  • 16. juli 2016 gav den libyske samlingsregering formel anmodning til Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben, OPCW, for at få det internationale samfunds hjælp til at bortskaffe våbenresterne.

  • OPCW imødekom anmodningen, og 22. juli vedtog FN’s Sikkerhedsråd en resolution, der støtter operationen.

  • Det er OPCW og USA, der har bedt om dansk hjælp til operationen. Den internationale maritime operation vil være under dansk ledelse, men er underlagt OPCW’s koordination.

  • Kilde: Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk