Departementschef til Mogens Jensen: Vi har ikke hjulpet dig godt nok. Det er jeg ked af

Departementschef i Fødevareministeriet Henrik Studsgaard har fået ny stilling efter minksag.

Ministeroverdragelser plejer at være fyldt med højt humør, sjove anekdoter og gaver.

Der blev da også fortalt anekdoter og givet blomster i dag ved ministeroverdragelsen i det nu tidligere Miljø- og Fødevareministeriet.

Men det høje humør lod vente på sig, da departementschef Henrik Studsgaard holdt tale i skyggen af minksagen, som kostede Mogens Jensen (S) ministerposten.

Henrik Studsgaard lagde ikke skjul på, at der blev begået fejl i sagen, som har fyldt alt på Christiansborg de seneste uger og som er skyld i dagens ministerrokade.

- Uanset hvordan vi vender og drejer det, så kommer vi ikke uden om, at vores system har fejlet. Vi har ikke hjulpet dig godt nok. Det er jeg ked af, det er vi kede af i ministeriet. Det har du taget konsekvensen af – usentimentalt og udramatisk, men nøgternt og ansvarligt. Det har jeg kæmpestor respekt for, lød det fra Henrik Studsgaard.

Til overdragelsen stod Socialdemokraterne Rasmus Prehn (S) og Peter Hummelgaard (S) i baggrunden mellem Mogens Jensen og Henrik Studsgaard med alvorlige miner.

Mogens Jensen havde nemlig en hel del ministerkasketter på. Han var minister for fødevarer, fiskeri, ligestilling og minister for nordisk samarbejde.

Prehn skal stå i spidsen for et nyoprettet Ministerium for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, mens ligestillingsområdet overføres til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

Stor beredskabsindsats

I den ellers meget lattermilde Mogens Jensens afskedstale fortalte han, at det ikke var sådan, han havde forventet at forlade ministeriet.

Han brugte ikke længe på at tale om minksagen, da "man allerede har hørt mig sige ganske meget om baggrunden for min fratræden."

I stedet roste han medarbejderne i ministeriet.

- Jeg vil gerne kvittere for et fremragende samarbejde og sende en tak til Fødevarestyrelsens medarbejdere. I har gennem de seneste uger præsteret den nok største beredskabsindsats i styrelsens historie.

Jobskifte efter kritik

Det er dog ikke kun politikerne, der skifter job. Det gør også departementschef Henrik Studsgaard. Han skal nu være departementschef i Miljøministeriet, hvor Lea Wermelin er minister.

Det sker efter, at han selv har fået kritik fra blandt andre SF, der opfordrede ham til at trække sig.

Og Rasmus Prehn lægger da heller ikke skjul på, at der skal ske ændringer i Fødevareministeriet.

Ser du for dig, at der skal noget oprydning til? At der skal flyttes rundt på nogle poster?

- Nu har statsministeren valgt at organisere området anderledes, så fødevarer, landbrug og fiskeri får et selvstændigt ministerium, som jeg så kommer til at stå i spidsen for. Det betyder så også, at en af mine første opgaver bliver at udnævne en ny departementschef, som bliver departementschef i det ministerium.

- Og sammen med vedkommende skal vi have opbygget en organisering, som er stærk nok til at løfte de for Danmark så kolossalt vigtige opgaver. Så det bliver et meget stort arbejde, meget vigtigt arbejde, at få det løst, siger Rasmus Prehn.

Nu handler det ifølge den nye fødevareminister om at finde løsninger. For der er andre store opgaver end minksagen.

- Vi står overfor blandt andet et brexit, der skal håndteres. Hvor rigtig mange danske fiskere er i en meget vanskelig situation. De har brug for, at der bliver fundet løsninger, at vi kommer i arbejdstøjet, at vi får løst det her til fordel for dem. De har ikke brug for kiv og strid og ballade. De har brug for, at jeg får samlet de politiske partier omkring, at vi samarbejder, siger Rasmus Prehn.