Departementschef afviser indblanding i Thornings skattesag

Skatteministeriets chef holdt fem møder med Skat København, men det var får at få de principielle ting som pressehåndteringen på plads, siger han.

Skatteministeriets departementschef, Peter Loft, fulgte ifølge Politiken torsdag detaljeret med i Skat Københavns behandling af Helle Thorning-Schmidts og hendes mands skattesag sidste år. (Foto: © Linda Henriksen, Scanpix)

Der var ikke tale om utidig indblanding, da Skatteministeriets departementschef, Peter Loft, sidste år holdt hele fem møder med Skat København om Helle Thorning-Schmidts og hendes mands skattesag.

Peter Loft møder i dag kraftig kritik for at have blandet sig i sagen, selv om afgørelser i skattesager kun kan træffes af de regionale skattecentre.

Men i en mail til Politiken skriver han:

- Møderne har omhandlet de mere principielle aspekter af sagen samt pressehåndteringen.

Kendte ikke til sagen

Departementschefen vil ikke lade sig interviewe om sagen, men fastholder sine udtalelser fra 22. august 2010 om, at han "ikke kendte til sagen".

Den udtalelse faldt, selv om han allerede havde været til to af møderne.

Peter Loft var som departementschef nærmeste rådgiver for daværende skatteminister Troels Lund Poulsen (V).

Har påvirket sagsbehandlere

Netop derfor er de fem møder med Skat København "grænseoverskridende". Det mener skatteadvokat Michael Bjørn Hansen, der selv har været ansat i Skats administration.

- Det gør jo indtryk på de sagsbehandlere, der sidder med sådan en sag, at den øverste chef, som man ellers aldrig ser, pludselig møder op fem gange i løbet af en måned. Han påvirker i meget høj grad resultatet, siger Michael Bjørn Hansen til DR Nyheder.

Men departementschefen skal vel være informeret for at kunne briefe ministeren, så er det ikke meget naturligt, at han forsøger at følge med?

- Jo, det er helt i orden, og han kan få briefinger undervejs, så han kan have presseberedskabet parat. Men med fem møder over hele sagsbehandlingsperioden, så har han altså været meget tæt på den sag. Jeg synes, Peter Loft har et forklaringsproblem, siger Michael Bjørn Hansen.

Bestemmer i sidste ende

Ombudsmanden har fastslået, at departementet ikke på nogen måde kan træffe afgørelser i sager som Helle Thorning-Schmidts.

Men de fem møder har alligevel stor indflydelse på sagen, mener Michael Bjørn Hansen.

- Det sker en klar påvirkning, når ministeriets øverste chef møder op hos skatteregionen, sådan er hierakiet. Det er jo i sidste ende Peter Loft, der bestemmer, siger han.

Den fortrolige afgørelse i Helle Thorning-Schmidts og hendes mand Stephen Kinnocks skattesag blev et år senere - en uge før valget 15. september i år - lækket til dagbladet B.T.

Lækagen undersøges nu af Københavns Politi.