De fattigste børnefamilier får flere penge hver måned

Ny aftale giver ekstra tilskud til børnefamilier, der er ramt af kontanthjælpsloft eller er på integrationsydelse.

- Uanset hvordan man vender og drejer det, er det bedste for børnene, at mor og far kommer i arbejde, siger Peter Hummelgaard. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Børnefamilier, der er ramt af kontanthjælpsloftet eller er på integrationsydelse, vil i fremtiden få et ekstra økonomisk tilskud.

Det er konsekvensen af en aftale, som beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har indgået her til morgen.

Tilskuddet er et skattefrit beløb, der svinger mellem 550 kroner og 700 kroner per barn. Derudover får enlige forsørgere et ekstra tilskud på 650 kroner om måneden.

Det forventes, at den nye aftale vil komme 14.300 børnefamilier og 27.900 børn til gode. Den samlede udgift vurderes at blive 300 millioner kroner om året.

Hård spændt for

Det er den første store aftale, som udspringer af det forståelsespapir, der dannede grundlag for, at Socialdemokratiet kunne danne regering. Socialdemokraterne blev enige om forståelsespapiret med SF, De Radikale og Enhedslisten.

- Vi har set historier om børn, der lider store afsavn. Som ikke har råd til vintertøj. Familier som ikke har råd til fritidsaktiviteter. Og nogle børn som sidst på måneden går i skole uden at have fået mad hjemmefra.

- Vi både tror og håber, at det her vil være en hjælp til de familier, der har lidt under meget lave ydelser og fattigdomsproblemer, siger Peter Hummelgaard.

Tilskuddet er midlertidigt og gælder, mens en ydelseskommission arbejder. Den kommission skal fremlægge anbefalinger til, hvordan et nyt system for ydelser kan skrues sammen.

Handler ikke om udlændingepolitik

Det største tilskud bliver givet til børnefamilier, der får integrationsydelse. Men Peter Hummelgaard afviser, at det er en lempelse af udlændingepolitikken.

- Jeg accepterer ikke den præmis. Det handler ikke om udlændingepolitik. Det handler om, at børn skal have en god opvækst, siger han.

SF sagde i valgkampen, at partiet ville gå efter at få fjernet kontanthjælpsloftet, og det arbejde er ifølge Kirsten Norman Andersen nu sat i gang.

- Det er første skridt på vejen til at få fjernet kontanthjælpsloftet, som har skabt mange fattige familier. Vi er glade for, at vi er på vej til at gøre op med fattigdom i barndommen, for det er ulighedsskabende, siger hun.