'De handler med vores tid, engagement og data': Mette Frederiksen kalder til kamp mod Facebook og Google

- Vi kommer til at regulere mere, lyder det fra statsministeren. Blandt andet skal techgiganterne betale mere i skat.

Socialdemokratiets formand, statsminister Mette Frederiksen, taler på Hovedscenen på Folkemødet 2021 i Allinge med budskabet om, at det er nødvendigt med nogle retningslinjer for de store techgiganter. (Foto: Ida Marie Odgaard © Ritzau Scanpix)

De store techgiganter som Google og Facebook har en skyggeside, der bidrager til polarisering i vores samfund, og som udfordrer vores demokrati.

Sådan siger statsminister Mette Frederiksen, der i forbindelse med det årlige Folkemøde på Bornholm kalder til kamp for at genoprette den offentlige samtale.

- I stedet for at lade meningerne brydes. Så dyrkes forskellene. Dynamikken forsvinder til fordel for retorikken. Og de simple svar tillægges den største værdi, lyder det fra Mette Frederiksen.

Techgiganternes betydning for vores hverdag kan næppe undervurderes, mener hun. Og derfor skal der stilles krav til dem.

Det handler om dét feed, som lige netop du scroller ned ad på Facebook eller Instagram i frokostpausen. Og om de Google-resultater, der ændrer sig fra person til person på jagt efter fakta, inspiration eller gode råd.

- De handler med vores tid, engagement og data. Det har sådan set skabt en stor del af den vækst, vi alle nyder godt af. Men som samfund har vi altid insisteret på en kontrakt, siger statsministeren og hentyder til, at virksomheder bidrager til det samfund, de er en del af.

De skal betale skat

Problemerne er for eksempel fake news - tilsyneladende troværdige men i virkeligheden urigtige oplysninger, som lynhurtigt spredes til millioner af mennesker, der tager dem for gode varer og lader dem påvirke deres beslutninger. Eller de såkaldte ekko-kamre, hvor man kun bliver bekræftet i det, man selv synes er rigtigt, og kun støder på virkeligheder, der ligner ens egen.

På festivallen for politisk debatlystne danskere præsenterer regeringen noget nyt: en såkaldt hvidbog, som peger på problematikkerne frem for at levere løsningerne. Det skal sætte gang i debatten. (Foto: Ida Marie Odgaard © Ritzau Scanpix)

Den politiske løsning kender Mette Frederiksen ikke endnu. Hun har ikke et konkret lovforslag på trapperne. Men, siger hun.

- Blandt andet skal vi kræve, at tech-giganterne betaler mere i skat. I modsætning til mange andre virksomheder kan de operere i et land uden så at sige at være fysisk tilstede. De har bedre mulighed for at placere deres aktiver i lande, hvor skatteforholdene er gunstige.

- Det er uholdbart. For det underminerer finansieringen af vores samfund, siger Mette Frederiksen.

Derudover lancerer regeringen ni principper, der skal sætte retningen for det videre arbejde med at sætte nogle rammer for tech-giganterne.

Tanken er ikke ny. Flere partier på tværs af Folketinget har flirtet med idéen om at stramme tøjlerne overfor de store, internationale techvirksomheder i forskellig grad.

Hos hele regeringens parlamentariske grundlag er der derfor også opbakning til statsministerens kurs. Politiken kan i dag fortælle, hvordan der hersker en fælles forståelse mellem Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Enhedslisten og SF om udfordringen, og partierne deler ambitionen om at gøre 'noget'.

Rider på en international bølge

Statsminister Mette Frederiksens klare hensigtserklæring fører da også kun styrke til en bølge, der i øjeblikket skyller ind over techgiganterne.

Facebook-stifter Mark Zuckeberg har siddet i en varm stol foran både den amerikanske kongress og EU-parlamentet for at forklare, hvorfor virksomheden egentlig ikke har ansvar for indholdet på sine platforme.

Indsamlingen af informationer om brugerne - og anvendelsen af den viden, kom frem under Cambridge Analytica-skandalen for nogle år siden. Sidste år oprettede Facebook et såkaldt Tilsynsråd, der siden har ekskluderet den tidligere amerikanske præsident, Donald Trump, fra både Facebook og Twitter.

Senest har en australsk beslutning om, at for eksempel Facebook skal betale for nyhedsindhold ført til, at det sociale medie gjorde det umuligt at dele nyhedsartikler i en periode.

- Alt det, der burde være en demokratisering af vores debat, ender med at være en begrænsning, siger Mette Frederiksen.

- Vi kommer til at regulere mere, og techgiganterne skal begynde at tage mere ansvar, lover hun.

Men derudover vil hun ikke love noget konkret, for der er behov for eftertanke og for at give sig tid til at finde de rigtige løsninger. Ifølge statsministeren er der frem for alt behov for at tale sammen - og det understreger, hvor vigtig netop opgaven med at regulere Youtube, Instagram, Facebook, Google og alle de andre er.

Statsminister Mette Frederiksens udmelding om, at der skal stilles højere krav til de store tech-virksomheder kommer samtidig med, at den internationale opmærksomhed omkring dem også vokser. (Foto: Ida Marie Odgaard © Ritzau Scanpix)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk