Danskerne siger nej til store velfærdsreformer

Et stort flertal af danskerne er tilfredse med velfærdsstaten og mener ikke, at der er behov for grundlæggende reformer af ydelser som efterløn, dagpenge og SU. Det viser en meningsmåling, som Epinion har lavet for DR Nyheder Online.

Selv om flere politikere, økonomer og eksperter mener, at der er behov for velfærdsreformer, så vil befolkningen det anderledes. (Foto: Linda Henriksen © Scanpix)

To ud af tre danskere er tilfredse med velfærdsstaten og mener ikke, at der behov for grundlæggende ændringer. Kun 30 procent kræver store reformer af velfærdssamfundet, viser en meningsmåling, som Epinion har lavet for DR Nyheder Online.

Epinion-m?ling (Foto: DR © DR)

Undersøgelsen kommer blot en uge før, at Velfærdskommissionen med en diger rapport skyder en politisk debat i gang på Christiansborg om behovet for ændringer af efterløn, dagpenge, SU og andre velfærdsydelser.

Dystre profetier

Baggrunden er dystre statistikker, som forudser et voldsomt pres på de offentlige finanser de kommende år. Årsagen er at vi lever længere, der bliver flere ældre, mens arbejdsstyrken reduceres kraftigt. Det får mange politikere og eksperter til at kræve reformer.

Senest har de økonomiske vismænd været ude med krav om en afskaffelse af efterløn og nedskæring i dagpengene for at sikre den økonomiske vækst.

Men de dystre profetier synes ifølge den nye måling ikke at bekymre danskerne i så høj grad som de økonomiske vismænd.

Ekspert enig med danskerne

Professor Bent Greve, der er forfatter til flere bøger om velfærdsstaten, giver danskerne ret. Han mener, at mange eksperter har en tendens til at overdrive de udfordringer, Danmark står overfor.

- Jeg mener ikke, at der er behov for de store ændringer af velfærdsstaten, kun mindre justeringer, og som et lille land har vi også kun begrænsede muligheder for at føre en selvstændig økonomisk politik, siger Bent Greve til DR Nyheder Online.

Reformer skaber utryghed

Ifølge professoren på Roskilde Universitetscenter svarer tallene i den nye måling godt med andre undersøgelser. Folk bakker nemlig i høj grad op om velfærdsstaten. Og store reformer skaber utryghed og tvivl om de sociale ydelser.

- Velfærdssamfundet har gennem årene udviklet sig langsomt, gradvist og sikkert i brede forlig. Det er en af dens styrker, for det har skabt bred enighed, og folk har kunnet være trygge ved, hvad der sker med én i næste generation, siger Bent Greve.

Facebook
Twitter