Poul Nyrup Rasmussen er et rationelt menneske, hvis han selv skal sige det. En person, som gerne vil have forklaringer på alt.
Men når den tidligere socialdemokratiske statsminister kommer ud for noget, han ikke selv kan forklare, så sætter det sig stærkt i ham.
Det skete, da han i slutningen af august 1993 var taget til det nordlige Grønland for at besøge den daværende landsstyreformand, Lars-Emil Johansen.
Det var godt et halvt år efter, at han havde overtaget Statsministeriet, og den grønlandske regeringsleder var i gang med at vise statsministeren sin families gravested.
- Pludselig, da jeg står og kigger ud over den blå fjord med de smukke, smukke isbjerge, sker der noget. Pludselig er det som om, at noget i mit indre siger til mig, at der er sket en katastrofe. Om det er en lyd eller tanke, ved jeg ikke. Men det var noget, der satte sig i mit sind, fortæller han i søndagens afsnit af 'Statsministrene' på DR1.
- Med det samme, da jeg kom ned på skibet igen, begynder jeg at spørge, om jeg kan få en telefonsamtale med min datter, Signe, som var syg. Jeg var meget bekymret for hende.
En dyb bekymring
På det tidspunkt var datteren 24 år. Men siden 16-17-års alderen havde hun haft det psykisk dårligt.
I begyndelsen ville Poul Nyrup Rasmussen ikke erkende, hvordan datteren egentlig havde det.
- Fædre er dem, som senest erkender, hvordan deres døtre har det. Signe var den klogeste, den smukkeste, den dygtigste, og den mest sociale. Og på en måde skulle hun bare tage sig sammen, som mange fædre før mig også har sagt.
Men det handlede ikke om, at hun bare skulle tage sig sammen. Og det var ikke noget, han bare kunne slå hen. Det stak dybere.
Hun led af skizofreni.
- Det igangsatte en dyb bekymring, som altid var hos mig.
Den var der også i Nordgrønland. Men på grund af en ustabil telefonforbindelse kunne han ikke få fat på sin datter, som befandt sig hjemme i København.
Hans daværende kæreste, den radikale politiker Lone Dybkjær, var med på det officielle besøg, og de gik i seng ombord på skibet, som fungerede som deres base under besøget.
- Men et godt stykke tid efter får jeg så meldingen om, at Signe har taget sit eget liv.
Poul Nyrup i interview med Reimer Bo Christensen i Profilen på DR1, d. 19. juli 2006.
Hvad ville Signe foretrække?
Fra dét øjeblik gik alt i stå, husker han.
- Mine tanker og mit sind går fuldstændig i opløsning.
Poul Nyrup Rasmussen tog straks den lange tur tilbage til Danmark i det, som han selv betegner som en zombietilstand.
Og da han havde taget afsked med sin datter, satte han sig i et hjørne hjemme hos sig selv med det ene spørgsmål i tankerne: ‘Hvad var det hele til?’
- Jeg overvejede i virkeligheden meget alvorligt at smide, hvad jeg havde i hænderne, og så måtte andre træde til.
I de dage satte han to scenarier op for sig selv. Enten kunne han begrave sig i sine egne selvbebrejdelser resten af livet.
- Ellers skulle jeg gøre det, som jeg valgte, nemlig at stille det enkle spørgsmål: Hvad ville Signe egentlig foretrække, at jeg gjorde nu? Og dernæst: Hvad kunne jeg egentlig gøre meningsfuldt?
Poul Nyrup Rasmussen valgte at blive som statsminister.
Gevinsten ved at være statsminister
- Jeg var overbevist om, at signalet fra den, jeg havde mistet, var, at jeg måtte gøre mig umage. Jeg måtte bruge mit liv for at hjælpe dem, der har brug for det. Det er det eneste, der giver mening. Og så må du bruge den magt, du har, til det formål. Det var det valg, jeg traf.
Han sad på posten indtil 2001, hvor han tabte folketingsvalget til Venstre. Han blev efterfølgende valgt til Europa-Parlamentet, hvor han repræsenterede sit parti indtil 2009.
Efter det begyndte han for alvor at bruge sin tid på at forbedre forholdene for psykisk syge i Danmark.
I dag er han protektor for Det Sociale Netværk, som tidligere på året åbnede sit 16. såkaldte headspace-rådgivningscenter i Danmark, hvor unge med psykiske problemer kan få anonym hjælp.
- Gevinsten ved at have været statsminister er, at man har en del større muligheder for at påvirke ting end andre. Du har en efterklang, som du kan bruge fornuftigt, siger han.
- Og det har en uendelig værdi, hver eneste gang, vi får en ung på sporet igen.
Tredje afsnit af 'Statsministrene' bliver sendt søndag aften klokken 20.00 på DR1 og her på DR TV. Poul Nyrup Rasmussen medvirker mandag klokken 10.03 i 'Statsministrene på P1'.