De har bekæmpet hinanden i årtier – nu skal Hummelgaard og Løhde opbygge tillid

DR har i denne uge været med bag kulissen i den nye flertalsregering.

De samler sig i en rundkreds. Står med behørig afstand, smiler og nikker, mens de udveksler høflighedsfraser.

Det ligner lidt en første dag i skolegården. Og det er heller ikke helt ved siden af. For det er her, bag de lukkede døre i Statsministeriets Spejlsal, at den nye SVM-regering holder fælles møde.

Det er det kun tredje ministermøde i en regering, der har samlet to af dansk politiks argeste modstandere, Venstre og Socialdemokratiet, i en fælles regering sammen med Moderaterne.

Nu står de så side om side i Spejlsalen, de nye ministre. Spiser croissanter og drikker kaffe med politikere, som de har brugt år på at bekrige.

- Det har jeg nok ikke helt vænnet mig til endnu, som den nye indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) formulerer det, da hun på vej ind til ministermødet bliver spurgt, hvordan det egentlig er at have statsminister Mette Frederiksen (S) som chef.

Sophie Løhde har været en af de største kritikere af Mette Frederiksen og Socialdemokratiet.

Hun har kaldt Mette Frederiksen magtfuldkommen utallige gange, og et nu næsten ikonisk citat til Berlingske om, at Venstre ikke er til køb for ministerbiler, er blevet delt flittigt i både aviser og på sociale medier.

Sophie Løhde (V) Foto: DR Nyheder/ 21 Søndag

- Der er jo ikke nogen tvivl om, at Venstre og Socialdemokratiet gensidigt gennem historien har set hinanden som politiske modstandere – og nok også hovedfjender, siger Sophie Løhde.

Du har sagt; ’vi ser en ekstrem magtkoncentration og en ekstremt magtfuldkommen statsminister’. Mener du stadig, at Mette Frederiksen er magtfuldkommen?

- Der er ikke nogen tvivl om, at vi så meget forskelligt på den måde, som den tidligere regering blev ledet på.

- Det ændrer sig jo ikke, fordi man sidder i regering sammen, at man har set forskelligt på nogle ting - også meget markant, siger Sophie Løhde.

Hun nævner selv minksagen som en af de politiske sager, som partierne har set allermest forskelligt på. Mens Socialdemokratiet har sat spørgsmålstegn ved, om man overhovedet kan kalde det en skandale, så er Venstre gået så langt i deres kritik, at de har stemt for et borgerforslag om, at der skal føres en rigsretssag mod Mette Frederiksen.

Men med regeringssamarbejdet var uenigheden pludselig væk. Først trak Moderaterne og dernæst Venstre deres krav om, at der skulle igangsættes en advokatundersøgelse af Mette Frederiksens rolle i minksagen. Dermed faldt det flertal, der ellers var for at få sagen undersøgt.

Er det troværdigt, at du i dag sidder med som minister i en regering under Mette Frederiksen og forsvarer den politik?

- Jeg kan ikke trække mine udtalelser tilbage, og jeg ønsker heller ikke at trække tilbage på, at vi har set meget forskelligt på nogle forskellige spørgsmål. Omvendt mener jeg også, det havde været en forkert beslutning, hvis vi havde valgt at sige, at nu er der en ting, der trumfer alt andet, siger Sophie Løhde.

Trumpistiske metoder

Mødelokalet er så småt ved at blive fyldt op.

Peter Hummelgaard (S), nyudnævnt justitsminister, bliver 40 år, og flere af hans ministerkolleger ønsker tillykke.

Rundkredsen bliver opløst, og ministrene spreder sig flittigt i små grupper, der meget eksemplarisk består af både socialdemokrater, venstrefolk og moderater.

Peter Hummelgaard er endt i samtale med Moderaternes klimaminister, Lars Aagaard, og Venstres Sophie Løhde.

Ligesom Sophie Løhde er Peter Hummelgaard kendt for ikke at lægge fingrene imellem, når han går på barrikaderne for sit parti.

Begge har de siden ungdomsårene bekriget hinandens partier. Og Peter Hummelgaard har tidligere sagt, at han var meget skeptisk, da han blev præsenteret for ideen om en bred regering.

Da Mette Frederiksen første gang i juni sidste år luftede tankerne om en sådan regering, gik der ikke engang en uge, før Peter Hummelgaard var ude i et skarpt angreb på Venstre.

Her beskyldte han Venstres-formand – og nuværende ministerkollega - Jakob Ellemann-Jensen for at kopiere Donald Trumps metoder.

Hvad tænker du om det angreb i dag?

Jamen jeg tænker, at heldigvis har vi bevæget os langt væk fra den vej af tilstand af mistillid, siger Peter Hummelgaard.

Hvordan kan du sidde i regeringslokalet nu og have tillid til nogen, som du for et halvt år siden sagde benyttede sig af trumpistiske metoder, når de førte politik?

- Det er fordi, vi heldigvis har set hinanden i øjnene, og vi er blevet enige om, at Danmark har nogle udfordringer, som ligger langt ud over, hvad vi måtte have af gensidige personlige uenigheder, siger Peter Hummelgaard.

Peter Hummelgaard (S) DR Nyheder / 21 Søndag

Et bluffnummer

Sophie Løhde troede, det var et bluffnummer, da Mette Frederiksen første gang talte om en bred regering.

Ideen blev præsenteret i juni sidste år, på et tidspunkt hvor statsministeren kæmpede med dårlig medieomtale, meningsmålinger, der gik den forkerte vej, og en minksag, der bare ikke ville dø.

Ved valget i november så situationen helt anderledes ud. Socialdemokratiet bragede frem, og Mette Frederiksen stod som en klar sejrherre mod et Venstre, der havde fået en syngende vælgerlussing og gik 20 mandater tilbage.

Da Mette Frederiksen alligevel efter valget indkaldte Venstre til regeringsforhandlinger, var Sophie Løhde mere end almindelig skeptisk.

Hun var faktisk slet ikke i tvivl om, at det var spin.

- Så skulle man lige have et par møder, hvor man forhandlede, og så ville det hele falde lidt til jorden, og så kunne Mette Frederiksen sige, hun forsøgte, siger Sophie Løhde.

Men undervejs i forløbet skete der noget, som Sophie Løhde formulerer det.

- Man læner sig ind over bordet mod hinanden og tør åbne op for nogle ting, som man tidligere ikke ville have gjort, fordi man tænkte, "det bliver nok brugt imod os om et øjeblik", siger hun.

Nu skal tilliden opbygges

Sophie Løhde og Peter Hummelgaard har skullet gå fra angreb og kritik til forsoning og tillid.

Og netop ordet tillid bruger begge politikere meget, når de taler om den nye regering. Hvor vigtigt det er at skabe tillid, og hvordan et samarbejde kun kan bygge på tillid.

Alligevel er det med et lille forbehold, når de skal svare på, hvor meget tillid de egentlig har til hinanden.

I hvilken grad har du tillid til Peter Hummelgaard? Ingen tillid, nogenlunde, god eller absolut tillid?

- Jeg har god tillid til Peter. Hvorfor? Hvad svarede han?, spørger Sophie Løhde.

Hos Peter Hummelgaard er svaret det samme – han har ikke absolut tillid, men god tillid til sin ministerkollega fra Venstre. Og det mener de begge er et fint udgangspunkt for en regering.

- Altså tillid er jo ikke noget, der kan beordres, det er noget der skal opbygges, siger Sophie Løhde.

Hvad har I så konkret gjort for at opbygge tillid? Spillet brætspil? Gået tur?

- Jeg kan ikke sætte en dato og sige ’det var den dag på det tidspunkt’. Men der er gradvist opstået en situation, hvor man er begyndt at tro på hinanden, siger Sophie Løhde.

Peter Hummelgaard understreger, at tillid også kommer af, at man finder og indgår kompromisser i politikken.

Men kompromis lyder meget positivt. Der er hård kritik fra nogle af de socialdemokrater, der ikke synes, samarbejdet er en god idé. At I har lagt ideologien på hylden. Kan du forstå den kritik?

- Det er jeg dybt uenig i. Når jeg sidder og læser regeringsgrundlaget, synes jeg overhovedet ikke, det er blottet for ideologi. Det er klart, at der er en fællesnævner i regeringsgrundlaget. Det er jo et arbejdsfællesskab omkring nogle fælles identificerede udfordringer. Men det er jo ikke blottet for ideologi.

Anerkender du, at Socialdemokratiets profil ser mindre skarp ud nu, end den gjorde før valget?

- Det er klart, at når man skal indgå i et arbejdsfællesskab med to andre partier, så er man jo nødt til at give noget, ligesom man også får noget andet.

- Så er der nogle ting i regeringsgrundlaget, som helt åbenlyst ikke er groet i vores have, men det er jo det, man gør i et kompromis. Så giver man lidt, så tager man lidt, siger Peter Hummelgaard.

Et umage par i Folketingssalen

Tilbage i Spejlsalen træder først forsvarsminister og formand for Venstre Jakob Ellemann-Jensen ind ad døren. Et minut efter kommer statsminister Mette Frederiksen fordybet i samtale med formand for Moderaterne Lars Løkke Rasmussen og finansminister Nicolai Wammen (S).

Når ministermødet er færdigt, skal hele ministerholdet over i Folketingssalen, hvor deres nye chef, Mette Frederiksen, for første gang skal holde åbningstale for Folketinget som statsminister for den nye regering.

Her skal de to, Peter Hummelgaard og Sophie Løhde, sidde skulder ved skulder på ministerrækkerne. Og står det til dem, skal de pladser ikke skiftes ud lige med det første.

- Vi går ind i det her, fordi vi tror på det. Ellers havde vi ikke gjort det, siger Sophie Løhde.

Peter Hummelgaard er enig. Han tror på, at den umage regeringskonstellation kan holde, også ud over denne valgperiode.

- Jeg går i hvert fald ind i det her med den indgangsvinkel, at det bør være muligt.

- Hvis vi ender med at kunne opfylde de målsætninger, vi har i regeringsgrundlaget, hvis vi ender med at få regeringsarbejdet til at fortsætte lige så godt, så er der intet til hinder for, at vi også søger et mandat mere, siger Peter Hummelgaard.

Du kan se hele indslaget med Sophie Løhde (V) og Peter Hummelgaard (S) i 21Søndag på DR1 og DRTV.