Hvis man virkelig skal sikre vækst, arbejdspladser og udvikling også i landets yderområder, så skal man flytte uddannelser ud af landets fire største byer. Det mener i hvert fald De Radikale, der op til partiets landsmøde i denne weekend lancerer et nyt uddannelsesudspil med særlig fokus på at få flere i uddannelse også uden for landets fire store universitetsbyer.
Partiets politiske leder, Morten Østergaard, har især fokus på, at der er erhvervs- og professionsrettede videregående uddannelser fordelt rundt i hele landet, så man også der blandt andet kan få uddannet lærere, pædagoger og sygeplejersker.
- Hvis vi skal have et Danmark uden kanter, så skal der være uddannelse i hele Danmark. To ud af tre kommuner i dag har ikke videregående uddannelser, og derfor vil vi sige, at halvdelen af de nye erhvervs- og professionsrettede uddannelser, der bliver oprettet, skal placeres uden for de store byer, siger Morten Østergaard.
Nyuddannede i hele landet
Som en del af partiets udspil vil De Radikale indføre et balanceprincip, der betyder, at halvdelen af de 6.000 uddannelsespladser, man forventer bliver oprettet frem mod 2030 inden for erhvervs- og professionsrettede videregående uddannelser, skal placeres uden for landets fire største byer.
Ifølge en analyse fra landets professionshøjskoler bliver 89 procent af de nyuddannede nemlig boende i den region, de er uddannet i et år efter endt uddannelse. For Morten Østergaard beviser det, at det er vigtigt at have uddannelserne fordelt over hele landet, for så sikrer man også, at der blandt andet er lærere og sygeplejersker jævnt fordelt over hele landet.
- Dem der tager en professions- eller erhvervsrettet uddannelse, de bliver boende, der hvor de tager uddannelsen, og derfor handler det også om, at der er lærere, pædagoger og folk til virksomhederne, så man kan have gode skoler, børnehaver og den rigtige arbejdskraft til virksomhederne, uanset hvor de ligger i Danmark, siger Morten Østergaard.
DF bakker de Radikales forslag op
Forslaget fra De Radikale bliver godt modtaget af Dansk Folkeparti. Her er uddannelsesordfører Jens Henrik Thulesen Dahl med på De Radikales balanceprincip netop for at sikre uddannet arbejdskraft i hele landet
- Det jeg kan lide ved forslaget, det er, at man så kan dække efterspørgslen også i yderkommunerne. Der er ingen tvivl om, at det er et problem, hvis alle unge tager ind til de store byer for at få en uddannelse, for så er det sværere at få dem tilbage til yderkommunerne, siger Jens Henrik Thulesen Dahl.
Professionshøjskolerne: lige lovlig planøkonomisk
Lidt mindre positive er foreningen af landets professionshøjskoler, der omfatter en stor del af de uddannelser, De Radikale i fremtiden vil sprede mere. Stefan Hermann, der er formand for Danske Professionshøjskoler, er enig i, at der skal være uddannelser i hele landet, men ikke i at de fremtidige uddannelsespladser skal fordeles halvt halvt.
- Intentionen om at have et Danmark, hvor uddannelserne er fordelt, er rigtig, men midlet, hvor man fordeler uddannelsespladser efter en bestemt nøgle oppefra, er lige lovlig planøkonomisk, siger Stefan Hermann.
Stefan Hermann er enig i, at man ved at fordele uddannelser bedre i hele landet kan sikre, at de nyuddannede også bosætter sig i hele landet. Hans bekymring går på, om man med De Radikales forslag får fordelt uddannelserne så meget, at det faglige niveau falder.
- De Radikale peger på en vigtig problemstilling, men der er grænser for, hvor meget man kan sprede faglige miljøer, hvis vi skal lave ordentlige uddannelser, siger Stefan Hermann