De borgerlige og SF vil splitte Justitsministeriet

Ministeriet er blevet for stort. Det var en fejl at nedlægge Integrationsministeriet, lyder kritikken.

Regeringen valgte efter valget at nedlægge Integrationsministeriet og placerede udlændinge-politikken, herunder asylsager, i Justitsministeriet. (Foto: Keld Navntoft © Scanpix)

Justitsministeriet er under den nuværende regering blevet en uhåndterlig kolos, der ikke kan servicere Folketinget ordentligt, og som alt for ofte havner i skandalesager.

Sådan lyder det ifølge Jyllands-Posten fra samtlige borgerlige partier samt SF, der alle mener, at det var en alvorlig fejl, da regeringen efter valget nedlagde Integrationsministeriet og placerede udlændingepolitikken, herunder asylsager, i netop Justitsministeriet. Partierne vil tilbage til den gamle model.

- Det går ud over lovkvaliteten, fordi Folketinget ikke får den betjening fra ministeriet og ministeren, som vi har brug for. Og ministeren risikerer at drukne i møgsager, siger retsordfører for Venstre Karsten Lauritzen til Jyllands-Posten, efter at Justitsministeriet endnu en gang er i søgelyset i den såkaldte Eritrea-sag.

Professor bakker op

Det er statsministeren, der bestemmer ressort-fordelingen, men også de konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti foreslår en opsplitning.

Også SF ser store problemer med den nuværende konstruktion, og partiets retsordfører, Karina Lorentzen, kalder det en stor mundfuld for en minister.

Ifølge professor emeritus i statskundskab Tim Knudsen kan det være en god idé at opdele ministeriet.

- Justitsministerposten er en uriaspost, og det ville være klogt at dele ministeriet op, sådan som forholdene har udviklet sig, siger han til Jyllands-Posten.

Radikalt ønske

Ifølge avisen beskriver flere kilder, at det var de radikale, der under forhandlingerne om et regeringsgrundlag krævede, at Integrationsministeriet blev nedlagt.

Siden da har ministeriet kostet tidligere justitsminister Morten Bødskov (S) jobbet, og Karen Hækkerup (S) forlod posten efter kun 10 måneder. Da Hækkerup overtog posten, blev hun angiveligt anbefalet at forsøge at splitte ministeriet op.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk