De Konservative vil afskaffe alle politiets fotovogne

Politiets fotovogne er kun en skatteinddrivningsmaskine, lyder det fra De Konservative, der får opbakning fra LA og DF.

Står det til De Konservative, skal det være slut med fotovogne (Foto: © Kaspar Wenstrup, Scanpix)

Der står i dag 100 fotovogne på de danske veje rundt omkring i Danmark, men står det til De Konservative bør de hurtigst muligt skaffes af vejen.

Der er nemlig tale om en ren pengemaskine, og de politibetjente, der sidder i vognene, vil være til mere gavn på gaden, lyder det fra partiformand Søren Pape Poulsen.

- Der bliver begået indbrud i danske hjem hele tiden, så lad os få betjentene ud og lave rigtigt politiarbejde i stedet for, at de skal sidde og tjene penge til staten i en fotovogn, siger Søren Pape, der som erstatning vil sætte et vist antal automatiske fartmålere, de såkaldte stærekasser, op i særligt trafikfarlige områder.

Mangler 600 millioner

K-formanden understreger, at han "vil have det med i tasken", når de borgerlige skal forhandle om et regeringsgrundlag efter en eventuel valgsejr.

Det er kun tre måneder siden, at regeringen firedoblede antallet af fotovogne fra 25 til 100 på de danske veje. Alene de 75 fotovogne vil ifølge regeringen indbringe 600 millioner kroner til statskassen i år.

Regeringen kalkulerer med at inddrive 600 millioner kroner i fartbøder fra fotovognene alene i år. Dem kommer du vel til at mangle?

- Alene det, at vi taler om økonomien i det, viser, at det ikke handler om sikkerhed, men om penge til statskassen. Men i vores 2020-plan har vi luft og rum til at mangle de 600 millioner kroner, og stærekasserne vil også give noget, siger Søren Pape Poulsen.

Støtte fra LA og DF til forslag

Liberal Alliance (LA) støtter De Konservatives forslag om at afskaffe fotovognene. Retsordfører, Simon Emil Ammitzbøll, ser også primært på fotovognene som en ekstra indtægtskilde for staten:

- Fotovognene er en generel overvågning af borgerne og en skatteopkræver, der giver en ekstra skat til bilisterne, siger han.

LA's retsordfører mener dog ikke, at fotovognene nødvendigvis skal erstattes med stærekasser:

- I Liberal Alliance er vi imod alle typer af overvågning.

Også Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup vil helt af med samtlige 100 fotovogne.

- For mig handler fotovogne mere om at få penge i statskassen og ikke om trafiksikkerhed, som det burde, siger han.

Venstre vil ikke afskaffe alle fotovogne

Hos Venstre vil retsordfører Karsten Lauritzen dog ikke love at samtlige fotovogne fjernes, hvis blå blok skulle vinde næste valg.

- Vi vil arbejde på at nedbringe antallet af fotovogne på steder, hvor der reelt ikke er nogen trafikfare, men vi skal diskutere, hvor mange fotovogne vi skal fjerne med de andre partier i blå blok, siger han.

I stedet vil Venstre have stærekasser. Karsten Lauritzen understreger dog, at en eventuel udskiftning ikke vil kunne ske uden et par lavpraktiske udfordringer:

- Vi kan ikke gå fra fotovogne til stærekasser med et trylleslag. Vi har den praktiske udfordring, at vi skal sælge fotovognene til nogle andre og have indkøbt stærekasser uden trafiksikkerheden går af fløjten.