Danske specialstyrker og F16-kampfly skal i krig mod IS i Syrien

Flertal i Folketinget beslutter at indsætte danske specialstyrker og F16-kampfly mod Islamisk Stat i Syrien og Irak.

Indtil oktober bidrog Danmark med syv F-16 kampfly, der gennemførte 547 missioner og smed 503 bomber over Irak i kampen mod IS. Nu skal de også operere i Syrien. (Foto: Pressebilleder fra Flyvevåbnet © Scanpix)

Den danske militære indsats mod Islamisk Stat udvides, så den ikke kun omfatter Irak som hidtil, men nu også Syrien.

Bidraget kommer til at bestå af både F16-kampfly, specialstyrker og et transportfly.

Det samlede danske militære bidrag fra midten af 2016 vil omfatte cirka 400 danske soldater, inklusive piloter og støttepersonel. 60 af de 400 soldater er specialstyrker fra Jægerkorpset og Frømandskorpset.

Det har en bred kreds af partier i Folketinget givet regeringen opbakning til på et møde i Udenrigspolitisk Nævn, meddeler statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i en pressemeddelelse.

- Regeringen ønsker at intensivere kampen mod terrororganisationen ISIL (IS, red.). Vi bliver nødt til målrettet og med stor kraft at bekæmpe ISIL, der skruppelløst terroriserer og dræber uskyldige mænd, kvinder og børn, udtaler Løkke:

- Det er en alvorlig beslutning at sende danske mænd og kvinder på mission i verdens brændpunkter. Derfor vil jeg også kvittere for, at regeringens forslag nyder bred opbakning blandt Folketingets partier, udtaler statsministeren.

Den brede kreds af partier, der bakker op om det udvidede danske mandat, består udover regeringen af Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne, De Konservative og De Radikale.

Der har været tvivl om, hvorvidt der var folkeretligt grundlag for at gå ind i krig i Syrien, men ifølge Socialdemokraternes politiske ordfører, Nicolai Wammen, skulle det være på plads.

- Der er efter FN-konventionen et grundlag, det har regeringen redegjort for, siger han.

Indtil oktober sidste år bidrog Danmark med syv F16-kampfly, der gennemførte 547 missioner og smed 503 bomber over Irak i kampen mod den berygtede terrororganisation.

Flyene blev kaldt hjem på grund af slitage, stress blandt arbejderne og manglende arbejdskraft.

Sådan bidrager Danmark lige nu:

  • Danmark er del af den amerikansk-ledede koalition af omkring 60 lande, der bekæmper Islamisk Stat (IS) i Irak og Syrien.

  • 120 danske soldater er udstationeret på den irakiske Al Asad Air Base 180 kilometer vest for Bagdad.

  • Her udgør de en træningsenhed, hvor danskerne sammen med amerikansk forsvarspersonel uddanner irakiske soldater til kampen mod IS.

  • Danmark har desuden sendt en radar og ti teknikere til Al Asad Air Base, hvorfra den sender oplysninger om luftrummet til en operationscentral på Al Dhafra Air Base i De Forenede Arabiske Emirater.

  • Cirka 20 danske soldater er udstationeret i luftoperationscentret på Al Dhafra Air Base.

  • Indtil oktober bidrog Danmark desuden med syv F-16 kampfly i Kuwait, hvor de med udgangspunkt i Al Jaber Air Base gennem et år fløj 547 missioner og smed 503 bomber over Irak.