Den svenske statsminister kæmper for sin post: Mandag formiddag bliver hans skæbne afgjort

Vänsterpartiet kan blive tungen på vægtskålen, når der mandag skal stemmes om tilliden til Löfven. Partiets leder siger på et pressemøde søndag, at de stadig vil stemme imod ham.

Den svenske statsminister Stefan Löfven ved mandag formiddag, om han fortsat kan være Sveriges statsminister i denne omgang. (Foto: JOHANNA GERON © Ritzau Scanpix)

En mistillidsafstemning og et muligt farvel til den svenske statsminister Stefan Löfven. Det er, hvad mandagen kan bringe i det svenske parlament Rigsdagen.

For der er stor politisk uenighed om fastsættelse af huslejepsriser på svenske lejeboliger.

Spørgsmålet er, om det skal være tilladt at tage markedsleje for nybyggede lejligheder. Altså om der skal være et loft over lejen, eller om markedet skal have lov at regulere prisen selv.

Mens tilhængere mener, at det kan være en hjælp, fordi Sverige mangler boliger, frygter mange, at det til sidst vil føre til en leje, som de ikke har råd til at betale.

Vänsterpartiet - der er en del af regeringens parlamentariske grundlag - har helt fra starten meldt ud, at de ikke vil have indført markedsleje.

Men det er et emne, der skal drøftes, for da den svenske regering efter valget i 2018 endelig blev dannet efter 131 dage, så blev der skrevet i regeringsaftalen, Januaraftalen, at netop huslejepriser skulle behandles.

- Målet med de kommende forhandlinger er i realiteten bundet. Det skal resultere i en eller anden form for liberalisering af svenske huslejer, fortæller DR's Europakorrespondent, Anna Gaarslev.

Og det er det, der nu har voldt problemer og i torsdags resulterede i, at et flertal i det svenske parlament meldte ud, at de ville stemme for at vælte Stefan Löfven.

Ikke godt nok

I løbet af weekenden har Stefan Löfven ihærdigt forsøgt at kæmpe imod den mistillidserklæring. En mistillidserklæring, der inden weekenden så ud til at blive støttet af de borgerlige oppositionspartier Sverigedemokraterne, Moderaterne og Kristendemokraterne.

Og endeligt også af Vänsterpartiet, der minder om det danske parti Enhedslisten.

- For de borgerlige er det her en gave - selv om timingen bestemt ikke er perfekt. En gave leveret af deres politiske modstander. Sverigedemokraterne er på linje med Vänsterpartiet i spørgsmålet om husleje, men det er et lille spørgsmål, der overskygges af muligheden for et stormløb på Stefan Löfvens regering, siger Anna Gaarslev.

Senest har regeringen med Socialdemokraterne og Centerpartiet forsøgt at komme med en udstrakt hånd, der skal sikre regeringens overlevelse. De har foreslået at lade boligmarkedets aktører se på huslejepriserne. Parterne har af regeringen fået en frist, der hedder 1. september 2021.

Men det er tilsyneladende ikke godt nok for Vänsterpartiet.

Vänsterpartiets leder Nooshi Dadgostar vil have, at Stefan Löfven fjerner punktet fra Januaraftalen, om at huslejepriser på lejeboliger skal reguleres af markedet. Det er betingelsen for, at hun ikke stemmer for en mistillidserklæring imod ham i morgen. (Foto: 10430 Christine Olsson/TT © Ritzau Scanpix)

Partiet gav Löfven-regeringen de afgørende 28 mandater, da den skulle dannes, men føler ikke, de har fået indflydelse på politikken, forklarer Anna Gaarslev.

Og nu er huslejefastsættelsen blevet den sidste dråbe i bægeret.

- Det er Vänsterpartiet inderligt imod. Så lige nu ser det altså ud til, at Vänsterpartiet vil fastholde og gennemføre sin trussel om at stemme imod den siddende regering ved formiddagens afstemning, siger hun.

På et pressemøde søndag sagde Nooshi Dadgostar, Vänsterpartiets leder, sådan her:

- Jeg har tidligt sagt til Löfven, at denne løsning ikke kommer til at fungere. Og derfor var jeg overrasket, da han bragte netop den løsning frem.

Hun vil have, at Stefan Löfven fjerner punktet fra Januaraftalen, om at huslejepriser på lejeboliger skal reguleres af markedet. Det er betingelsen for, at hun ikke stemmer for en mistillidserklæring imod ham mandag.

- Efter den besked vi har fået i dag, så kommer Venstrepartiet til at stemme imod Stefan Löfven i morgen.

Endegyldigt farvel?

Men hvad sker der med Stefan Löfven og den svenske regering, hvis der mandag er flertal for en mistillidserklæring?

- Det, der så vil ske, hvis der er et flertal mod regeringen, er, at Stefan Løfven har en uge til at beslutte, om han vil udskrive et nyvalg. Han kan også vælge at gå af og overlade det til Rigsdagens formand at forsøge på at få strikket et flertal sammen - og som Rigsdsgen er sammensat nu, bliver det sandsynligvis med Löfven i spidsen - igen, siger Anna Gaarslev.

Og det vil føre til, at Löfven skal passe pligterne lidt endnu.

- Ja i givet fald, så vil han blive siddende som en forretningsstatsminister, der kan passe butikken indtil en ny regering er fundet. Men det kan sagtens være, at det ender med en ny Löfven-ledet regering, siger DR's Europakorrespondent.

Stefan Löfven har selv peget på, at det ikke er hensigtsmæssigt med politisk uro netop nu.

- Sverige har ikke brug for en politisk krise midt i en corona-pandemi, siger han.

Det er i dag klokken 10, at de svenske partier skal vælge, om de fortsat kan støtte Löfven-regeringens politik, eller om regeringen bliver væltet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk