Danske soldater hjem fra Irak til august

Den danske bataljon i Irak trækkes ud af Irak til august. Få danskere bliver tilbage for at uddanne det irakiske millitær og hjælpe med civil rådgivning. Til gengæld vil regeringen sende flere soldater til Afghanistan.

Anders Fogh Rasmussen og Per Stig Møller på pressemødet. (Foto: DR © DR)

De danske soldater i Irak kan godt begynde at forberede sig på at lukke lejren i det sydlige Irak. Når de over 400 soldater - der befinder sig i Irak iøjeblikket - rejser hjem til august, vil der ikke blive sendt et nyt hold afsted.Beslutningen er truffet af regeringen efter tætte konsultationer med de politiske ledere i USA, Storbritannien og Irak.Sikkerheden forbedret- Vi har truffet beslutningen, fordi vi forventer, at irakerne i løbet af 2007 vil overtage ansvaret for sikkerheden i det sydlige Irak. Det er allerede sket i to ud af fire provinser, siger statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Bataljonen vil i første omgang blive erstattet af fire observationshelikoptere, der skal betjenes af omkring 50 mand. Helikopterne skal være i Irak indtil nytår.Flere irakere skal trænesSamtidig med at soldaterne trækkes hjem, vil regeringen øge indsatsen for at træne irakiske soldater. Hjælpen til flygtninge i nærområderne skal også optrappes. Regeringen vil afsætte 100 millioner kroner i år til at hjælpe flygtninge indenfor Irak og i nabolandene.Endelig vil regeringen sende op mod 10 rådgivere til Bagdad. De skal hjælpe den irakiske regering med den civile genopbygning af landet.Flere soldater til AfghanistanRegeringen kobler tilbagetrækningen fra Irak med et ønske om at sende flere soldater til Afghanistan. Der er ikke sat tal på, men Anders Fogh Rasmussen anslår, at styrken i Afghanistan kan blive øget fra 400 til 600 mand.- Det er helt afgørende at Nato vinder opgøret med Taliban. Vi yder allerede et stort bidrag i Afghanistan, men vi er positive over for at sende flere tropper, siger Anders Fogh Rasmussen. ExternalContent

Facebook
Twitter