Danskernes tillid til politikerne er helt i bund

Det er en festdag for demokratiet, når Folketinget tirsdag åbner for en ny sæson. Men danskernes tro på de folkevalgte er styrtdykket under den nuværende regering.

Lars Løkke Rasmussens bilagssager gav ikke bare ham ridser i lakken. Det kostede på kontoen med vælgernes tillid til politikerne, mener forsker. (Foto: Thomas Lekfeldt © Scanpix)

Troen på de folkevalgte er styrtdykket under den nuværende regering.

I valgåret 2011 sagde 60 procent af danskerne, at de havde 'meget stor' eller 'ret stor' tillid til politikere. Nu er der kun 38 procent, der udtrykker stor tillid, viser en undersøgelse gennemført af Analyse Danmark for A4.

For et år siden udtrykte 36 procent af vælgerne stor tillid til politikerne.

Andelene i de to seneste målinger er de laveste i 30 år.

- Regeringen har ikke levet op til valgløfter

Når danskerne tror lige så lidt på politikere som på brugtvognsforhandlere og journalister, har det flere årsager. Det fortæller valgforsker og professor ved Aarhus Universitet, Rune Stubager.

- En hovedforklaring er, at en hel del af de vælgere, som stemte på regeringspartierne, føler, at regeringen ikke har levet op til de løfter, der blev givet i valgkampen. Og her tænker jeg ikke kun på debatten om løftebrud i regeringens første tid, men også senere om eksempelvis vækstpakken, der gav skattelettelser til erhvervslivet, siger Rune Stubager til Ugebrevet A4.

Mistillid til politikerne er også blevet næret af sagerne om Venstre-formanden Lars Løkke Rasmussens forbrug af blandt andet underbukser, sko og jakkesæt.

Løkkes bilagssager gav ridser i lakken

- I den blå blok har Lars Løkkes bilagssager givet ikke bare ham nogle ridser i lakken, men har også svækket vælgernes tillid til politikerne i almindelighed, siger Rune Stubager.

Dykker man længere ned i tallene i den nye undersøgelse, kan man se, at de mest skeptiske vælgere er dem, der stemmer på Dansk Folkeparti og Enhedslisten.

Så mange som 30 procent af Dansk Folkepartis vælgere siger, at de har 'meget lille tillid' til politikere i al almindelighed, og den tilsvarende andel blandt Enhedslistens vælgere er 24 procent.

- Vi har som politikere et stort medansvar

Politikerne i Folketinget bærer selv en del af ansvaret for manglen på tillid. Det mener den erfarne politiker og første næstformand for Folketingets præsidium, Bertel Haarder (V).

- Vi har som politikere selv et stort medansvar. Vi er ofte lidt for negative over for hinanden. Der er gået inflation i at rejse anklager mod politiske modstandere, siger Bertel Haarder og fortsætter:

- Politikernes mundhuggeri og beskyldninger irriterer mange mennesker, for befolkningen ser helst, at vi taler pænt til hinanden og samarbejder.«

Han oplever, at mange journalister kaster sig over personsager og proceshistorier, fordi hverdagen i politik er for grå og ensartet.

- De politiske forskelle mellem rød og blå blok er snævret ind. Eksempelvis debatten om hvorvidt den offentlige sektor - foruden løn- og prisstigninger - skal vokse med 0 procent eller 0,6 procent om året. Når forskellen er så lille, bliver det mere interessant for medierne at skrive om personfnidder samt store og små skandaler, hvilket igen nedbryder tilliden til politikerne, siger Bertel Haarder til Ugebrevet A4.

/ritzau/

Facebook
Twitter