De Radikale: Abortturisme er forfærdeligt

Sundhedsordfører hos De Radikale Camilla Hersom mener, at abortturisme, hvor danske kvinder tager til Sverige for at få foretaget en abort alene på barnets køn, langt fra er i orden.

Det er bestemt ikke i orden.

Sådan siger sundhedsordfører hos De Radikale, Camilla Hersom, om at vælge abort alene på baggrund af barnets køn.

- Jeg går ud fra, at hvis barnet havde været af det modsatte køn, så ville man have fortsat graviditeten. Det er det, jeg synes, der er det virkelig forfærdelige i den her sag. Her bliver det kønnet alene, der afgør om barnet kommer til at leve, eller barnet kommer til at dø, siger hun til TV AVISEN.

DR Nyheder kan i dag fortælle, at 'abortturisme', hvor danske kvinder vælger at rejse til udlandet for at få foretaget abort, hvis de er utilfredse med barnets køn, finder sted fra Danmark hvert år.

Andre abortregler i Sverige

I Sverige kan man få foretaget abort indtil dem 18. graviditets uge. Herhjemme er abortgrænsen på 12 uger. Men private klinikker i Danmark giver mulighed for at få barnets køn af vide ved en scanning efter 14. uge.

Er man utilfreds med barnets køn, kan man altså tage en tur over sundet for at få foretaget en abort.

Fænomenet vil vokse i fremtiden, vurderer Birgit Petersson fra Abortrådet.

- Det er min opfattelse, at det vil stige, fordi at der er en utrolig forkælelse i forhold til, hvordan barnet skal være og hvilket barn, man gerne vil have, siger hun til DR Nyheder.

Vanskeligt at gøre noget ved

Camilla Hersom mener ikke, at man kan gøre trafikken strafbart. Blandt andet hjælper det kvinder fra stærkt katolske lande, der kan rejse til nabolandene og få foretaget en lovlig abort, påpeger hun.

- Det er jo ikke kun et onde, at vi har den frie bevægelighed. Tværtimod. Det er vanskeligt at gøre noget ved. Det vi kan gøre, er at holde øje med, hvordan tallene udvikler sig, og så må vi jo have en debat i samfundet, om det er rimeligt at fravælge et barn alene på grund af køn, siger hun.

I Sverige har myndighederne ingen planer om at forbyde aborter, som alene skyldes barnets køn.

- Frem til 18. uge har vi fri abort, og så skal man udføre den, uanset hvilken årsag, der er til aborten, lyder det fra Thomas Tegenfeldt, der er tilsynschef hos Socialstyrelsen i Sverige.

Facebook
Twitter