'Den største krise for det jødiske samfund i Danmark siden Anden Verdenskrig'

Jødedommen i Danmark vil langsomt, men sikkert gå til grunde, hvis der kommer et forbud mod omskæring, lyder det.

Henri Goldstein afløste sidste år Dan Rosenberg Asmussen som formand for Det Jødiske Samfund i Danmark.

De danske jøder står over for den største krise, siden de måtte flygte ud af landet til Sverige under Anden Verdenskrig.

Så hårdt sætter Henri Goldstein, formand for Det Jødiske samfund i Danmark, situationen op, efter den seneste tids debat om omskæring af drenge og et eventuelt forbud.

- Jeg havde i går et møde med sundhedsministeren, hvor jeg var helt bundærlig og sagde, at det er den største krise for det jødiske samfund i Danmark siden Anden Verdenskrig, hvor vi måtte flygte til Sverige. Så det er en alvorlig krise.

Hvorfor er det så stor en krise?

- Omskæring af drengebørn er meget, meget vigtig i jødedommen. Det er en krise, hvis vi ikke kan få lov til at være jøder. Det er helt afgørende for udøvelsen af den jødiske religion at kunne omskære sine drengebørn.

Hvorfor er omskæring så vigtig?

- Jødisk set er det et tegn på pagten mellem Gud og mennesket. Jeg kan ikke sige andet, end det vægter, meget, meget kraftigt i jødedommen på linje med at kunne bede til Gud. Jeg tror, man bedst kan sammenligne det med dåben. En kristendom uden dåb, er jødedom uden omskæring, siger Henri Goldstein.

Debat blusset op

Omskæring af drenge er blevet heftigt diskuteret, efter en række læge- og sundhedsfaglige selskaber har forladt en arbejdsgruppe under Styrelsen for Patientsikkerhed, der skulle udarbejde en ny vejledning om rituel omskæring.

Arbejdsgruppen er blevet bedt om at komme med en vejledning i forbindelse med et borgerforslag om forbud mod omskæring, der kom op i Folketinget i 2018, men stadig ikke er færdigbehandlet.

Særlig Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin har været kritisk over for omskæring, da der blev lagt op til, at omskæring kunne ske med lokalbedøvelse.

- Når vi bedøver til almindelig peniskirurgi, ville vi altid vælge at lægge barnet i fuld narkose, vi ville aldrig nogensinde foretage sådan et indgreb med lokalbedøvelse, lød det fra formand Joachim Hoffmann Petersen, da han forlod arbejdsgruppen.

Henri Goldstein er uenig. Han peger på, at Norge og Sverige har regler, der kunne bruges i Danmark.

Grundlag for jødedom truet

Henri Goldstein mener, at hele grundlaget for at være jøde i Danmark er på spil. Derfor er krisen også større, end da synagogen i København tilbage i 2015 blev ramt af et terrorangreb.

- Det er to helt forskellige ting. Det ene er en terrorhandling, men den terrorhandling var ikke grundlæggende for, om det jødiske samfund kan fortsætte sine aktiviteter. Det her rammer os på religionen, det rammer os på gudstroen. Det andet er forfærdeligt, men det truer ikke eksistensen af det jødiske samfund, siger Henri Goldstein.

Han tror, at et forbud vil få alvorlige konsekvenser for de danske jøder.

- Det jødiske samfund vil langsomt, men sikkert til gå til grunde, fordi vi ikke kan udøve religionen. Omskæring er ikke kun noget, der bruges af meget religiøse jøder. Det bruges af stort set alle i den jødiske menighed. Religiøse, ikke-religiøse og kulturelle jøder. Alle holder fast i omskæring.

Hvorfor vil det jødiske samfund ligefrem gå til grunde?

- Man vil miste hovedessen af det at være jøde. Om folk vil forlade Danmark, eller man vil assimilere sig og sige, at nu dropper vi jødedommen, kan jeg ikke svare på. Men jeg har den opfattelse, at jødisk liv i Danmark ikke kan fortsætte, hvis vi ikke må omskære vores drengebørn, siger Henri Goldstein.

Politikere holder vejret

Christiansborg holder politikerne vejret. Hverken Venstre eller Socialdemokratiet har meldt ud, hvor de aktuelt står i den højspændte debat.

Derfor er det et åbent spørgsmål, om der er et flertal for et forbud.

Torsdag kom der flere mandater bag et forbud, da Dansk Folkeparti skiftede kurs. Partiet går nu ind for et forbund.

Sundhedsordfører for Dansk Folkeparti tager de markante meldinger fra Det Jødiske Samfund i Danmark med ro.

- Jeg mener, at det er tomme trusler. Jeg mener ikke, at et omskæringsforbud betyder, at man skal forlade sin religion. Der er rigtig mange jøder, der selv er stoppet med omskæring og kan praktisere sin jødedom uden at blive omskåret. Det kan ikke være i den omskårede tissemand, at religionen sidder, siger hun.

Tre medlemmer af Dansk Folkeparti, Søren Espersen, Morten Messerschmidt og Marie Krarup, er dog stadig modstandere af et forbud.

Rettelse: En tidligere version af denne artikel indeholdt en grafik, som viste en omskæringsteknik kaldet ”sleeve”-metoden. Den teknik er imidlertid ikke den typiske for jødisk omskæring, og derfor har vi fjernet den fra artiklen.