De politiske partier på Færøerne undgår at forholde sig til abort: 'For vælgeren bliver det et problem'

På Færøerne skal der være valg til Lagtingets 33 pladser den 8. december.

På Færøerne kan en gravid kun få en abort, hvis særlige kriterier gør sig gældende. (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix Denmark)

Valgkampen raser, inden færingerne skal til stemmeurnerne 8. december og sammensætte et nyt Lagting.

Et af de emner, som har spøgt i valgkampen, er spørgsmålet om abort. For mens abort er fri i Danmark frem til 12. uge, så er det ikke tilfældet på Færøerne, hvor der er strenge krav for, hvornår en gravid kan få en abort.

Men det kan være svært for vælgerne at navigere i, hvad de forskellige partier mener på området, fortæller Hallbera West, adjunkt i statskundskab ved Færøernes Universitet.

Hun peger på, at det kun er et af de nuværende syv partier i Lagtinget, som har en klart defineret linje på abortområdet. Resten har sat de enkelte kandidater fri, så der ikke er en partilinje, der skal følges.

- Selvom der måske er mange, som synes, at abort er et vigtigt spørgsmål, så bliver det svært at vælge ud fra det, fordi det hele er gået over i individuelle argumenter.

- Det afgørende bliver ikke, hvilke partier der bliver valgt, men hvilke kandidater. For vælgeren bliver det et problem, siger Hallbera West.

Miðflokkurin er det eneste parti, hvor kandidaterne ikke er fritstillet til at tage stilling til, om de ønsker fri abort eller ej. Miðflokkurin går ikke ind for fri abort.

Men ifølge Hallbera West kan det være en bevidst strategi fra partierne ikke at tage stilling til Færøernes abortlovgivning.

Hun pointerer, at mens det har været svært overhovedet at få abortspørgsmålet på den politiske dagsorden, så er det virkelig svært at gennemskue, hvad de enkelte partiers holdning til abort er.

- Hvis jeg ser det fra deres synspunkt, så er det en smart manøvre, men det er virkelig problematisk, hvis man tænker gennemsigtighed og demokrati, siger hun.

- Jeg tror næsten, at det er partiernes strategi. Det tolker jeg ud fra den forhistorie, der er, hvor partierne virkelig har lavet mange krumspring for at undgå, at det her spørgsmål overhovedet kommer ind i den politiske dagsorden. Jeg tror, at det her er en fortsættelse af det, nemlig at det er uoverskueligt, og så får man sparket den bold ud til hjørne.

Så man har at gøre med et emne, der splitter befolkningen så meget, at det nemmeste er at holde det ude af valgkampen?

- Ja, men hvis man ser på de undersøgelser, som viser, at det er mere end halvdelen, som er for abort, og kun en tredjedel, som er imod.

- Så må man også samtidig konkludere, at når vi ser den her partidynamik, så må man også sige, at det er dem, der er imod, som har mere indflydelse og gør mere for at det er deres linje, som er definerende for partierne, siger Hallbera West.

Lyt til dette afsnit af Genstart, hvor baggrunden for den færøske valgudskrivelse foldes ud:

Frisind i Færøerne?