Danskerne: Ledige skal skovle sne

71 procent af danskerne er enige med regeringen i, at ledige skal sendes i såkaldte nyttejob, viser ny måling.

71 procent af danskerne mener, at ledige skal kunne sendes i såkaldte nyttejobs. (Foto: Bent Ramsnæs- Ørninge © DR København)

Danskerne er ikke blege for at sende arbejdsløse ud for at skovle sne, klippe hæk hos ældre eller fjerne skrald i parker.

Hele 71 procent er enige i regeringens forslag om, at kontanthjælpsmodtagere skal tage et såkaldt nyttejob, hvis de er over 30 år, og der er gået et halvt år. Kun 14 procent tager afstand fra forslaget.

Det viser en rundspørge blandt 1011 personer, som YouGov har lavet for Ugebrevet A4.

En form for jobgaranti

Danskernes opbakning til forslaget skyldes hovedsageligt to ting, mener professor og arbejdsmarkedsforsker fra Roskilde Universitet John Andersen.

- En gruppe vil sige, at det sandelig er på tide, at kontanthjælpsmodtagere skal lave noget for pengene, mens en anden gruppe glæder sig over, at ledige med dette tiltag får en form for jobgaranti, siger han til Ugebrevet A4.

- Ordningen med fleksjob har vist, at der er kæmpe interesse for at kunne arbejde på særlige vilkår.

Præsentation vigtig

- Samtidig er der jo sparet masser af almindelige jobfunktioner væk i den offentlige sektor, som der er behov for at genindføre. Det helt afgørende er derfor, om det bliver fornuftige nyttejob - på fornuftige vilkår, tilføjer han.

Selvom der generelt er bred opbakning til regeringens forslag om nyttejob, skal beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) altså være opmærksom på, hvordan hun præsenterer det, lyder det fra John Andersen.

- Regeringen går en meget svær balancegang. På den ene side bliver der lagt stor vægt på at give ledige en mere individuel indsats for at få dem i job eller uddannelse.

Enighed om SU-ydelse

- På den anden side sælger regeringen reformen på disciplinering af ledige og på, at man med reformen sparer nogle penge, siger han.

Ud over opbakningen til nyttejob kan regeringen glæde sig over, at der også er bred opbakning til andre tiltag i udspillet til en kontanthjælpsreform.

62 procent af danskerne er enige i, at unge uden uddannelse slet ikke skal kunne få kontanthjælp, men i stedet have en ydelse svarende til SU, viser den nye rundspørge.

/ritzau/

Facebook
Twitter