Debat med Gyldent Daggry får grønt lys under Folkemødet

Der er dog visse forbehold i godkendelsen, oplyser festivalledelsen på Bornholm.

Daniel Carlsen fra Danskernes Parti sammen med en af sine inviterede gæster til Folkemødet. Fra venstre: Yvan Benedetti, Irene Pappas, hustru til Christos Pappas, der er en af de fængslede medlemmer Gyldent Daggry og til højre Gonzola Martin Garcia fra det spanske nationalistparti Democracia Nacional. (Foto: © Daniel Carlsen, Privat foto)

Det højrenationalistiske Danskernes Parti er velkomne til at afholde et arrangement om nationalisme under dette års Folkemøde på Bornholm. Et arrangement, hvor det højreekstreme parti fra Grækenland, Gyldent Daggry, er inviteret til at deltage.

Men godkendelsen er dog givet 'med visse forbehold', oplyser festivalleder Jette Lykke i en pressemeddelelse.

- Vi indskærper således over for Danskernes Parti, at de som arrangører er ansvarlige for, at indholdet i den enkelte event lever op til Folkemødets retningslinjer, siger Jette Lykke.

- Det betyder bl.a., at man skal overholde de demokratiske principper, som de er beskrevet i Grundloven og anden dansk lovgivning, siger festivallederen, som ikke har yderligere kommentarer til godkendelsen.

Misbrug af Folkemødet

Danskernes Partis varslede debat om nationalisme med deltagelse af blandt andet Gyldent Daggry har skabt stor debat herhjemme, og flere politikere på Christiansborg har fordømt invitationen til det græske parti.

Venstres Bertel Haarder, der er idemanden bag Folkemødet, har kaldt det 'misbrug af Folkemødet'.

- Hvem har indtil nu vidst, at der var noget, der hed Danskernes Parti og Gyldent Daggry? Nu bliver de så kendte. Men jeg håber bare ikke, at vi skal have overdrevne politiforanstaltninger og helikoptere til at svæve over pladsen, fordi så begynder det at blive ødelagt, sagde Bertel Haarder til DR Nyheder i sidste uge.

Foruden arrangementet med Danskernes Parti tog Folkemødets festivalledelse i dag stilling til samtlige knap 2.600 tilmeldte arrangementer på årets møde. Alle arrangementer blev godkendt.

Fokus på sikkerheden

Folkemødet afholdes fra 11.-14. juni, og der vil i år være stort fokus på sikkerheden.

Det er blandt andet terrorangrebet i København i februar måned og terrorangrebet i Paris i starten af året samt et generelt højere risikobillede i Danmark, der gør, at politiet er til stede med flere betjente.

Derfor vil der i lighed med tidligere år også blive hentet betjente ind fra andre politikredse.