Der kan ske meget på under et år.
Det er Moderaternes årsmøde i DGI Huset i Vejle i dag et godt bevis på.
For da partiet sidst var samlet her i Vejle den 5. juni 2022, eksisterede de ikke som parti.
- Da vi var her sidst, var det uden en krone på lomme, lyder det fra Lars Løkke Rasmussen på talerstolen.
Og forskellen er da også til at mærke og føle på siden Moderaterne officielt blev dannet grundlovsdag sidste år.
Det kunne lige så godt være en generalforsamling i en større håndbold- eller fodboldklub.
Sidste år var den store håndboldhal – hvor årsmødet også finder sted i år – ikke dækket med et sort gulvtæppe, som det er i år.
Her kunne man se det blå gulv med diverse streger i alle mulige farver. Langs de hvide og grå, lidt kedelige vægge stod der store flag med moderaternes logo på.
I dag kunne formanden og stifteren, Lars Løkke Rasmussen, stå foran de knap 600 fremmødte i samme store håndboldhal.
Den her gang er med en noget større scene, med en kæmpestor skærm bag ham.
Flagene, der stod på gulvet, er skiftet ud med bannere i partiets lilla farve, der hænger ned fra loftet.
Og hele salen er lyst op i lilla, Moderaternes farve.
- Jeg tror, alle selvstændige erhvervsdrivende kan huske, dengang de startede deres virksomhed. Nogen havde måske penge. Andre har været nødt til at pantsætte noget af det, de ejede for at komme i gang. Og det var den situation, som Moderaterne var i sidste år, siger kulturminister Jakob Engel-Schmidt.
Det iværksætterprojekt – som kulturministeren selv kalder partiet – må siges at have haft en god vækst det sidste år.
For siden de sidst mødtes her i Vejle, er partiet kommet i Folketinget med 16 mandater. De er kommet i regeringen, har fået fem ministerposter. Og der er kommet 1.000 flere medlemmer til.
- Jeg synes faktisk, det går rigtig, rigtig godt, siger Mogens Friis, der er medlem af partiet og til dagligt arbejder i en tøjbutik.
Den analyse er Lars Løkke Rasmussen helt enig i.
- Vi må godt bruge dagen i dag på at dvæle ved det, vi har bedrevet sammen. Jeg er i hvert fald umådeligt stolt, siger Lars Løkke Rasmussen fra talerstolen.
’Vælgerne vender tilbage igen’
Selvom Lars Løkke Rasmussen og partiet selv helst vil tale om den store succes, de har opnået det seneste år, så har alt ikke været fryd og gammen.
Nok er Moderaterne kommet i regering. Men den regering er kommet historisk dårligt fra start i meningsmålingerne.
Moderaterne selv er gået fra en vælgeropbakning på 9,3 procent ved valget til 7,5 procent i seneste måling, som Epinion har lavet for DR.
Men de dårlige meningsmålinger fylder ikke meget blandt medlemmer, når de står og snakker med en kop kaffe om de runde hvide borde, langs den lilla-løber, mens der er pause mellem talerne inde i selve salen.
- Regeringen skal lige fra start. 100 dage i en valgperiode er jo ikke meget. Vælgerne skal nok komme igen, når vi kommer til næste valg, siger Karen Dollerup, der er pensioneret lærer og medlem af partiet.
Samme pointe kom fra Lars Løkke Rasmussen, da han stod omringet af journalister efter sin tale.
- Man skal tage meningsmålinger alvorligt, men man skal heller ikke gå ned over dem. Der er rigtig lang tid til næste folketingsvalg, og i virkeligheden er vi slet ikke kommet i gang endnu, siger han.
Flere medlemmer peger på én bestemt grund til de dårlige meningsmålinger.
- Det er forventeligt, at vælgerne flygter. Og det skyldes nok til dels bededagsproblematikken. Jeg synes ikke, det var en god idé at afskaffe bededagen. Men man skal tage fat et eller andet sted. Og jeg tror, vælgerne vender tilbage igen, siger Jørgen Øllegaard Jonnsen, der er pensionist.
Han er ikke ene om at mene, at det var en fejl at afskaffe store bededag.
Lonnie Busted Nielsen er førtidspensionist og medlem af et menighedsråd. Hun peger på, at store bededag er en stor konfirmationsdag.
- Jeg forstår ikke, hvorfor man har afskaffet store bededag. Jeg kan godt forstå, at man skal afskaffe en helligdag, men der var nogen, der var mere oplagt. For eksempel anden påskedag eller anden juledag, siger hun.
Personsager skygger
De første 100 dage i regering og de første knap fem måneder i Folketinget budt på flere personsager, som har kastet skygger over partiet.
Knap en måned efter valget trak det ellers nyvalgte folketingsmedlem Kristian Klarskov sig efter flere kritiske historier i medierne om hans tid som iværksætter.
Senest er det partiets kulturprofil, Jon Stephensen, der har været i søgelyset med både anklager om dårlig ledelse og anklager om at have forfalsket en underskrift i sin tid som teaterdirektør på Aveny-T på Frederiksberg.
Stephensen selv afviser anklagen om, at han skulle have forfalsket en underskrift og har anlagt injuriesag mod Aveny-T’s bestyrelsesformand.
Langt de fleste medlemmer bakker op om Jon Stephensen. Men enkelte stemmer i baglandet ville godt have været det hele foruden.
- Selvfølgelig har det været træls for partiet. Det er altid træls, når der er personsager fremme, siger Lonnie Busted Nielsen
Burde Jon Stephensen have trukket sig for at give ro til partiet?
- Hvis det bliver ved, så vil det nok være en god idé. Men jeg håber, der snart falder ro på det.
Den holdning er Merete Jensen, der er pensionist og tidligere Venstre-medlem enig i.
- Det er godt, det kommer frem. Man skal ikke skjule noget. Man skal sørge for at komme frem og få ryddet op. Og man skal ikke komme med en hvid løgn.
Kan han være medlem af Moderaterne og Folketinget, når der er de anklager mod ham?
- Ikke hvis han har løjet. Men hvis han har holdt sig til sandheden, så kan han godt. Man skal altid høre en sag fra to sider – og jeg håber, han har holdt sig til sandheden.
Jon Stephensen selv har ikke ønsket at tale med pressen om den verserende sag.
På årsmødeprogrammet var det skemalagt, at Jon Stephensen skulle tale med medlemmerne af Moderaterne under en kaffepause, men da pressen stillede spørgsmål om anklagerne om den falske underskrift, forlod Stephensen sit runde bord.
Løkke får 12
På trods af dårlige målinger og personsager, så kommer alle medlemmerne frem til den samme konklusion; de går meget godt.
Under en ’Spørgetid til Ministre’, hvor medlemmerne fik mulighed for at stille spørgsmål til fire af partiets ministre, sagde den politiske ordfører, Monika Rubin – som var ordstyrer på seancen – at da hun meldte sig ind i partiet, der frygtede hun, at det bare var en stor flok ’Løkke fanboys’.
At være ’Løkke fanboy’ er der dog ikke noget galt med, sagde klimaminister Lars Aagaard, da han første gang fik ordet i spørgetiden.
Og Løkke er en yderst populær formand.
- Det er et fantastisk projekt, Løkke har gang i. Manden er genial, siger Allan Tarp, der var kandidat til hovedbestyrelsen.
Spørger man Jesper Marcussen, der er restauratør i København, så vil Løkke Rasmussen score et stort 12-tal, hvis han skulle bedømmes på en syvtrinsskala.
Han har været med lige fra starten og er mildest talt begejstret for det flotte valg, partiet fik.
- Det har været en vild rejse. Og jeg ser i dag som en festdag, siger Jesper Marcussen.
Det gode valg og den rejse er flere medlemmer enige om, kan tilskrives stifteren og formanden.
- Valget kan man kun være stolt af – og der er der ingen tvivl om, at Lars Løkke har en af de største roller i det, siger Julie Glarvig, der er front office manager på Hotel Clarion i Kastrup.
Begejstringen var også til at føle på både før og efter Løkkes tale.
Her blev han modtaget af lange klapsalver og sågar hujen fra enkelte personer.
Begejstringen over at have rejst et parti og brage ind i Folketinget var også til at føle på fra formanden selv på den opgraderede lilla scene og den lillaoplyste håndboldhal.
- Jeg kender godt loven. Den skal man holde. Jeg kender også janteloven. Den må man godt bryde.